Efter James Gunns ’Guardians of the Galaxy’-comeback: Disneys selvcensur tabte, vi er alle vindere

Gamle tweets, konservative trolls, crowfunding og selvcensur var hovedingredienserne, i hvad der var årtiets vel nok mest omtalte fyreseddel i Hollywood. Vi ser tilbage på sagen om James Gunns fyring og genansættelse på ’Guardians of the Galaxy’ vol 3.
Efter James Gunns ’Guardians of the Galaxy’-comeback: Disneys selvcensur tabte, vi er alle vindere
Dave Bautista var en af James Gunns fremmeste støtterr, efter Gunn blev fyret fra 'Guardians of the Galaxy vol 3'.

KOMMENTAR. I fredags offentliggjorde Disney, at James Gunn ville blive genansat som instruktør på ’Guardians of the Galaxy Vol. 3’.

Nyheden skabte glæde verden over blandt både Marvel-fans, filmelskere og eksperter. Og det kan overraske, for nok var ’Guardians of the Galaxy’-filmene succeser blandt både anmeldere og publikum, men udskiftning af instruktører er som regel en intern procedure uden den store mediebevågenhed.

Først en lille opsummering:

Hele miseren begyndte i juli 2018, hvor blandt andet det konservative medie The Daily Caller gravede en række gamle tweets frem, som James Gunn havde skrevet i 2009 og 2010.

Her udviste Gunn ekstremt dårlig smag og jokede om blandt andet pædofili, 9/11 og jødeudryddelse. »Jeg elsker, når små drenge rører mig i mit skøre sted. Shhh!« og »Hotellets bruser er den svageste nogensinde. Føles som en treårig der tisser mig i hovedet«, var nogle af dem.

Det faldt ikke i god jord hos det familievenlige Disney, der ejer Marvel. De var da heller ikke sene til at reagere. »De stødende holdninger og udmeldinger, der blev fundet i James’ Twitter-feed, er uforsvarlige og inkonsistente med vores værdier som filmstudie, og vi har derfor afbrudt vores samarbejde med ham«, skrev Disneys bestyrelsesformand Alan Horn i en pressemeddelelse om fyringen.

Billboard talte Gunns sag

Fyringen faldt imidlertid ikke i god jord hos hovedparten af MCU-fans. Via en crowdfunding-kampagne blev et billboard med teksten »Save the Galaxy: James Gunn for Vol. 3« rejst uden for Disneyland i Californien, ligesom Gunn mødte støtte fra flere i filmindustrien. Flere af skuespillerne fra ’Guardians of the Galaxy’-filmene bakkede ligeledes op om instruktøren, heriblandt Zoe Saldana, Chris Pratt, Kurt Russell og ikke mindst Dave Bautista, der gjorde det til et krav, at James Gunns manuskript skulle bruges, hvis han skulle gentage sin rolle som Drax the Destroyer.

I månederne efter fyringen verserede der diverse rygter om hemmelige møder, og om at Marvel og Disneys top måske ville bøje for presset og genansætte Gunn. De rygter blev endegyldigt gjort tavse, da James Gunn i oktober sidste år sagde ja til at instruere Marvel-konkurrenten DC’s ’Suicide Squad 2’.

James Gunn til premieren på “Guardians of the Galaxy” i 2014. (Foto: Anthony Harvey/Getty Images)

Men i fredags valgte Disney så alligevel at tage James Gunn tilbage.

James Gunn er hverken den første og bliver næppe den sidste til at miste sit job i medieindustrien på grund af kontroversielle udtalelser på de sociale medier. Kun to måneder tidligere var skuespilleren Roseanne Barr blevet fyret fra sin sitcom ’Roseanne’. Fyringen skete på baggrund af et tweet, hvori hun sammenlignede Obama-rådgiver Valerie Jarrett, der er født i Iran, med en blanding af en abe og det muslimske broderskab.

Der er imidlertid en række forhold, der skilte fyringen af James Gunn ud fra mængden og gjorde den særdeles problematisk.

Det politiske motiv

For det første var James Gunn ikke anklaget for at havde begået hverken ulovligheder eller upassende seksuel adfærd. Faktisk er der ikke kommet den mindste personlige anklage frem, som det oftest er, tilfældet når sådanne sager begynder at rulle.

For det andet var der fra starten et tydeligt politiske motiv i at hive tweetsne frem fra de støvede arkiver. James Gunn har været en direkte modstander af Trump-administrationen, og meget tyder på, at hans tweets blev gravet frem i kølvandet på en Twitter-udveksling mellem Gunn og den konservative forfatter Ben Shapiro. Dermed havde fyringen et grimt islæt af, at Disney havde taget politisk parti, om ikke andet så for at tilfredsstille et lille, men højlydt publikumssegments behov.

For the tredje havde James Gunns allerede flere gange undskyldt for sine tweets, som han selv beskrev som »dårlig smag«, allerede før de blev hevet frem fra gemmerne.

For det fjerde – og det er måske mere en forklaring end en undskyldning – startede James Gunn sin karriere i lavbudgetfilmselskabet Troma, hvor han gjorde sig som b-films provocateur med dertil hørende provokationer-for-provokationens-skyld-humor. Han har selv forklaret, hvordan han som ung prøvede alle grænser af, men at han i dag har indset, hvor meningsløst det var. Alle omkring ham bekræfter, at han er en helt anden i dag.

Censur og selvcensur

Når Disney i sidste ende valgte af benåde James Gunn, skyldes det ifølge branchemediet Deadline, at man fra toppen af virksomheden med Bob Iger i spidsen har været imponeret over Gunns håndtering af fyringen, hvor han hverken har faret i flint eller forsøgt at påvise sin uskyld.

Men to andre forhold gør sig sandsynligvis også gældende: Disney har uden held kæmpet for at finde en instruktør, der ville overtage instruktørstolen og færdiggøre ’Guardians of the Galaxy’-trilogien. Og så kan det backlash, der er fulgt i kølvandet på fyringen, også have bekymret dem frem mod den kommende films premiere.

I kølvandet på fyringen valgte en række af filmindustriens kreative hoveder, heriblandt ’Star Wars’-instruktør Rian Johnson, at slette potentielt kompromitterende tweets i en revisionistisk frygt for at lide samme skæbne som deres kollega. #MeToo var blevet til censur og selvcensur. Fortidens synder kunne undskyldes nok så mange gange, men lige meget hjalp det. Fejler man én gang, har man fejlet for altid. Støtten til James Gunn var en vigtig erklæring om, at folk kan ændre holdninger og vokse som mennesker.

Vil det få de brand- og bundlinjeorienterede medievirksomheder til at handle knap så drastisk, næste gang de står over for en lignende sag? Sikkert ikke. Men forhåbentligt lærer de, at en internettrold ikke altid har ret.

Læs også: Disneys fyring af James Gunn sender et problematisk budskab til kommende generationer

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af