Russerne laver deres egen version af ‘Chernobyl’ – med CIA-agent som skurken

Russerne laver deres egen version af ‘Chernobyl’ – med CIA-agent som skurken
Jarred Harris og Stellan Skarsgård i 'Chernobyl'.

Den netop afsluttede ’Chernobyl’ om ulykken på det sovjetiske atomkraftværk i 80’erne er et kæmpe hit – se bare dens topplacering på IMDb. HBO-miniserien følger oprydningsarbejdet efter katastrofen og de enorme menneskelige omkostninger, den fik, mens det sovjetiske styre forsøgte at dække over ulykkens omfang. Og spørger man dem, serien handler om, er begejstringen over serien ikke helt så stor.

Ifølge det russiske medie The Moscow Times har det russiske styre og de pro-sovjetiske støtter travlt med at gøre opmærksom på, at Craig Mazins serie er et spind af løgne. I én avis bliver den beskrevet som »en karikatur og ikke sandheden«, mens en anden skribent, avisen beskriver som »ultra pro-sovjetisk«, konkluderer, at »hvis anglo-saxere laver noget om russere, svarer det helt sikkert ikke til den sande historie«.

Som reaktion har den russiske tv-kanal NTV annonceret, at de arbejder på deres egen –  den »rigtige« – version af, hvad der skete i 1986. I deres version er årsagen til katastrofen efter sigende, at en CIA-agent er blevet sendt til Sovjet for at sabotere kraftværket.

I det mindste kan russerne glæde sig over, at ‘Chernobyl’ giver vækst i turismen. Antallet af besøgende til Chernobyl er således steget med 40 procent, efter serien har fået premiere.

Læs også: Anmeldelse af ‘Big Little Lies’ sæson 2

Læs også: Anmeldelse af ‘Black Mirror’ sæson 5

Læs også: Anmeldelse af ‘The Handmaid’s Tale’ sæson 3 

Læs også: Anmeldelse af ‘Chernobyl’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af