23-årige Doechii skal udfylde tomrummet, som Kendrick Lamar har efterladt

I mange år var Kendrick Lamar pladeselskabet TDE’s frontfigur. Nu er han smuttet. Men meget tyder på, at den ep-aktuelle Doechii kan løfte arven efter Compton-rapperen.
23-årige Doechii skal udfylde tomrummet, som Kendrick Lamar har efterladt
Doechii i 'Yucky Blucky Fruitcake'-videoen. (Foto: YouTube/Screenshot)

ANBEFALING. Doechii er kommet frem på samme måde som rigtig mange andre artister lige nu. Via en TikTok-trend.

I 2021 katapulterede den for tiden så altafgørende platform den indtil da ret så ukendte rappers sang ’Yucky Blucky Fruitcake’, der er opkaldt efter en børnebog, ud til millioner af mennesker.

Den historie lyder måske velkendt. Folk så forskellige som Lil Nas X og PinPanktheress har fået succesfulde karrierer via TikTok-hype de seneste år.

Men der er noget lidt anderledes ved Doechii.

Hun er nemlig ikke ligefrem den mest TikTok-agtige artist. Okay, rapperens sange har en dramatisk og komisk kvalitet, der egner sig godt til platformen. Doechii er god til at lave oneliners, der bider sig fast, og hun skriver ærlige, bekendelsesagtige tekster, mange kan spejle sig i. Men hun er ikke en trendjæger, der desperat løber efter alle de nyeste TikTok-tendenser.

’Yucky Blucky Fuitcake’ er dybest set en sang om en biseksuel, sort teenagers pendlen mellem selvtvivl og selvtillid. Om at være frygtløst kreativ og ekstremt fremme i skoene online, men mobbet og alene i skolen. Om forvirring og usikkerhed på alle planer: »I think I like girls but I think I like men«, som hun rapper et sted.

Nummeret viser, hvor umuligt det er at være teenager. Eller bare ung i det hele taget. Inklusive nogle ret pinlige scener, der bliver udpenslet med stor detaljerigdom og humor.

Som når en beskrivelse af onani foran computeren afbrydes af, at moren braser ind på værelset, fordi Doechii har glemt at tage kyllingen ud af ovnen.

Yikes.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

I et interview hos Genius har Doechii indkapslet sangens generelle problematik: »Jeg voksede op som en mørkhudet, biseksuel, sort kvinde, men jeg følte aldrig, at jeg havde friheden til at være alle de ting«.

‘Yucky Blucky Fruitcake’ er Doechiis forsøg på at vinde den frihed tilbage ved at være fuldstændig åben og ærlig omkring alle aspekter ved sig selv.

Der er altså en del mere på spil end hurtige TikToks hos den her unge rapper. Men faktisk udviklede den oprindelige TikTok-trend, der kickstartede Doechiis karriere, sig også i en uventet retning.

Den oprindelige trend gik ud på at filme et skolefoto af sig selv og derefter vise, hvordan man ser ud i dag. Soundtracket til den transformationsvideo var så begyndelsen af ’Yucky Blucky Fruitcake’, hvor Doechii bliver bedt om at introducere sig selv for sin skoleklasse.

Ret simpelt og lidt i tråd med ’10 Year Challenge’, hvor man skulle vise sin forvandling over ti år. Men der skete noget lidt uventet med Doechii-trenden.

Flere og flere af videoerne viste nemlig forskellige outsidere, der var gået i den ene eller anden uventede retning og havde forvandlet sig selv fra mere eller mindre konventionelle skolebørn til noget helt andet. Der var også flere queerpersoner og transkønnede, der viste deres egen specifikke transformation.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

»Jeg havde aldrig forudset, at folk ville vise deres vægttransformationer, eller at transpersoner viste deres kønsovergang«, har Doechii i et interview med Rolling Stone selv sagt om måden, TikTok-trenden har forvandlet sig på.

Det passer på en måde perfekt til den her unge rapper, at netop hendes sang har fået sådan et unikt liv. For hun er selv i høj grad en outsiderstemme. En selvbeskrevet biseksuel nørd med mørk hud, der blev mobbet, og som veksler mellem trodsig selvsikkerhed og nagende selvtvivl.

Der er noget Tyler, the Creator-agtigt over den måde, Doechii giver stemme til alverdens outcasts og outsidere.

