10 multitalenter, der gør dig grøn i hovedet af misundelse

De brillerer i filmverden foran eller bag kameraet, men vidste du, at det ikke er den eneste kunstart, de mestrer? Når jalousien har lagt sig, må man bare tage hatten af.

1. Melanie Laurent

Franske Mélanie Laurent har instrueret denne uges premierefilm ’Træk vejret’ om besættende venskab og tunge åndedræt mellem to unge kvinder. For de fleste er hun dog primært kendt for sine evner foran kameraet i film som Quentin Tarantinos ’Inglourious Basterds’ og over for Ewan McGregor i det sødmefulde komediedrama ’Beginners’(ja, den med hunden og Christopher Plummer med lilla charmeklud).

’Træk vejret’ er faktisk Laurents andet livtag med instruktørgerningen oven på den lidt fesne debut ’Les adoptés’ i 2011, som de danske biografer sprang over. Men derudover har den 32-årige Laurent også en karriere kørende som sangerinde.

Det har hun selvfølgelig, fordi alt, der synges på fransk, lyder forførende godt. Også selvom man snarere hvisker end synger. Spørg bare eks-præsidentfruen Carla Bruni, skuespillerinde/instruktør Julie Delpy eller den ultimative hvisker Jane Birkin. »Oh oui, je t’aime«.

2. David Lynch

Filminstruktør, fotograf, musiker, billedkunstner, natklubejer, tøjdesigner, tekstforfatter og kaffe-connaisseur. David Lynch er en boss til det hele, og det kan man ikke andet end bukke sig i støvet for.

Tusindkunstneren Lynch spillefilmdebuterede i 1977 med mareridtsvisionen ’Eraserhead’ og har lige siden dedikeret sit liv til de bizarre mindfucks.

Har du først fået smag for hans skævvredne filmunivers, er der ingen vej tilbage. Du må slubre en tår af hans Signature Cup David Lynch Coffee, sætte nålen på en skæring fra en af hans elektro-blues-poppede plader, gøre det parisiske natteliv usikkert på hans natklub Silencio eller måske endda investere i et stykke kunst signeret af manden selv.

Er du ægte fan, går du selvfølgelig linen ud og ifører dig David Lynch-designet træningstøj med blomsterprint. Ja, det findes.

3. Carrie Brownstein

Rocktrioen Sleater-Kinney består af Carrie Brownstein, Corin Tucker og Janet Weiss. Tre kvinder, der siden midten af 1990’erne – på linje med riot grrrl-bevælgelsens urband Bikini Kill – har insisteret på et feministisk og ofte politisk tekstunivers tilsat de vildeste trommer og Brownsteins ekvilibristiske guitarfægteri.

Verden har brug for et band som Sleater-Kinney, og i år vendte gruppen triumferende tilbage efter ni års pause. Men Brownstein har holdt kedlen alvorligt i kog i de mellemliggende år, blandt andet sammen med eks-SNL’er og medforfatter Fred Armisen i deres sketch-komedieserie ’Portlandia’, der kun er blevet bedre sæson for sæson.

Carrie Brownstein kan også fanges i sidste års bedste nye tv-serie, ’Transparent’. Her spiller hun over for Gaby Hoffmanns Ali som barndomsveninden Syd, der nærer mere end venskabelige følelser. Seriens skaber Jill Soloway skrev rollen specifikt til Brownstein.

4. James Franco

Er der noget her i verden, renæssancemanden James Franco ikke excellerer i? Altså ud over at hoste Oscar-uddelingen?

Han er troværdig både som narkopusher med cornrows i ’Spring Breakers’ og som beat-poeten Allen Ginsberg i ’Howl’. Ved siden af skuespillerkarrieren har Franco skrevet novellesamlingen ’Palo Alto’ (filmatiseret af Gia Coppola med Franco i en af rollerne) og taget et par kandidatgrader på universitet – han er for øjeblikket i gang med en ph.d.-grad i engelsk litteratur på Yale. Han har instrueret både kort- dokumentar- og spillefilm, udstillet sin kunst og udgør den ene halvdel i duoen Daddy, der udgiver et The Smiths-inspireret album her i 2015.

James Franco har med andre ord virkelig travlt – nogle vil sige for travlt. Men i hvert fald aldrig for travlt til et selfie. De bedste af dem har han udgivet som 2015-kalender.

5. Zooey Deschanel

Man kan sagtens kende musikeren Zooey Deschanel uden at kende skuespillerinden Zooey Deschannel – og vice versa. Men hun udfylder begge roller så godt, at det er synd ikke at takke ja til så meget Deschanel som muligt.

35-årige Zooey Deschanel slog igennem som skuespiller i 1999 i Cameron Crowes ’Almost Famous’, hvor hun spillede lige dele sødmefuld og rebelsk storesøster. I ’(500) Days of Summer’ knuste hun hjerter, og med hovedrollen i komedieserien ’New Girl’ har hun forført de fleste med pandehårscharme, 1960’er-inspiret look og skarp komisk timing. Kodeordet er quirky.

