Stream 12 filmperler, der aldrig kom i de danske biografer

Hver uge får adskillige film dansk biografpremiere, men der er også en lang række film, som aldrig når det store lærred. Og det byder ikke nødvendigvis, at de ikke er seværdige – indimellem kan man finde glimrende film, som ikke fik biografchancen. Her er et dusin stærke af slagsen.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Er du i humør til en nonnekomedie med seksuelle undertoner: ’The Little Hours’

Jeff Baenas komedie ’The Little Hours’ foregår i middelalderen, hvor unge Massetto (Dave Franco) jagtes af sin herre for at have haft sex med hans kone. Han søger tilflugt i et kloster, hvor han tages godt imod af præsten Tommasso (John C. Reilly).

Klostrets øvrige beboere udgøres dog også af flere aggressive nonner, blandt andre Alison Bries Alessandra og Aubrey Plazas (‘Parks and Recreation’, ‘Legion’) Fernanda, som mere eller mindre tvinger Massetto ud i alskens seksuelle eksperimenter. Listen over synder, der skal skriftes, stiger stødt.

»Den har samme uforskammede og helt igennem ugudelige tone som ‘Monty Python og de skøre riddere’ og ‘Life of Brian’«, skrev Chicago Sun-Times om filmen, som TheWrap komplimenterede for dens »fantastisk komiske cast«.

Kan ses på Blockbuster og SF Anytime.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Er du mere til hjernebrydende, visionær sci-fi: ’Annihilation’

Til ’Ex Machina’-instruktør Alex Garlands store skuffelse kom hans nyeste sci-fi-film ’Annihilation’ ikke ud i de europæiske biografer, da Netflix overtog distributionsrettighederne. Den blændende flotte film, som vi gav fem stjerner, fortjener da også at blive set på den størst mulige skærm.

Natalie Portman spiller biologen Lena, der, sammen med et rendyrket kvindehold bestående af Jennifer Jason Leigh, Tessa Thompson, Tuva Novotny og Gina Rodriguez, tager på en hemmelig ekspedition ind i en mystisk zone, som er opstået på jorden og langsomt breder sig. De ting, de møder, strider både med naturloven og deres egen fatteevne.

Kan ses på Netflix.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Skal der mere underholdende western-horror-action på drengen: ’Bone Tomahawk’

Craig Zahlers instruktørdebut er en gritty western, krydet med horror-elementer og skæve replikker fra Kurt Russel, der ses i hovedrollen som sheriffen Hunt. Filmen følger ham og et broget slæng, spillet af Richard Jenkins, Matthew Fox og Patrick Wilson, der sætter efter en flok kannibalistiske indianere, som har kidnappet to lokale medborgere.

Da filmen blev vist under CPH PIX i 2016, gav vores anmelder den fire stjerner med ordene: »’Bone Tomahawk’ er cool på den gode, gammeldags, John Carpenter-agtige måde, især takket være Kurt Russells indsats som altskydende sherif og comic relief«.

Kan ses på Blockbuster, SF Anytime og Plejmo.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Vil du have endnu mere hjernebrydende sci-fi, nu med ham fra ‘Mad Men’: ’Marjorie Prime’

Hvis ikke du fik nok sci-fi-Jon Hamm i ’Black Mirror’-afsnittet ’White Christmas’, er der godt nyt. ’Marjorie Prime’, som fik premiere på sidste års Sundance-festival, foregår i fremtiden, hvor afdøde personer kan genskabes som interaktive hologrammer –såkaldte primes. Hamm agerer et sådan hologram, der forestiller den ældre kvinde Marjories ægtemand Walter.

Hun forsøger sammen med sin prime at genskabe de minder, som de har haft sammen. Men resten af familien er uenige med hendes sukkersøde fremstilling af fortiden, ligesom de bekymrer sig over hendes tætknyttede bånd med den ikke-levende digital kopi.

