Fra Snehvide med sex-vibes til katastrofale James Franco: De 10 største WTF-øjeblikke ved Oscar-showet

Det skandaleramte Oscar-akademi beder formentlig i skrivende stund til Hollywood-guderne om at komme helskindet igennem søndagens tre timer lange show uden meme-værdige uheld til at sode 2019’s allerede blakkede ry. Hvad kan gå galt, når kameraerne ruller, og seere i 225 lande tuner ind til en af flow-tv’s mest prestigiøse live-udsendelser? Overraskende meget. Vi varmer op med en rangering af de værste tilfælde fra de tidligere shows, som Oscar-producerne nok rigtigt gerne vil undgå på søndag.
Fra Snehvide med sex-vibes til katastrofale James Franco: De 10 største WTF-øjeblikke ved Oscar-showet
James Franco og Anne Hathaway som Oscar-værter i 2011. De blev ikke inviteret tilbage.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Brie Larson giver Casey Affleck den kolde skulder

I 2018 skulle det foregående års bedste skuespillerinde Brie Larson traditionen tro uddele prisen for bedste mandlige skuespiller. Den gik til Casey Affleck i Kenneth Lonergans mesterlige ’Manchester by the Sea’, men da skuespilleren gik på scenen for at modtage statuetten, undlod Brie Larson helt ekstraordinært at klappe.

Larsons manglende anerkendelse udsprang af de anklager om seksuelle krænkelser, der kort forinden havde ramt Casey Affleck fra flere sider – om end hun ikke adresserede sit statement direkte. »Jeg tror, at hvad end det var, jeg gjorde på scenen, ligesom talte for sig selv«, sagde Brie Larson senere i et interview med Vanity Fair uden dog at gå i nærmere i detaljer. »Jeg har sagt alt, jeg behøver at sige om det emne«. Godt så.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. »Velkommen til Adele Dazeem«

I 2014 indtog John Travolta rollen som festens pinlige onkel, da han under sin introduktion af Oscar-nominerende Idina Menzel omdøbte ’Frozen’-sangerinden til ’Adele Dazeem’. På ægte ’Let It Go’-vis kastede Menzel sig ufortrødent ud i sit sangnummer, men efterfølgende fortalte hun talkshow-værten Andy Cohen, at Travoltas vrøvlen havde rystet hende lidt: »I otte sekunder havde jeg meget ondt af mig selv, men så fik jeg styr på mit shit; ’Det er din chance, bare syng den pokkers sang’, du ved« sagde Menzel.

Travolta kommenterede også på navnemiseren og forklarede således på Jimmy Kimmel, at han var blevet stresset backstage og starstruck over at møde Goldie Hawn, og at den fonetiske stavning af Menzels navn havde forvirret ham. Gode undskyldninger er der nok af!

Året efter fik Travolta i øvrigt mulighed for at råde bod, da han og Menzel indtog scenen som presenter-duo. Hvorefter ’Grease’-stjernen gud hjælpe mig igen gjorde sangerinden særdeles ilde til mode ved at kærtegne hendes hage og snøvle »Min kære, frække, dygtige Menzel«. Smooth.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Den ‘døde’ producer

Hvert år mindes Oscar det forgangne års bortgåede stjerner og branchefolk, fra skuespillere til special effect-magere. Så langt, så respektfuldt – så længe man altså sørger for kun at vise billeder af mennesker, der faktisk er døde.

I 2017 forplumrede segmentets tilrettelæggere den ellers relativt simple opgave, da de forvekslede den meget levende producer Jan Chapman (’The Piano’) med kostumedesigner Jane Patterson og dermed viste Chapmans billede med Pattersons navn på – til førstnævntes forfærdelse. Fodfejlen var dog langt fra årets største Oscar-ups. Men det kommer vi til.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. ’Clueless’-stjerne vs. Black History Month

’Clueless’-stjernen Stacey Dash er siden sine highschool-filmdage over for Alicia Silverstone først og fremmest blevet kendt som en passioneret Trump-støtte og FOX News-talerør, der har kritiseret både Black Lives Matter og Black History Month i skarpe vendinger. Derfor kom det også som lidt af en besk overraskelse, da vært Chris Rock i det herrens #Oscarssowhite-år 2016 hev Dash på scenen som en kæk racejoke i 30 seriøst underlige sekunder.

