‘Say Yes To Heaven’ af Lana Del Rey gik fra skrottet demo til sped up-succes – og indkapsler dermed, hvordan hits skabes i 2023

Det kan føles mere og mere tilfældigt, hvad der bliver et TikTok-hit. I denne uge er Lana Del Rey den heldige vinder i sped up-lykkehjulet.
‘Say Yes To Heaven’ af Lana Del Rey gik fra skrottet demo til sped up-succes – og indkapsler dermed, hvordan hits skabes i 2023
Lana Del Rey. (Foto: Neil Krug/PR)

ANALYSE. Det er sket for Miguel, The Weeknd, Steve Lacy, Michael Bublé, Lizzy McAlpine, Lil Uzi Vert og mange flere.

Nu er turen kommet til Lana Del Rey.

En mere eller mindre tilfældig sang går viralt på TikTok i en sped up-version, hvorefter kunstner og pladeselskab lynhurtigt får udgivet et officielt remix, der hjælper sangen et godt stykke op ad hitlisterne.

Det føles efterhånden som popmusikkens store lykkehjul. For ingen kan reelt vide, hvad det er, der lige gør, at den ene sang fremfor den anden bliver et TikTok-hit – selvom de helt sikkert ville ønske, de kunne.

Lana Del Reys ‘Say Yes To Heaven’ er lige nu på vej til at blive et af karrierens større hits, og det stod ikke lige skrevet i stjernerne.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Faktisk var det ikke planen, at ‘Say Yes To Heaven’ skulle udgives. Sangen er en skrottet skæring fra sangerens tredje studiealbum ‘Ultraviolence’.

Den blev lækket i 2020, og i 2022 begyndte en sped up-version af blive populær på TikTok. Altså en version, hvor tempoet i sangen er skruet op.

Når den slags sker, er det efterhånden ikke noget, der går de store pladeselskaber forbi.

Den 19. maj. udkom ‘Say Yes to Heaven’ som en officiel single (altså cirka 10 år efter den originalt blev lavet), selvfølgelig sammen med en sped up version.

Nu er den her egentlig skrottede demo på vej til at blive Lana Del Reys største single i mange år. Et vaskeægte hit.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det virker uendeligt tilfældigt. Ikke desto mindre er det meget sigende for, hvordan hits bliver til i 2023.

Sange er ikke længere et færdigt produkt, men et forlæg som soveværelses-djs og hjemmeproducere kan manipulere og remixe i et væk.

Er ‘Say Yes to Heaven’ en god sang? Måske.

Er den blandt Lana Del Reys mest interessante sange? Nok ikke.

Men den har nogle af de kendetegn, en sang skal have, for at appellere til TikToks algoritme. Der er noget ved de her meget følelsesladede, melankolske sange, der har vist sig at være velegnet til at blive sat op i hastighed.

Det er, som om følelserne bliver forstærket af at blive sat op i tempo: Stemmen bliver mere indtrængende, og man lader sig hurtigere rive med.

Samtidig er ballader som denne tilpas langsomme, og sparsomt nok producerede til at man stadig kan følge med i sangen – det bliver ikke for kaotisk.

Og man kan også diskutere, om det i virkeligheden er sped up-fænomenet der er det virkelige hit.

Lana Del Rey. (Foto: PR)

Manipulationen er lige så populær og opsigtsvækkende som det oprindelige værk, hvis ikke mere. Det er ikke nødvendigvis sange, der hitter, men numre, der fungerer godt i samspil med en trend, der er blevet populær.

Har man en fængende sang eller tekstbid, som fungerer godt når den bliver sped up, så har man en vinder.

Hvad viser Lana Del Reys uforudsete succes med ’Say Yes To Heaven’ så om tidens musiklandskab?

Frem for alt viser det her forløb, at musikere og musikbranchen nu godt ved, at når noget som det her sker, er det om at arbejde hurtigt. Selv en album-orienteret artist som Lana Del Rey ved, at hun skal skynde sig at trykke på knappen, når et sped up-remix hitter.

Det er svært at få hits, og sværere på en platform så uregerlig som TikTok. Når det virale øjeblik falder ned fra himlen, handler det om at gribe det.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af