The Washington Post gav filmen 3,5 ud af fire stjerner og roste den for at »give sine egne fængslende indblik i de illusioner, vi skaber for at se os selv og hinanden mere klart«.

Kan ses på Blockbuster og SF Anytime.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Vil du tage chancen med Norges svar på ‘R’: ‘Gengangerne’

I 2011 blev den norske instruktør Leon Bashir voldsdømt og fængslet. Disse oplevelser tog han med i skabelsen af sin nyeste film ’Gengangerne’, der fik norsk premiere sidste år. Norges første fængselsfilm fik rosende ord fra anmelderne, hvor Aftenposten eksempelvis kaldte den »virkelighedsnær og troværdig«.

Leon Bashir spiller selv hovedpersonen Josef, der har været i fængsel det meste af sit liv. Da hans bror dør, røver han en bank og ryger tilbage i brummen. Her forsøger han at belære den unge Chris om ikke at følge den samme vej i livet.

Kan ses på Blockbuster og SF Anytime.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Vil du se Al Pacino brillere på HBO: ’Paterno’

Tidligt i produktionsprocessen blev det bestemt, at Barry Levinsons nye film skulle være en HBO-originalfilm, hvorfor en dansk biografpremiere aldrig blev aktuel.

Filmen handler om alle tiders mest succesfulde træner i amerikansk college-football, Joe Paterno, som spilles af Al Pacino. Nærmere bestemt følger vi ham i efterdønningerne af en sexskandale fra 2011. Det viste sig nemlig, at hans assistenttræner gennem 30 år, Jerry Sandusky havde været skyldig i 52 seksuelle overgreb på børn, hvilket Paterno sandsynligvis havde vidst og dækket over.

Indiewire gav filmen karakteren A- og roste Al Pacinos afdæmpede præstation, hvor han »opbygger manden sammen med filmen, både ved at time sine subtile fifs i kritiske scener og fermt gå ned i gear, når hans status nedjusteres fra myte til mand«.

Kan ses på HBO Nordic.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Foretrækker du din humor sort, absurd og ultimativt rørende: ’Brigsby Bear’

Dave McCary spillefilmdebuterede sidste år med ’Brigsby Bear’, der havde Kyle Mooney i hovedrollen. De to har gennem flere år lavet ’Saturday Night Live’-sketchshowet sammen, og ikke overaskende er der komedieelementer at finde i filmen, der dog også indeholder en decideret rørende fortælling, som Soundvenues anmelder belønnede med fire stjerner.

Mooney spiller James, som siden barnsben har levet i en bunker med sine forældre (Mark Hamill, Jane Adams) uden kontakt til omverdenen. Hver dag ser han tv-serien ’Brigsby Bear’, der er speciallavet til ham og lærer ham, at det er forbudt at bevæge sig uden for bunkeren. Men da han en dag slipper væk fra sit idylliske fangeskab, må han lære en helt ny verden og dens, for ham, besynderlige normer at kende.

Kan ses på Blockbuster og SF Anytime.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Foretrækker du dit fængselsdrama på engelsk og med en suveræn Vince Vaughn: ’Brawl in Cell Block 99’

’Bone Tomahawk’-instruktør S. Craig Zahlers anden film har Vince Vaughn i hovedrollen som den tidligere bokser Bradley Thomas, der, efter involvering i narkohandel, smides i fængslet blandt venner og (især) fjender. De tvinger ham til at starte voldelige optøjer, som forvandler fængslet til en regulær krigszone.

Med ’Brawl in Cell Block 99’ var alle amerikanske anmeldere enige om, at Zahler er et skinnende talent, hvis hjerte banker for genrefilm. Store roser blev også givet til Vaughns hovedrollepræstation. Los Angeles Times skrev for eksempel: »Vaughns præstation er i sig selv medrivende, og han ærer sin karakters etos ved at forsikre, at hvert ord, blik, gestus eller stilhed tæller«.

