Hvad i alverden er det, Rune Rask har gjort ved Suspekt på ‘Ancient Aliens’?

Hvad i alverden er det, Rune Rask har gjort ved Suspekt på ‘Ancient Aliens’?
Suspekt. (Foto: Dennis Morton)

»Det ka’ godt bli’ vildere, det ka’ bli’ meget større«, rapper Orgi-E på den ene af blot to singler, der blev udgivet forud for Suspekts helt nye surprise-album, ‘Ancient Aliens’.

Det er lidt ironisk at italesætte, hvor meget større det kan blive, for den 125 sekunder lange ‘Shotsrør’ er det korteste nummer på Suspekts hidtil korteste album.

Jovist, nu hvor vi er i Suspekt-land, er det jo på sin plads at finde en penismetafor frem og erklære, at det altså ikke handler om størrelsen, men om gørelsen. Og her er der ingen tvivl: Vi har stadig at gøre med to af landets bedste rappere og landets måske bedste producer.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

De ligger heller ikke på den lade side. På titelnummeret lyder Orgi-E mere drabelig, end han gjorde, da trioen i sin tid debuterede som horrorcore-gruppe. På det afsluttende vers af ‘Der’ sort i mine øjne’ skildrer en poetisk Bai-D et billede af en aften, hvor rusmidler ender med at fordreje alt, der sker omkring ham.

Men især Rune Rask overgår sig selv.

Som jeg påpegede, allerede da gruppen i januar udgav den stærke single ‘Pariz’ (der desværre ikke er endt på albummet), så er Rune Rask øjensynligt blevet dybt forelsket i synthwave-genren – især som den lød på det indflydelsesrige ‘Drive’-soundtrack.

Orgi-E bliver indhyllet i vocoder på ‘Der’ sort i mine øjne’ og den ømme ‘BygEnDrøm’, og en croonende Bai-D får samme behandling på det afsluttende nummer, ‘Det var godt at I kom’. Den tætpakkede neonskilt-klingende lyd passer perfekt til den kombination af hedonisme og melankoli, der præger Suspekts knap så festlige tracks.

Suspekt. (Foto: Dennis Morton)

Der er dog også de sædvanlige party-bangers på tracklisten, og her er synthwaven fusioneret med mere klubbede toner. Vi har allerede hørt feststarteren ‘Shotsrør’ som singleudspil, og den sang er absolut båret af Rasks eminente beatarbejde.

Den liderlige ‘Local News’ og det intense titelnummer viser også fornemt Rasks evner som EDM-kunstner. Den gamle livefavorit ‘Knepper dig til techno’ har fået nogle seriøse kolleger i kunsten at præsentere drops, der vil kunne få et publikum til at gå amok.

Men jeg ønsker mig stadig noget, der er endnu vildere og endnu større end ‘Ancient Aliens’. For første gang i Suspekts karriere føles et nyt album mere som et skridt til siden end et skridt frem.

Det kunne næppe blive mere konceptuelt overdådigt end det selvransagende 2020-epos ‘Sindssyge ting’. Så det er fair, at de forskellige tracks ikke forbindes af en større tematisk rød tråd. Og jeg forstår fuldt ud, at de holder udgivelsen lettere kompakt, når de udforsker nye lyde.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Men der er alligevel nogle strukturelle ting, der holder ‘Ancient Aliens’ tilbage fra at være den ideelle lille synthrap-bouillonterning. Eksempelvis føles både ‘Aufwiedersehen’ og ‘Det var godt at I kom’ som bevidste afslutningsnumre, men når der kun er ni numre i alt, er det altså lidt ubalanceret at bruge hele to af dem på at sige på gensyn.

Netop ‘Der’ sort i mine øjne’ har et meget langt omkvæd, der hver gang føles, som om nogen har trykket genstart. Det er et frustrerende nummer, for både i vokal og instrumentation er dens psykedelia noget af det mest fængslende på albummet. Det bliver bare lidt langtrukkent.

Omvendt kunne ‘Shotsrør’ godt trænge til at bygge op til et større drop (og den kunne nok også godt tåle ikke at føles meget som en shotsrør-reklame). Rasks dunkende technobeat er eminent, men det får slet ikke nok rum til at udfolde sig.

‘Rune Rask er for syg’ er titlen på albummets mest rendyrkede hiphopsang. Og ja, det er han. Det er både Orgi-E og Bai-D for den sags skyld også. De leverer imponerende præstationer hele vejen gennem ‘Ancient Aliens’.

Det er bare langtfra gruppens mest helstøbte eller konceptuelt gennemførte udgivelse, og det er lidt skuffende, når den følger et så stort værk som ‘Sindssyge ting’.


Kort sagt:
Suspekt – eller nærmere Rune Rask – går fuld synthwave og klub-EDM på ‘Ancient Aliens’, hvor Orgi-E og Bai-D som altid er skarpe på mikrofonerne. Men det er en noget kort lytteoplevelse, der mangler de konceptuelle ambitioner, der definerede Suspekts foregående skive.

Suspekt. 'Ancient Aliens'. Album. Universal.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af