Roskilde Festivals warmup-program mangler blockbuster-koncerter – men det er faktisk en god ting

Roskilde Festival har annonceret årets First Days-program, og i forhold til de seneste to år er der markant færre store navne iblandt. Men det er faktisk en positiv udvikling, mener vores Roskilde Festival-ekspert Kjartan F. Stolberg.
Roskilde Festivals warmup-program mangler blockbuster-koncerter – men det er faktisk en god ting
Rebebe. (Foto: Mikaela Grogan)

KOMMENTAR. Var du der, da Zar Paulo satte ild til Roskilde Festival i 2023?

De spillede ikke som en del af hovedprogrammet, men derimod som et af de største navne på det såkaldte First Days-program i opvarmningsdagene. Alligevel var en kæmpe folkemasse flokket mod scenen for at se et af dansk musiks helt store håb.

Optrædenen er foreviget i nedenstående video af afslutningsnummeret ‘Jeg synes du er dejlig’, hvor du selv kan se, hvor stort det var.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

First Days-programmet var i 2023 rig på den slags optrædener, der fik samlet folk i mængder, der stedvis outshinede mange af koncerterne i hovedprogrammet.

Mange af navnene fra sidste år havde allerede etableret sig som regulære hitmagere, inden de skulle spille som en del af opvarmningsprogrammet, der ellers primært er tiltænkt spæde talenter.

Man kunne dårligt tænde P3 sidste år uden at høre Kind Mod Kind, Ida Laurberg, Pil eller Ussel – kunstnere, der alle optrådte som en del af First Days og forventeligt tiltrak massive folkeskarer.

Den slags oplevelser kan du ikke forvente mange af til First Days i 2024.

Når man skimmer årets program, der i dag er blevet annonceret, er det kun et fåtal af navnene, der kan kalde sig hitmagere frem for undergrundsfavoritter eller stjernespirer. Der skal nok være få koncerter med store menneskemængder, men de bliver så afgjort undtagelsen.

Den forudsigelse er ikke kun en mavefornemmelse. Navnene på First Days-programmet er målbart mindre end de var de seneste to år, hvis vi ser på streamingtal.

Songstats-testen

Sitet Songstats holder øje med hvordan musikere klarer sig på streamingtjenester over tid. Her kan man se, hvor mange månedlige Spotify-lyttere størstedelen af First Day-navnene i 2022 og 2023 havde, da programmerne i sin tid blev annonceret.

Jeg har ført samtlige danske, grønlandske og færøske First Days-navne fra de to seneste år ind i Songstats for datoerne hvor First Days-programmerne blev annonceret. I ganske få tilfælde gik Songstats’ data ikke langt nok tilbage, og jeg måtte lade nøje med det ældste tilgængelige tal.

Tallene taler et tydeligt sprog.

I 2022 havde den gennemsnitlige kunstner 52.397 månedlige lyttere. Det tal er dog særligt højt, fordi Mina Okabe havde fundet uventet succes i udlandet, og derfor trak gennemsnittet gevaldigt op med sine dengang 518.689 månedlige lyttere. Selv hvis vi fraregner hende, er vi dog oppe på 38.266 i gennemsnit.

I alt ti danske 2022-kunstnere havde over 30.000 månedlige lyttere per 11. maj 2023, hvor programmet blev annonceret.

Mina Okabe. (Foto: PR)

Spoler vi frem til 2023 havde den gennemsnitlige First Days-kunstner 33.721 månedlige lyttere. Tallet er ikke dalet på grund af en lavere andel store kunstnere, men derimod fordi der i 2023 var 12 helt små kunstnere med under 1.000 månedlige lyttere – dem var der kun fire af i 2022.

I 2023 var der endnu en gang 10 danske kunstnere med over 30.000 månedlige lyttere.

First Days anno 2024 er objektivt mindre stjernespækket end de to forgangne var.

Endnu en gang er der 12 kunstnere med under 1.000 månedlige lyttere, og den gennemsnitlige kunstner er helt nede på 21.729 månedlige lyttere. Det tal bliver især trukket op af én kunstner – nemlig Uro, der har over fire gange så mange lyttere som andenpladsen. Hvis han ikke var booket, ville gennemsnittet være helt nede på 10.702.

Uro. (Foto: PR)

Kun fem danske kunstnere i år har i skrivende stund over 30.000 månedlige lyttere: Sandra Hussein (30.367), Angående Mig (46.393), Kundo (69.717), Mowgli (90.566) og førnævnte Uro (374.600).

I år har den gennemsnitlige First Days-kunstner altså markant færre månedlige lyttere end de seneste to år, og der er kun halvt så mange kunstnere med over 30.000 lyttere.

Hvad skyldes den forandring mon? Og er udvikling egentlig positiv eller negativ?

First Days er vendt tilbage til kernemissionen

Lad os starte med årsagen til udviklingen. Her er det vigtigt at huske, at 2022- og 2023-programmerne i høj grad bar præg af, at talentmasserne hobede sig op i de aflyste corona-år 2020 og 2021.

Mange af de sidste to års navne kunne sagtens have været booket dengang (nogle af dem var sågar på den aflyste 2020-plakat). Det var sandsynligvis en ketchupeffekt, at der var så mange store navne i årene efter corona-aflysningerne. 2024-lineuppet er sandsynligvis the new normal for First Days.

Men tøv nu lige lidt. Har det nogensinde været meningen, at First Days skulle trække så mange til, som Zar Paulo og Kind Mod Kind gjorde sidste år?

Er pointen med et vækstlagsprogram ikke netop at give folk noget, de ikke allerede ved, at de vil have? At give nogle uprøvede kunstnere mulighed for at overbevise et nysgerrigt publikum – ikke at spille for de masser, der allerede ved, at de er fans?

Tager vi de briller på i stedet, ligner det et bundsolidt First Days-program, vi har fået i år.

Enhver der var forbi årets omgang Vegas Udvalgte, kan rapportere, at 2024-bookingerne Tamara og Ilma er nogle af landets mest lovende r’n’b-kunstnere lige nu.

Ilma til Vegas Udvalgte. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

Hvis man i weekenden så Møs jubilæumskoncerter, kunne man som opvarmning opleve en brandvarm Helena Gao, der har omfavnet en ny klubpop-identitet.

Er man fan af electropop, skal man også skrive Chinah-forsanger Fine Glindvad bag øret. Hun kigger forbi med sit nye soloprojekt, Fine.

Man kan også glæde sig til dans med det elektroniske boyband Elsked og den selverklærede eurotrash-producer The Bird. Mon ikke også Aggi skaber kæmpefest med sin hede afrobeats?

Aggi. (Foto: Fhuad Braimoh)

Vil man have det lidt mere skramlet, er der eksperimenterende DIY-pop for alle pengene med Zoumer, og der er kaotisk angst på menuen, når stortalentet Kingtommi griber mikrofonen. Der er også mulighed for at høre en vokal, der virkelig ikke lyder som noget andet i Danmark, hvis man besøger Rebebes optræden.

Vil man partout se en koncert, der kan samle en stor folkemasse, er det bedste bud nok Uro, Kundo eller Angående Mig. Potentialet til noget større er der uden tvivl også hos førnævnte Kingtommi.

De her navne er altså kun et udpluk af det bundsolide lineup, Roskilde Festival har samlet. Det kan godt være, at der ikke bliver mange publikumsskarer af Zar Paulo-størrelse, men der er stadig garanti for store koncertoplevelser. Det kræver bare den nysgerrighed, der ret beset er First Days’ dna.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af