Roskilde Festival har et fantastisk r’n’b-program i år – det er Amaarae det perfekte eksempel på

Med stjerner som SZA og Kali Uchis på plakaten er årets Roskilde Festival særdeles godt kørende, hvad angår moderne r’n’b. Nu har også Amaarae meldt sin ankomst.
Roskilde Festival har et fantastisk r’n’b-program i år – det er Amaarae det perfekte eksempel på
Amaarae. (Foto: PR)

ANBEFALING. Sig hvad du vil om årets ungdomskåde, TikTok-poppede Roskilde Festival-program, men lineuppet er særdeles godt kørende, hvad angår moderne r’n’b.

Det helt store scoop er selvfølgelig SZA – et generationstalent på toppen af sit game og genrens absolut største navn lige nu, der ovenikøbet lægger vejen forbi Danmark for første gang i karrieren.

Men på plakaten finder vi også navne som Tinashe og selvfølgelig Kali Uchis, der efter sin mere beskedne Apollo-koncert i 2018 vender tilbage til festivalen som en stjerne. Lige for tiden er hun i øvrigt aktuel med det spansksprogede festfyrværkeri ‘Orquídeas’, så det er god timing!

I tirsdags offentliggjorde Roskilde Festival det fulde program, og i samme omvæltning kunne de løfte sløret for endnu en stærk r’n’b-booking: Nemlig Amaarae, der ligesom SZA giver sin første danske koncert nogensinde.

Amaarae. (Foto: PR)

Den ghanesisk-amerikanske musiker er ganske vist (endnu) ikke lige så kendt som hverken SZA og Kali Uchis, men det gør hende på ingen måde til en dårligere booking.

Måske snarere tværtimod. For nu har du en god grund til at lære hende at kende – og til at lytte det fremragende album, hun udgav sidste år.

Cosign fra Kali Uchis

Det er et sjovt tilfælde, at Amaarae gæster Roskilde Festival samme år, som Kali Uchis vender tilbage. Det var nemlig den colombiansk-amerikanske kollega, der i sin tid sikrede Amaarae sit gennembrud.

Debutalbummet ’The Angel You Don’t Know’ udkom under lockdown i 2020 og blev taget godt imod i de internationale medier, men først da Kali Uchis året efter gæstede et remix af afropop-slaskeren ’Sad Girlz Luv Money’, fik verden for alvor øjnene op for Amaarae.

Den nye version af sangen gik viralt på TikTok og har i skrivende stund over 400 millioner afspilninger på Spotify. Måske kender du den allerede?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Dermed ikke sagt, at Amaarae er nogen Kali Uchis-aspirant. For hvor Kali Uchis udmærker sig med sin store, sensuelle vokal, har Amaaraes karikerede stemmeføring ofte mere tilfælles med Playboi Cartis infamøse baby voice.

Et andet kendetegn er hendes skamløst seksuelle tekster, der ligeledes synes at blive leveret mere som en rapper end som en r’n’b-sanger. »Like you don’t spend money, oh, like you don’t eat my pussy«, lyder det eksempelvis på førnævnte ’Sad Girlz Luv Money’.

Efter sådan en entré var forventningerne selvsagt enorme til hendes andet album. Men Amaarae indfriede al hypen og mere til, da hun sidste år udgav albummet ’Fountain Baby’.

Punkrock og tyggegummipop

Fælles for årets r’n’b-bookinger på Roskilde Festival er, at de nægter at lade sig begrænse. Det ene øjeblik lyder SZA som Avril Lavigne på ’F2F’, det næste slår Kali Uchis over i en bolero-ballade på ’Te Mata’.

Amaarae skriver sig også ind i rækken af r’n’b-artister, for hvem reglerne er til for at blive brudt. I virkeligheden føles det en smule reduktivt overhovedet at betegne ’Fountain Baby’ som et r’n’b-album.

I løbet af de i alt 14 numre når Amaarae nemlig ufatteligt vidt omkring, uanset om vi så snakker Clipse-samples på ’Counterfeit’ eller dancehall på ’Big Steppa’. ’Sociopathic Dance Queen’ stikker også ud, især fordi dens tyggegummipop kontrasteres af linjer som »acid pussy drop it from a noose«, hvad det så end betyder.

Allervildest går det for sig på ’Sex, Violence, Suicide’, hvor den pludselig står på punkrock. Med sådan en sangtitel kunne mindre vel heller ikke gøre det.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det vilde er, at hun slipper afsted med det hele. Der er en god grund til, at ‘Fountain Baby’ figurerede flere gange, da jeg i december gjorde status over de udenlandske mediers lister over sidste års bedste album.

Og det er altså med dét album, at Amaarae til sommer indtager Roskilde Festival som endnu et af de stærke r’n’b-navne, der pryder årets plakat.

Som Soundvenues musikredaktør tidligere på ugen pointerede i sin analyse af programmet, har genren historisk set ikke haft det nemt i Danmark. Det synes festivalen i disse år at gøre en aktiv indsats for at ændre på – vi så det allerede i 2023 med stærke bookinger som Sudan Archives og Yaya Bey.

Men i år synes festivalen at have taget den skridtet videre. Og det er kærkomment, når der findes artister som Amaarae.

Amaarae spiller på Roskilde Festival torsdag den 4. juli.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af