’Save Yourselves’: Millennial-neuroser møder aliens i charmerende horrorkomedie

’Save Yourselves’: Millennial-neuroser møder aliens i charmerende horrorkomedie
'Save Yourselves'. (Foto: PR.)

Det er hårdt at være millennial. Vi mangler vores forældres jobsikkerhed og har skiftet villa, vovse og volvo ud med samboer, sukkulenter og surdej. Af de ældre generationer får vi konstant skudt i skoene at være forkælede og sarte, mens den yngre generation allerede har overhalet os inden om i den kringlede digitale verden.

Har du sat dig klar til at vrisse over curlingbørn i Facebook-kommentarfeltet, glæder det mig at fortælle, at ’Save Yourselves’ ikke er for dig.

Parret Su (Sunita Mani) og Jack (John Reynolds) lever en anonym tilværelse i deres start-30’ere i en etværelseslejlighed i Brooklyn. Su panikker straks over, at Jack har lukket ned for alle hendes faneblade, så han kunne slå en bageopskrift op, mens Jack giver kommandoer til deres stemmestyrede smart-tv for at få volumen til at gå op og ned, mens de to skændes.

Til dulmende smukke toner fra indie-kunstneren Weyes Blood snakkes der senere til en bryllupsfest om klimavenlige bryllupper, og om det nu ikke ville være approprierende og upassende at have et mariachi-tema.  

Instruktør- og manuskriptforfatterduoen Eleanor Wilson og Alex Huston Fischer tegner på få scener et hjertevarmt billede af en hel generation, der konstant prøver at være bedre kærester, venner, forbrugere og mennesker, men som ikke rigtigt kan komme over egen apati og ego. »Jeg vil være bedre folk«, udbryder en fuld Su på vej hjem fra festen. »Måske burde jeg blive veganer igen«.

Sunita Mani og John Reynolds, der begge er kendt fra Netflix-serien ’Glow’, er vidunderligt charmerende sammen. Der er en vedkommende autenticitet i deres dynamik, både når de får partneren tændt med snak om huslån og universitetsopsparinger og driver hinanden til vanvid med deres små irritable træk. Du enten kender et par som dem eller er selv i et lignende forhold. Og det er umuligt ikke at sukke over Reynolds, når han forgæves prøver at hugge brænde, eller da han fortæller Su om sin angst over hverken at være en god traditionel mand eller en særlig god moderne mand.

‘Save Yourselves’. (Foto: PR.)

Su og Jack bestemmer sig for at slukke for alt det digitale støj og tage nordpå til en vens sommerhus, men i mellemtiden invaderes jorden af små, diabolske pelsbolde, der angriber alt, som indeholder ethanol eller har en puls. Ligesom Edgar Wrights ’Shaun of the Dead’ parodierede Gen X’s slacker-attitude i mødet med en zombiepandemi, sætter ’Save Yourselves’ på morsom vis min generations neuroser på spidsen, da parret endelig opdager, at deres hus er omringet af aliens.

Da de finder et gevær i kælderen, begynder de straks at mundhugges om, hvorvidt det nu er mere eller mindre sikkert at være bevæbnet i et hus. Al statistik peger jo på, at Jack kommer til at skyde Su ved et uheld snarere end at skyde de invaderende monstre. De kan alligevel ikke åbne kisten, hvor geværet opbevares, fordi den firecifrede kodelås er året, hvor Poliovaccinen blev opfundet. Og hvordan skulle man vide det uden at have Google ved hånden?    

Med snak om isolering, pandemier og boomere, der grådigt tager fra den yngre generation for at redde sit eget skind, er det svært ikke at nævne en vis pandemi, vi selv gennemlever lige nu. Men ’Save Yourselves’ blev produceret inden covid-19. Og dens perspektiv er trods alt langt bredere.

Baby boomere har ’Forrest Gump’. Gen X’ere har ’Clerks’. Nu har vi millennials ’Save Yourselves’.


Kort sagt:
Som ’Shaun of the Dead’ bruger ’Save Yourselves’ jordens undergang til at tegne et morsomt billede af en generation. Men filmens es er den varme, vedkommende kemi mellem skuespillerne John Reynolds og Sunita Mani.

’Save Yourselves’. Film. Instruktion: Eleanor Wilson, Alex Huston Fischer. Medvirkende: Sunita Mani, John Reynolds. Spilletid: 93 min. Premiere: Kan ses på Blockbuster og Viaplay.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af