Sammen med guitarist og sanger M. Ward udgør Zooey Deschanel også den twangy, retroinspirerede duo She & Him. De albumdebuterede tilbage i 2008 og har blandt andet udgivet en stærkt vanedannede juleplade, man ikke må snyde sig selv for. Og siden Deschanel nu gør sig så godt i piget 60’er-tøj, har hun i samarbejde med Tommy Hilfiger designet og stået model til en kollektion i 2014.

6. Mos Def a.k.a. Yasiin Bey

Der er langt fra den sweaterbærende hyggeonkel i Bill Cosbys dømt-til-at-fejle-show ‘The Cosby Mysteries’ fra 1994 til den position og anseelse, Brooklyn-rapper og skuespiller Yasiin Bey – tidligere kendt som Mos Def – nyder i dag. Men ikke desto mindre var det her, Dante Smith, som er mandens rigtige navn, startede karrieren. Som Mos Def var han at finde på rollelisten hos Spike Lee, i Marc Forsters ’Monster’s Ball’ og i den langtidsholdbare Showtime-serie ’Dexter’.

Som rapper brød han ny grund i 1998 med Talib Kweli i Black Star og gik det efterfølgende år solo med udspillet ’Black on Both Sides’. Yasiin Bey har også flirtet med Broadway, samplet The Doors og croonet med Michel Gondry. Og så er han en socialt engageret, politisk aktivist, der ingenlunde lægger fingre imellem i sin kritik af for eksempel behandlingen af Guantanamo-fanger.

7. Miranda July

Seneste skud på stammen fra multitalentfulde Miranda Julys krøllede hjernebark er den akavede app ’Somebody’. Med den installeret på din mobil kan du sende en tekstbesked til en ven og få en fremmed app-bruger til at levere den personligt. Et socialt eksperiment, der er fint i tråd med Miranda Julys egne indiefilm, hvor relationer mellem mennesker altid er omdrejningspunktet.

Med baggrund i performancekunsten bevægede July sig ind i filmens verden i slutningen af 1990’erne med en række eksperimenterende kortfilm for så at spillefilmdebutere i 2005 med den kritikerroste Camera d’Or-vinder ’Me and You and Everyone We Know’. Heri spiller July også selv hovedrollen – præcis som i opfølgeren ’The Future’ (2011).

’The First Bad Man’ er titlen på Miranda Julys første roman, der udkom tidligere i år. Den skulle efter sigende være lige så propfyldt med neuroser, intimitet og ægte følelser, som hendes film og kunst er det.

8. Donald Glover

Donald Glover, der takket være en Wu Tang-navnemaskine på internettet lystrer rapkunstnernavnet Childish Gambino, er her, der og alle vegne.

Størst eksponering har han fået i rollen som Troy Barnes i den kultdyrkede komedieserie ’Community’ i foreløbigt seks sæsoner. Inden Glover landede den rolle, sad han blandt andet som forfatter på Tina Feys ’30 Rock’. Det må være noget nær det bedste visitkort i branchen med tanke på seriens tårnhøje joke count.

Rap-aliaset Childish Gambino opstod egentlig som en spøg i forbindelse med komedietruppen Derrick Comedys Youtube-sketches, men med udgivelsen af det fuldbårne album ’Camp’ i 2011 sprang Glover ud som seriøs kunstner. Når Donald Glover ikke skriver på en prisvindende tv-serie, spiller skuespil eller dropper bidende ironiske rapvers, er det nok, fordi han har travlt med et nyt stand-up show.

9. Jared Leto

Jared Leto som Jordan Catalano i ’My So-Called Life’ hører til blandt 1990’ernes absolutte højdepunkter, hvad angår flotte mænd på tv. Senere har han så rigeligt bevist, at han er andet og mere end flonelsskjortebærende hjerteknuser med roller i ’Requiem for a Dream’ og senest ’Dallas Buyers Club’, der indbragte ham en Oscar.

Sideløbende med karrieren som skuespiller har Jared Leto siden 1998 været forsanger i emo-rockbandet 30 Seconds to Mars, hvis musikvideoer han også selv har instrueret flere af – under det fjollede alias Bartholomew Cubbins.

At Jared Leto, ud over to succesfulde og meget adskilte karrierespor, også nyder stor succes med at investere i små, nye tech-virksomheder og selv har stiftet indtil flere af slagsen, ja, det vidner blot om mandens alsidighed.

10. Viggo Mortensen

Dansk-amerikanske Viggo Mortensen har hovedbeskæftigelse som A-liste skuespiller i Hollywood, men bijobber ofte og gerne så langt væk fra L.A. som muligt.

Store roller, som Aragorn i ’Ringenes herre’-trilogien eller hos bonkammeraten David Cronenberg, gør det muligt for den alsidige Mortensen at takke ja til con amore-projekter som de i Danmark just aktuelle ’Jauja’ og ’Flugten til frihed’.

Viggo Mortensen er ikke bare et multitalent, men en veritabel tusindkunstner. Siden starten af 1990’erne har han både udgivet digtsamlinger, indspillet musik (ofte i samarbejde med Guns’n’Roses-guitarist Buckethead), fotograferet og malet billeder. Dertil driver han også et lille, velrenommeret forlag. Så er det alt andet lige også en del lettere, når han skal udgive sit enorme output. Som prikken over i’et er Viggo Mortensen slået til ridder af Dannebrog. Det mangled da også bare.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af