Kan ses på Blockbuster, SF Anytime og Viaplay

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Vil du se en pruttende død Harry Potter i sort-poetisk komedie: ’Swiss Army Man’

Da ’Swiss Army Man’ blev vist under CPH PIX 2017, gav en begejstret Soundvenue-anmelder fem stjerner til filmen, som han kaldte »en finurlig, original og lumsk rørende filmoplevelse uden mage«.

Dan Kwan og Daniel Scheinerts spillefilmdebut som instruktører er en syret historie om venskabet mellem den selvmordslystne Hank, spillet af Paul Dano, og det pruttende lig Manny, spillet af Daniel Radcliffe. Bevæbnet med Mannys besynderlige evner, som eksempelvis indebærer en vejvisende penis, tager de på en rejse gennem en tætbevokset skov for at finde tilbage til Hanks store kærlighed.

Kan ses på FilmstribenBlockbuster, SF Anytime, C More, Viaplay og Plejmo.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Er du til indiehorror med kannibalistiske overtoner: ’Raw’

Justine har gennem hele livet været veganer, men da hun starter på dyrlægeuddannelsen, tvinges hun til i et optagelsesritual at spise råt kød. Det igangsætter ukontrollerbare instinkter i hende, og når råt dyrekød ikke længere er nok, må hun gå til sine medstuderende.

Med ben i både gyser- og coming-og-age-lejren er ’Raw’ er en yderst lovende instruktørdebut for franske Julia Ducournau. Under CPH PIX i 2016 gav vores anmelder filmen fem stjerner og påpegede, at den »faktisk siger mere om teenagetraumer end de fleste traditionelle dramaer«.

Kan ses på Blockbuster og SF Anytime.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

11. Er du til indiehorror med nazister og Cannes-stempel: ’Green Room’

Jeremy Saulnier betegnes ofte som én af de mest spændende amerikanske instruktører lige nu, og hans anden spillefilm ’Green Room’ genererede også stor buzz, da den blev vist uden for konkurrence på Cannes-festivalen i 2015. Her skrev The Hollywood Reporter eksempelvis, at actionscenerne var »dygtigt eksekveret, spændingen nydeligt opbygget og chokkene forventeligt overraskende«.

Thrilleren følger et ungt punkband, som spærres inde efter at have overværet et brutalt mord finde sted på en forladt koncertsted. De nynazistiske værter ledes af den frygtindgydende Darcy, spillet af Patrick Stewart, som ikke har i sinde at efterlade nogen øjenvidner. Blandt de unge punkere, der må kæmpe for livet, ses flere spændende talenter som Alia Shawkat, Joe Cole, Anton Yelchin og Imogen Poots.

Kan ses på Blockbuster, SF Anytime, Viaplay og Plejmo.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

12. Leder du efter en intelligent komedie fra USA’s indie-elite: ’The Meyerowitz Stories’

Noah Baumbachs ’The Meyerowitz Stories’ var blandt de to Netflix-film, der deltog i hovedkonkurrencen på filmfestivalen i Cannes og deraf skabte stort postyr, som for nyligt resulterede i streamingtjenestens boykot af festivalen. Her var filmenes manglende biografdistribution netop problemet. Det tager dog intet fra, at vi har at gøre med én af Netflix’ bedste originalfilm til dato.

I stil med hans tidligere film ulmer alvoren under den komiske overflade i fortællingen om den dysfunktionelle Meyerowitz-familie. De tre voksne børn, spillet af Adam Sandler, Ben Stiller og Elizabeth Marvel, eller alle påvirket af deres selvoptagede og destruktive kunstnerfar, der spilles brillant af Dustin Hoffman. Da hele familien efter mange år mødes i anledning af patriarkens kommende kunstudstilling, står bølgerne højt.

Kan ses på Netflix.

Læs også: De 15 bedste dramaserier på Netflix lige nu – rangeret

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af