Dansk Folkeparti: Danske musikere skal have ren straffeattest for at spille koncerter

Dansk Folkeparti: Danske musikere skal have ren straffeattest for at spille koncerter
Jamaika i Lille Vega. (Foto: Sebastian Apel/Soundvenue)

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, har i december rettet et spørgsmål til kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen angående indførelsen af et krav om, at musikere skal kunne fremvise en ren straffeattest, hvis de skal optræde til koncerter, festivaler eller arrangementer, der modtager offentlig støtte.

Det skal ske med henblik på at »løse problemet med, at kunstnere og pladeselskaber, der samarbejder med kriminelle« kan få del af offentlige midler, fremgår det af henvendelsen.

Peter Skaarups opfordring refererer til en artikel hos B.T., der skitserer forbindelserne mellem den kriminelle verden og hiphopscenen.

I kølvandet på spørgsmålet til kulturministeren er Peter Skaarup tidligere på ugen blevet interviewet hos 24syv i radioprogrammet ‘Babylon’. Her konkretiseres det, at et krav om ren straffeattest skulle gælde alle festivaler, spillesteder og kulturarrangementer, der er støttet af skattekroner. En lang række af de største spillesteder i Danmark er støttet af staten, blandt andet Vega, Train, Posten og de andre regionale spillesteder i landet.

Derudover udtaler Peter Skaarup hos 24syv, at han i princippet også kunne forestille sig, at private spillesteder, der ikke modtager offentlig støtte, fulgte trop og ikke bookede kunstnere med plettet straffeattest.

»På den lange bane kan man næppe have en interesse i at promovere nogen, der er medlem af en kriminel bande (…) det er næppe det, en koncertarrangør har interesse i«, lyder det fra Peter Skaarup.

Peter Skaarup hævder desuden, at dansk hiphop er med til at rekruttere medlemmer til bander og refererer til – uden at navngive – en rapper, der er dømt til forvaring, som eksempel på en kriminel tendens i musikken. Antageligvis henviser Skaarup til Jamaika, hvis meget omtalte forvaringsdom dog efterfølgende er blevet ændret til tre og et halvt års fængsel.

Derudover refererer Skaarup til situationen i Sverige, hvor kriminalitet og musikscene er filtret tæt sammen, og hvor den store stjerne Einár sidste år blev skudt og dræbt.

»Det er en tendens, vi ser både i Sverige og Danmark – at man fra kriminelle banders side ser en fordel i at se musikken som rekrutteringsfaktor«, lyder det fra Peter Skaarup.

De nye forslag kommer i en tid, hvor hiphopscenen i stigende grad er under angreb flere steder. I Sverige har Sverigedemokraterne for eksempel foreslået, at radioen skal boykotte gangsterrap, mens mange engelske artister har fået forbud mod at optræde samt fået fjernet deres videoer fra YouTube.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af