Hendes sange refererer for eksempel Lil Wayne og Chief Keef, men også en række børnebøger og glemte internetplatforme, der fungerede som samlingspunkter for alle dem, der følte sig udenfor.

Jaylah Hickmon, som rapperen rigtigt hedder, er bevidst om, at det vækker genklang hos andre mennesker, når man på den måde tør være ærlig omkring sine usikkerheder og quirks. »Folk er uperfekte. Folk er i smerte. Folk går igennem ting med deres familie; de er ligesom mig«, som hun selv har formuleret det i et interview hos Billboard.

Sådan en stemme har manglet på hiphopscenen, for selv om rappere som Tyler, the Creator, Childish Gambino, Kid Cudi og mange flere har vist, at følsomme, nørdede typer med komplicerede følelsesliv sagtens kan blive rapstjerner, har der ikke været vildt mange kvindelige rappere, der har rappet fra outsider-perspektivet.

Én af dem, der dog har gjort en slags trodsig outsider-position til sit varemærke, dukker faktisk op på den stærkeste sang fra Doechiis nye ep ’She/Her/Black Bitch’ (titlen matcher hendes pronominer på sociale medier). Nemlig den evigt undervurderede Rico Nasty, der har en stærk kemi med Doechii på punkrap-eksplosionen ’Swamp Bitches’.

På dén sang claimer de to rappere deres udenfor-position og gør den til et adelsmærke.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Doechii mestrer den her konfrontatoriske, højenergiske rapstil og kunne tydeligvis gøre en karriere inden for dén lyd. Men en af de ting, der gør den 23-årige rapper så interessant, er hendes flersidighed.

’Persuasive’, der senest har fået et remix med SZA, er lige så behagelig og blød, som ’Swamp Bitches’ er aggressiv og kantet. Faktisk er sangen så forførende, at den endte på ingen ringere end Barack Obamas årlige sommerspilleliste.

’Crazy’ er derimod et konceptuelt oprørsråb i stilen fra Childish Gambinos ’This Is America’ – inklusive en video, der sammenstiller nøgne kroppe med skydevåben på så eksplosiv vis, at den har fået en aldersbegrænsning på YouTube.

Det generelle lydbillede er altså lige så modsætningsfuldt som teksterne. Hvilket giver mening: Når rapperens tilværelse er usikker og omskiftelig, må sangene nødvendigvis også være det.

Doechii har fortalt magasinet Spin, at hun som så mange andre i sin generation er vokset op med både Paramores emorock og Nicki Minajs selvsikre sexrap – og begge indflydelser kan høres i hendes musik. Den er selvudleverende og sårbar det ene sekund og surrealistisk selvsikker det næste.

I en tid, hvor Billie Eilish er en af verdens største popstjerner med en kompromisløs, hyperpersonlig blanding af indadvendt emopop og euforiske bangers, ligner Doechii en rapstjerne til tiden.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hun har allerede spillet både BET Awards og hos Jimmy Fallon og har som nævnt en fan i USA’s tidligere præsident (ikke Trump).

Doechii er blevet kåret som et af årets ti største raptalenter af hiphopmagasinet XXL, hun har været i studiet med Pharrell, og hun blev i marts den første kvindelige rapper på vestkyst-pladeselskabet Top Dawg Entertainment, der har udgivet Kendrick Lamar, Schoolboy Q, SZA og Isaiah Rashad.

Doechii ankommer hos TDE på et spøjst tidspunkt, for flagskibsartisten Kendrick Lamar har netop udgivet sit sidste album for pladeselskabet i form af dette års ‘Mr. Morale & The Big Steppers’. Der er altså nogle sko i størrelse tusind, der skal udfyldes.

Kan Doechii være artisten, der går i Kendricks fodspor? Det er selvfølgelig alt for tidligt at sige med sikkerhed. Men det føles ikke helt urealistisk.

Potentialet er stort. Og selvtilliden fejler heller ikke noget. Hvilket hendes svar på et spørgsmål om Kendrick i et nyt Rolling Stone-interview viser ret så tydeligt:

»Han (Kendrick, red.) er et stort forbillede for alle os på pladeselskabet«, udtaler hun her. »Jeg er spændt på pladeselskabets fremtid, fordi jeg er pladeselskabets fremtid«.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af