Roskilde Festival: De her talenter skal du se søndag, mandag og tirsdag

Roskilde Festivals opvarmningsdage – eller First Days, som de nu officielt hedder – byder på en række friske talenter fra både Danmark og vores nordiske nabolande. Vi guider dig til 15 koncerter, du ikke må gå glip af.
Roskilde Festival: De her talenter skal du se søndag, mandag og tirsdag
Ilma. (Foto: Asbjørn Kragh)

Roskilde Festival er skudt i gang. Onde tunger vil ganske vist påstå, at festivalen først for alvor begynder på onsdag, hvor »musikdagene« starter, og at dagene op til jo blot er »opvarmningsdage«.

Men de røster tager fejl. Der er masser af musik her i de første par dage, der sidste år officielt blev navngivet First Days, mens onsdag til lørdag så hedder Final Days.

Bevares, der er ingen store Orange-kioskbaskere endnu. Men der er som sagt rigeligt med fede koncerter. Der er to scener i gang i løbet af søndag, mandag og tirsdag, og her kan man opleve et væld af friske talenter fra Danmark samt et par stykker fra vores nordiske nabolande.

Vi snakker kortere shows – kun 45 minutter pr. kunstner – og de foregår på tværs af den åbne Eos-scene og det aflukkede Gaia-telt i et så tætpakket program, at når én koncert er slut, starter der en ny på den anden scene.

Det betyder i alt 42 koncerter fordelt på tre dage. En stor mundfuld, så vi udpeger her 15, vi særligt glæder os til – fem om dagen. Men der er også mange andre spændende koncerter, vi ikke fremhæver, så bliv endelig hængende omkring de to scener, så du kan se, hvad First Days ellers byder på.

Rebebe. (Foto: Laurits Mørkeberg)

Søndag 30. juni

Musikken spiller allerede fra kl. 14.00 både i Gaia-teltet og på den åbne Eos-scene, men det første navn, vi har med på vores liste, er Snuggle – et samarbejde mellem Andrea Thuesen fra Baby in Vain og Vilhelm Strange fra Liss. De spiller på Gaia kl. 17.00, og det skal nok blive en rar stund, hvor lytteren bliver ført behageligt gennem støjende klange.

Kl. 20.00 kan man på samme scene se Rebebe udfolde sin charmerende alt-pop, og spæner man øjeblikkeligt derefter mod Eos, er der kl. 20.45 dansefest med det selverklærede elektroniske boyband Elsked, hvis klubbede toner nok skal sætte gang i dansefødderne.

Nu fik vi nævnt dans. Og dansable lydlandskaber kan dårligt blive mere stemningsfulde end i hænderne på Deb Foam. Kl. 23.00 indhyller hun Gaia i industrial-klingende techno, inden dagen afrundes kl. 23.45 på Eos, hvor Ilma serverer højdramatisk, electropoppet r’n’b af den slags, der rummer alt det mørke, der nok er brudt frem på himlen til den tid.

Tamara. (Foto: Katrine Gøth)

Mandag 1. juli

Søndagen sluttede med r’n’b, og poetisk nok er vores første mandagsanbefaling i samme genre. Tamara storimponerede, da hun i januar indtog Vegas Udvalgte, hvor samtlige sange blev løftet til et helt nyt niveau i liveudgaverne. Forhåbentligt er samme høje standard på spil, når hun indtager Gaia-scenen kl. 15.30.

Dagens dancepop-fest kan du til gengæld få med Helena Gao på Eos kl. 17.45. Du husker måske hendes stilfærdige artpop-entre i 2020, men hun har sidenhen genopfundet sig selv i den skarptskårne popmusiks tegn.

Den efterfølgende Eos-koncert er til gengæld til de mere dramatiske følelser. Kl. 19.15 indtager Angående Mig scenen med de gåsehudsvækkende sange fra sidste års glimrende album ‘Manden i mig’.

Derefter er det blevet tid til fest. Den slags fest, hvor inspirationskilderne ikke er trendy technoproducere fra Berlin, men Basshunter og Crazy Frog. Vanviddet er på spil, når The Bird indtager Gaia kl. 23.00.

Bagefter kan man (opladt med energi) løbe over mod Eos, hvor et antageligvist stort publikum er mødt op for at se Vejles helt store hiphophåb Kundo, der kl. 23.45 skal vise, at han mestrer både kommercielle pophooks og lyrisk substans.

Aggi. (Foto: Asbjørn Kragh)

Tirsdag 2. juli

Hvad så, er du allerede ved at være lidt udmattet? Final Days er jo ikke engang startet endnu!

Users, et af Danmarks vredeste og mest politisk ufiltrerede postpunk-bands, skal nok sørge for, at du får energi igen, når de spiller kl. 16.15 på Eos. Så er du også klar til at danse, når Aggi serverer groovy afropop af den slags, man bare ikke kan stå stille til. Det er kl. 17.45, og det foregår også på Eos.

Den næste koncert på vores liste er endnu en Eos-optræden. Kingtommi har med sin seneste ep både udfordret grænserne for, hvor poppet man kan gøre alternativ musik, og hvor emo-støjende, man kan gøre popmusik. Det skal nok blive et brag af en følelsesudladning kl. 19.15.

Hvis man vil have endnu mere larm, er Lover’s Skit på Gaia 20.30 et must-see. Den svenske duo blander pop og postpunk med 90’ernes big beat, og de var noget af det allerbedste, vi så på Oslo-festivalen by:Larm sidste år.

Du skal selvfølgelig også med til årets allersidste First Days-koncert. Den bliver leveret kl. 23.45 på Eos af det elektroniske stortalent Paydar, der blander hiphopbeas, bailefunk, amapiano, persisk popmusik, arabisk house og et væld af andre indflydelser.

Og det vil ikke bare blive et almindeligt dj-sæt, men et hybridsæt, hvor der vil være liveelementer, koreografi og en vokaloptræden fra sangeren Arshia. Det lyder jo som den perfekte afslutning på årets First Days.

Læs mere af Soundvenues dækning af Roskilde Festival HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af