Bedre end den rigtige Drake og The Weeknd? Vi anmelder den AI-skabte sang, hele musikbranchen taler om

Musikbranchen er gået i baglås, efter at en AI-skabt sang af Drake og The Weeknd er gået viralt. Sagen er, at ’Heart On My Sleeve’ rent faktisk er … god.
Bedre end den rigtige Drake og The Weeknd? Vi anmelder den AI-skabte sang, hele musikbranchen taler om
Drake og The Weeknd. (Foto: Ollie Millington/WireImage)

Det eneste, der virkelig ikke lyder som den ægte vare på ’Heart On My Sleeve’, er beatet. Det Fisher Price-keyboard-agtige klaverbeat og den skramlede lyd virker ikke som den produktion af trap-superproduceren Metro Boomin, nummeret udgiver sig for at være.

Drake og The Weeknd lyder til gengæld virkelig meget som … Drake og The Weeknd.

Netop derfor er ’Heart On My Sleave’ gået viralt og har ifølge CNN blandt andet opnået over 11 millioner afpilninger på TikTok.

Sangen, der er lavet af en bruger ved navn Ghostwriter977, har spredt sig på tværs af sociale medier og digitale tjenester i en sådan grad, at pladeselskabsgiganten Universal har slået hårdt ned på den og endda i en udtalelse ifølge Billboard meldt ud, at »musikøkosystemet« samlet må stå sammen mod uautoriserede, falske sange.

Det er endnu uklart, hvordan det her nummer konkret er skabt – og til hvilket formål. Ifølge en artikel hos Complex hævder personen bag sangen at være en tidligere sangskriver. Deraf navnet Ghostwriter.

Nummerets popularitet er der til gengæld ingen tvivl om. Når man hører det, er det tydeligt, at ’Heart On My Sleeve’ fungerer.

Den robotskabte Drake vrøvler måske en lille smule: Han bliver ved med at rappe om 21 Savage, hvilket måske skyldes, at AI-maskinen er blevet fodret med alle de mange sange, han i 2022 udgav med Atlanta-rapperen.

Drake og 21 Savage. (Foto: PR)

Til gengæld fungerer hans kombination af attitudefuld rap og hjerteknuste melodier virkelig godt. Omkvædet hænger også fast. Der er sjove (om end lidt random) referencer til Justin Bieber og Selena Gomez, som man sagtens kunne forestille sig blive TikTok-memes.

Robot-Drake skifter – i modsætning til IRL-menneske-Drake – tonefald og flow hyppigt nok til, at man ikke keder sig. Good job, robot!

The Weeknd lyder fjern, distanceret og vagt såret, hvilket han jo også gør i virkeligheden. Så også her må man sige, at den kunstige intelligens har ramt rimelig godt.

Linjen »She said she from Toronto but can’t find it on a map« er tæt på at være nonsens, men man kan på en eller anden måde sagtens forestille sig The Weeknd synge den. Altså menneske-Weeknd, mener jeg.

Også AI-Weeknd refererer til Selena Gomez, som robotsangskriveren åbenbart er lidt besat af. Hvilket er lidt ekstra spicy, fordi Abel Tesfaye jo har været kærester med Gomez.

Den kloge AI har med andre ord ikke kun sørget for en catchy sang, den har også givet den et metanarrativ i form af en slibrig sladderhistorie om, at Drake og The Weeknd har lavet en sang om Selena Gomez. Lidt ligesom Drakes seneste single, der handlede om Kanye Wests ekskone, Kim Kardashian.

Den kunstige intelligens (eller sangskriveren bag?) ved tilsyneladende, hvad der virker i popverdenen anno 2023: Metanarrativer og saftig sladder.

Effektiv og catchy. Men er ’Heart On My Sleave’ rent faktisk god?

Ja, det er den. Skræmmende virkelig og overraskende god, faktisk.

Drake og The Weeknd tilbage i 2013. (Foto: Sonia Recchia/WireImage)

Er sangen så bedre end Drake og The Weeknds rigtige sange, som flere YouTube-kommentarer hævder?

Det er nok at gå for langt. Men den er da bestemt ikke deres værste nummer. Robotduetten er imponerende ægte. Hvis vi altså går ud fra, at den virkelig er skabt af kunstig intelligens. Sangens skabelse er som sagt uvis.

I modsætning til rigtig mange af de andre AI-sange, der er gået viralt den seneste tid – som David Guettas forfærdelige Eminem-deepfake eller det falske Drake-remake af ’Munch’ – føles dette i hvert fald ikke som en joke eller et bizart eksperiment.

Den føles som en virkelig sang. En bruger på TikTok har kaldt nummeret for »den første AI-sang, der har imponeret mig«, hvilket opsummerer dens kvaliteter meget godt.

Selv Meek Mill har hyldet sangen på Twitter: »Jeg har lyttet til den fem gange i dag«, skriver han i et siden slettet opslag.

På YouTube tigger og beder fans om, at den skal tilbage på streamingtjenesterne. Det kommer den nok ikke.

Drake har – da AI-coveret af ’Munch’ udkom – skrevet online, at han er træt af den kunstige musik. Musikbranchen er også gået i alarmberedskab, og har fjernet ’Heart On My Sleeve’ overalt, hvor den kan.

For en AI-sang, der rent faktisk er god, er musikbranchens største mareridt. I hvert fald hvis de ikke selv har lavet den.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af