Ice Spice er New York-rapperen, alle taler om lige nu – selvfølgelig er Drake fan

Mens størstedelen af New Yorks rapscene forsøger at rappe så hårdt og hurtigt som muligt, har Bronx-rapperen taget genren i en blødere retning. Hendes nyeste single ’Munch’ er blevet et viralt hit, der også har fanget Drakes opmærksomhed.
Ice Spice er New York-rapperen, alle taler om lige nu – selvfølgelig er Drake fan
Ice Spice. (Foto: PR)

ANBEFALING. Drill-genren er som en Pokémon; den har det med at mutere.

Lyden, der startede i Chicago for lidt over ti år siden, har spredt sig til England, Vestafrika og Danmark, hvor den konstant dukker op i nye varianter. For tiden er drill især stor i hiphoppens fødeby, New York, hvor den er den altdominerende stilretning.

Her er der lige nu én rapper, alle taler om, fordi hun har skabt sin egen version af lyden: Ice Spice.

Den 22-årige artist er netop gået viralt med den overlegne ’Munch (Feelin’ U)’, der tager den ellers oftest voldsomme drill-lyd i en blødere, mere underspillet retning.

Ice Spices vokal er hurtig og næsten hviskende – som når man siger en fornærmelse, modtageren kun lige akkurat skal kunne høre. Hun har også en sans for timing og intonation, der lyder som noget, hun har lært ved at mime-videoer eller reenactments på TikTok (hvor hun også selv i høj grad er aktiv).

Teksterne har desuden allerede fået et liv som Instagram-captions: »You thought I was feeling you? That ni**a a munch«, lyder den mest berømte. Man kan næsten høre emojierne poppe op efter hver sætning. I videoerne har Ice Spice en afslappet, naturlig karisma, som om hun er født foran et kamera.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Ice Spice er et produkt af den scene, der det seneste års tid har været den prægende i New York: Bronx’ sample drill-miljø, hvor kunstnere rapper over ældre hits, der har fået nye beats.

Alt fra Akons ’Bellydancer’ og Lauryn Hills ’Ex-Factor’ til ’Miserlou’ af Dick Derlou (kendt fra ’Pulp Fiction’) er blevet brugt af de altædende Bronx-rappere.

I modsætning til de behagelige, letgenkendelige samples er vokalisternes tilgang ofte aggressiv, intens og hurtig. Næsten som om rapperne er i et form for våbenkapløb om, hvem der kan lyde hårdest. Mange dyrker et flow, der kan spores tilbage til G Herbo og Lil Bibbys ’Kill Shit’ fra 2012 – sangen der er fundamentet for især Bronx-bydelens drill-æstetik.

Ice Spice har en del fællestræk med scenen omkring hende. Hun kan rappe hurtigt som stjernen Kay Flock, men har også en akrobatisk, boblende side i sit flow, der minder om New York drill-scenens seneste større gennembrud, Fivio Foreign. Mange af hendes sange bruger desuden samples.

»Jeg elsker drill-beats. De er så hårde og kan passe til enhver følelse«, har Ice Spice fortalt Complex i et af de få interviews, hun har nået at give. Her fortæller hun også, hvordan hun er præget af den lokale scene: »Jeg blev suget ind af 808-trommerne først, fordi jeg lyttede til Sheff G, Sleepy Hallow og Pop Smoke. De inspirerede min tidlige musik«.

Det mest påfaldende ved Ice Spice er dog ikke alt det, hun har tilfælles med resten af Bronx-scenen, men de ting, der gør, at hun skiller sig ud.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

For det første er der hendes stemme.

Den har en blød, hviskende kvalitet, der står i kontrast til grovheden i de fleste andre Bronx-stemmer. Hvis du sammenligner Ice Spice med Bronx’ største rapstjerne Cardi B (der også er hoppet med på sample drill-bølgen), er hun påfaldende underspillet i sin diktion. De andre Bronx-rappere lyder som om, de koger over af vrede; Ice Spice er kølig og rolig som en frossen havoverflade.  

For det andet er der produktionerne, der udelukkende kommer fra den faste samarbejdspartner Riot. Han dyrker, som store dele af scenen, samples, men han finder dem fra uventede kilder – som de pitchede EDM-vokaler, der kører i baggrunden på ’Name of Love’ og ’No Clarity’.

De to sange er perfekte eksempler på en tredje måde, Ice Spice går mod strømmen på. Hendes sange er nemlig ikke samlebåndstrusler mod den ene eller anden fjende, men skildringer af komplekse eller forliste forhold.

Der er absurd meget attitude i Ice Spice, men den sameksisterer med en sårbarhed, hun ikke prøver at skjule. Det ene sekund truer hun med at »swing on that bitch like a hammock« (’No Clarity’), det næste spørger hun »How you do me like that?«.

Det er dog – med afstand – selvsikkerheden, der vejer tungest. Mere end én sang slutter med, at Ice Spice er sammen med eksens ven som hævn. Selv har hun kaldt genren »smoochie drill« – med reference til en term, der bruges om kvinder, som er sammen med mange.

Udtrykket, der er synonymt med ord som ‘thot’, er dog noget, Ice Spice claimer med stolthed: »I’m a smoochie, like, do not attach«, som hun rapper på ’Name of Love’ i en mindeværdig linje, der også i mindre grad er gået viralt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Den type sange er en tiltrængt modvægt på den ofte lige lovlig testosterontunge drill-scene. Men Ice Spice er faktisk ikke den eneste kvindelige rapper, der skaber røre på Bronx-scenen. Der er rækkevis af artister som Kenzo B, Shani Boni og flere, der har infiltreret mandeklubben.

Den tiltrængte udvikling skyldes måske også, at New York altid har været et sted, hvor kvindelige rappere har markeret sig på lige fod med mændene. Tænk på Lil Kim og Foxy Brown i 90’erne eller Nicki Minaj, Azealia Banks og Cardi B i nyere tid.

Ice Spice har nu muligheden for at blive det næste navn i den stjernerække. Okay, det er måske lidt for hurtigt sagt, for der er naturligvis lang vej til den type succes. Men ’Munch’ er en god start: Sangen er allerede et viralt hit, der har fået musikbranchens vigtigste blåstempling.

For ja, selvfølgelig har Drake allerede meldt sig på banen.

Drake har skrevet til Ice Spice, at han elsker ’Munch’, og de to har allerede hængt ud i Toronto. Et mere tydeligt tegn på, at Ice Spice har et specielt momentum lige nu, findes ikke.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af