Skuespillerinden vinkede djævelsk til forsamlingen til lyden af aftenens mest fesne applaus og ønskede salen en »Good Black History Month«. But … why? I det mindste fik vi og resten af internettet Chrissy Teigens ubetalelige reaktion ud af det:

Intet er så skidt …

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Seth MacFarlane hylder de bare bryster

’Family Guy’-skaberen Seth MacFarlane var et kontroversielt valg som Oscar-vært i 2014 (Akademiet forsøgte givetvis at slægte Golden Globes’ Ricky Gervais-satire-vibe på). Og der var formentlig en producent eller to, der bitterligt fortrød den booking, da komikeren kastede sig ud i en galoperende sexistisk sang, der hyldede de kvindelige stjerners bare bryster.

Gæsterne i salen smilede da også pænt anstrengt (tjek Naomi Watts reaktion) igennem MacFarlanes infantilt-energiske fremførelse af ’We Saw Your Boobs’, og man korser sig ved tanken om konsekvenserne for MacFarlanes karriere, hvis han havde forsøgt sig med dét stunt i dag. Hvilken forskel fem år gør.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Diktator-aske på den røde løber

Oscar-showet så helst, at alt ved eventen var timet og tilrettelagt ned til E!-værten Ryan Seacrests mindste manchetknap, og af samme grund har Akademiet ikke overraskende et noget anstrengt forhold til komiker Sacha Baron Cohens hang til uforudsigelige løjer.

I 2012 truede Oscar sågar med at trække Baron Cohens invitation tilbage, hvis han mødte op som sin filmkarakter diktator Admiral General Aladeen – ikke mindst fordi Akademi-medlemmerne ikke ønskede, at komikeren highjackede den røde løber til et pr-stunt for filmen ’The Dictator’. I sidste ende fik Baron Cohen dog alligevel grønt lys til at dukke op i forklædning (Martin Scorsese-filmen ’Hugo’, som Baron Cohen medvirkede i, var trods alt nomineret) og Akademiet stillede endog et omklædningsrum til rådighed, så han kunne skifte til smoking inden selve ceremonien.

Flankeret af to sikkerheds-babes stred diktatoren ned af den røde løber med en urne i armen, der ifølge ham indeholdt asken af hans »gode ven og doubles-partner, Kim Jong-il«. Det fortalte han til Ryan Seacrest, lige inden han spildte urnens indhold over den overraskede vært, og flere (rigtige) sikkerhedsfolk kom til for at få situationen under kontrol. Diktatoren blev eskorteret væk, men Seacrest tilgav aldrig helt Baron Cohen for stuntet (det kan man blandt andet se i en Youtube-video fra Oscar-uddelingen i 2016, hvor komikeren forsøger at klappe Seacrest på skulderen). Baron Cohen tog i øvrigt slet ikke til Oscar-showet i sidste ende og brændte dermed Akademiet af på dørtrinnet.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Franco og Hathaways værtskatastrofe

Oscars værtsvalg er langt fra altid faldet ud i showets eget favør (jævnfør ovenstående Seth MacFarlane-gate og dette års Kevin Hart-forvirring), men få har været så tåkrummende pinlige på podiet som stakkels Anne Hathaway og James Franco, der i 2011 føjede et par karrierelavpunkter til cv’et.

Allerede under åbningsmonologen anede man, at noget var riv rav ruskende galt, for mens Hathaway forsøgte at kvæle nervøsiteten i storsmilende overspil, lignede Franco mest af alt en, der netop havde røget en ordentlig bønne backstage og skyllet al personlighed ud med badevandet. Helt skidt blev det, da skuespilleren midt i showet traskede ud på scenen i drag med et slet skjult lammet udtryk af, at han var ved at dumpe en livsvigtig eksamen på live-tv (ikke langt fra sandheden), og kun evigt venlige Hugh Jackman (Hathaways medspiller i ’Les Miserables’) heppede opmuntrende til den bitre, bitre ende. Ikke overraskende blev duoen aldrig inviteret tilbage.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Den nøgne LGBT-aktivist

Oscar har alle dage ageret mere eller mindre uvildig platform for diverse politiske statements, og i 1974 udmøntede det sig i en splitterravende Hans Jørgen LGBT-aktivist, der pludselig løb ud på scenen, mens skuespiller David Niven introducerede prisen for bedste film.

Den nøgne mand var fotografen Robert Opel, der demonstrerede for homoseksuelles rettigheder, og han kastede i ægte 70’er-ånd et peace-tegn til kameraet, inden han hurtigt forsvandt ud i kulissen igen. David Niven tog optrinnet oppe fra og ned: »Er det ikke fascinerende at tænke på, at den eneste måde, den mand nogensinde vil kunne få nogen til at grine, er ved at smide tøjet og vise sine utilstrækkeligheder frem?«. Burn.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Rob Lowe og Snehvide får et sagsanlæg på nakken

Ingen Oscar-fadæseliste ville være komplet uden et smut forbi Rob Lowes katastrofale musicalnummer, der åbnede showet i 1989. Skuespilleren – en af 80’ernes hotteste stjerner – sang en overvældende uskøn duet med en skabet ’Snehvide’, der gjorde de forsamlede enstemmigt utilpasse. Ikke mindst fordi nummeret samtidig var Lowes semi-selvironiske forsøg på at genoprette sin kunstneriske ære efter en noget uheldig sag med et sexbånd (du ved, sådan et på vhs) og en mindreårig elsker året forinden.

New York Times skrev dagen efter, at åbningssekvensen havde sikret sig en permanent plads blandt Oscars mest pinlige øjeblikke (og det fik de jo ret i), mens Disney sagsøgte Akademiet for at have forbrudt sig mod Snehvides copyright. Som om det ikke var nok, underskrev 17 af Hollywoods største filmikoner – heriblandt Paul Newman, Gregory Peck og Julie Andrews – et åbent brev, hvori de kaldte showet for »en skamplet for både Akademiet og hele filmindustrien«. Værst gik det ud over manden bag nummeret, ‘Grease’-producer Alan Carr, hvis karriere aldrig kom sig siden. Man skal ikke tirre Oscar-bæstet.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Klimakset over dem alle

Fra et kikset åbningsnummer til et historisk fuck-up af en finale. Hverken menige Oscar-seere derhjemme i stuerne eller stjernerne i salen vil nogensinde glemme de kaotiske sidste minutter af Oscar-showet 2017, da den aldrende Hollywood-diva Faye Dunaway fejlagtigt udråbte Damien Chazelles musical ’La La Land’ som vinder af bedste film, fordi hun og med-presenteren Warren Beatty havde fået udleveret en forkert kuvert indeholdende Emma Stones bedste skuespillerinde for ‘La La Land’-kort.

Beatty – som havde lugtet fejlen, inden Dunaway snuppede kuverten – så med rette komplet rundforvirret ud, men det var vand imod dramaet, der kort efter udspillede sig, mens ’La La Land’-holdet takkede Gud og mor på podiet. En af filmens producenter, Jordan Horowitz , fik endelig og efter alt for mange minutter det rigtige kort i hænderne og greb mikrofonen for at annoncere, at det i virkeligheden var Barry Jenkins’ lille indiefilm ’Moonlight’, der sensationelt havde vundet hovedprisen.

Jenkins og co. græd af glæde, salen gispede, filmredaktører verden over kastede sig svedt over tastaturerne, og ’La La Land’s Ryan Gosling stod midt i virakken på scenen og fnes over hele miseren. Den tydeligt rystede vært Jimmy Kimmel forsøgte at smile skyerne væk – »Jeg ved ikke, hvad der skete. Jeg skyder skylden på mig selv. Husk, at det bare er et prisshow« ­– men intet kunne mindske skandalen, der dominerede samtlige Oscar-overskrifter og tweets i flere dage efter.

Revisionsfirmaet PWC, som i 83 år havde stået for optællingen og vinderkuverterne, tog det fulde ansvar, og de ansvarlige medarbejdere blev fyret. »De har ét job. Ét job! Det er aldrig sket før, og det skal aldrig ske igen«, udtalte Oscar-akademiets daværende præsident Cheryl Boone Isaacs oprørt. En virkelig dårlig nat for Chazelle og PWC, gyseligt underholdende for andre.

Læs også: De vinder Oscar på søndag – vores endelige bud i samtlige 24 kategorier

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af