Loki, vi er ikke okay: Tog Marvel seriøst livet af *beep* i afsnit 4?

Afsnit 4 af Disney+-serien 'Loki' var proppet til randen af chokerende twists og en dybt bizar cliffhanger. Vi ser nærmere på ugens største overraskelser og easter-eggs.
Loki, vi er ikke okay: Tog Marvel seriøst livet af *beep* i afsnit 4?
'Loki' afsnit 4. (Foto: Disney+)

SPOILER-ARTIKEL for dem, der har set afsnit 4 af Disney+-serien ’Loki’.

Hvis du slet ikke har set serien endnu, kan du læse vores spoilerfri anmeldelse HER.

Vores guides de tidligere afsnit finder du her:

Afsnit 1
Afsnit 2
Afsnit 3

Hold på hjelm og kleenex!

Efter sidste uges farverige variant-dobbeltdate på planeten Lamentis blev Loki (Tom Hiddleston) og Sylvie (Sophia Di Martino) i afsnit 4 flået direkte tilbage til Time Variance Authoritys klaustrofobiske brune gange. Og det fik voldsomme konsekvenser for snart sagt hver eneste karakter, vi har mødt hidtil. Med undtagelse af Fiske-Casey.

Siden søsterserien ’WandaVision’s traume-finale har det stået klart, at Marvel nærer en nyfunden fetich for at sende sine superhelte i terapi og reducere både dem og seerne til tårer, når selvsamme helte 1) mister alle deres kære eller 2) selv bider i græsset.

’Loki’ afsnit 4, ’The Nexus Event’, tjekkede højst overraskende alle boksene. Med meget, meget mere.

Huskede du nu også at blive siddende under rulleteksterne … ? Selvfølgelig gjorde du det.

Og lad os så straks se nærmere på ugens vildeste twists og easter-eggs:

‘Loki’ afsnit 4. (Foto: Disney+)

Hvor mange gange kan Marvel slå Loki ihjel?!

Scoret er i skrivende stund fire.

»Men hvorfor stoppe der?«, kan man høre sadisterne hos Marvel Cinematic Universe gnægge til soundtracket af tusinde fanhjerter, der knuses igen-igen.

Lokis død i ‘Avengers: Infinity War’.

Jep, Tom Hiddlestons antihelteskurk er indtil videre kradset af/har faket sin død i ’Thor’, ’Thor: The Dark World’, ’Avengers: Infinity War’ og nu senest i slutningen af ’Loki’s afsnit 4, da lede TVA-Queen-Bitch Ravonna Renslayer (Gugu Mbatha-Raw) stak ham i ryggen med en glowstick.

Det kastede en spot-on ‘WandaVision’-reference af sig til forfærdelse for alle os, der stadig sørger over Visions endeligt:

‘Loki’ og ‘WandaVision’.

Minutterne fra chokket indtraf til rulletekstscenen, hvor Loki slog øjnene op et nyt sted (dét vender vi tilbage til), føltes meget lange. Men serien havde trods alt ikke i sinde at lade os vandre rundt med PTSD helt frem til næste onsdag.

Endnu engang må vi bare konstatere, at ‘The God of Lies’ som oftest har ret: Han kaldte TVA’s bluff tilbage i første afsnit, og i afsnit 4 slog han indledningsvis fast over for Sylvie, at Loki’er måske nok taber en hel del, men »We don’t die« (den peptalk kunne vi godt have brugt i ’Infinity War’).

Det giver os dog ikke ro i maven i forhold til …

‘Loki’ afsnit 4. (Foto: Disney+)

#JusticeForMobius

At ’Loki’ selvfølgelig ikke vil tage livet af sin titulære hovedperson i afsnit 4 ud af 6 giver alt mulig mening, men hvad med vor godmodige TVA-analytiker Mobius?

Efter en omgang forrygende pingpong mellem Owen Wilson og Tom Hiddleston i TVA’s forhørslokale, slog de herrer langt om længe pjalterne sammen, da det gik op for Mobius, at chefen, Ravonna, er fuld af løgn. Og at Loki havde ret, da han forklarede Mobius, at alle hos TVA er varianter.

Bromancen var imidlertid uhyggeligt kortlivet: Knapt havde duoen givet hinanden highfive, før Ravonna fik Mobius henrettet, til både vores og Lokis horror.

RIP, du jetski-elskende variant! Eller hvad?

Når nu Loki overlevede at blive »prunet«, så kan Mobius vel også? Et snyde-kig på seriens rolleliste på IMDb bekræfter, at Owen Wilson dukker op igen, men vi vil se Mobius og hans brune jakkesæt med egne øjne, før vi tør ånde lettet op!

‘Loki’ afsnit 4. (Foto: Disney+)

Velkommen tilbage, Sif

Thors kampfælle Sif (Jaimie Alexander) dukkede op i de første to ’Thor’-film samt i Marvel-serien ’Agents of SHIELD’, men det var alligevel lidt af en overraskelse at se hende stride ind på scenen som Lokis »bøddel« i TVA’s torturkammer.

Fun fact: Sif banker Loki, fordi han har klippet hendes hår af, og dén konflikt er en direkte reference til en historie i den nordiske mytologi, hvor Guden af Narrestreger gør det samme (godt nok i et væddemål med en håndfuld dværge). Jaimie Alexander er på rollelisten i den kommende ’Thor: Love & Thunder’, så hendes cameo her var en skæg lille opvarmning.

‘Loki’ afsnit 4. (Foto: Disney+)

Slow-clap for Hunter B-15

Vi er vilde med britiske Wunmi Mosaku, som vi sidste år kårede som et af 2020’s største skuespilgennembrud (fang hende i Netflix-gyseren ’His House’ – hun er sublim). Fra seriens første afsnit virkede det en kende off at parkere så dygtig en spiller i så relativt endimensionel en rolle, som Hunter B-15 så ud til at være, men ligesom sin skælmske hovedperson har ’Loki’ flere tricks i ærmet.

Det var forfriskende at se Mosaku gøre B-15 til en mere flerfacetteret, lettere tragisk karakter i afsnit 4, så nu håber vi bare, at vi kommer til at se hende i aktion som en del af Loki og Sylvies oprør mod TVA.

Jared Leto har hovedrollen i den kommende vampyrfilm ‘Morbius’. (Foto: Stuart C. Wilson/Getty Images)

Vampyrerne kommer!

I jagten på varianter har TVA samlet alverdens mystiske eksistenser op, men det er alligevel værd at bide mærke i, at Mobius specifikt nævner, at organisationen har haft at gøre med vampyrer.

Der kan være to ting på spil her: Marvel har en ny ’Blade’-film på vej med Oscar-vinder Mahershala Ali i hovedrollen, mens Jared Leto spiller Marvel-vampyren Morbius (ikke at forveksle med vores Mobius!) i filmen ’Morbius: The Living Vampire’, der lander i 2022.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Ugens symbolske sang

Endnu et ’Loki’-afsnit, endnu en tvetydig ørehænger. I sidste uge fik vi Hayley Kiyokos elektropophit ’Demons’, og i afsnit 4 var det 1950’er-stjernen Brenda Lees kærlighedssang ’If You Love Me (Really Love Me)’, der kælede for rulleteksterne med ordene:

»When at last our life on earth is through, I will share eternity with you … «

Og hvorfor så lige dét sangvalg? Fordi:

‘Loki’ afsnit 4. (Foto: Disney+)

Loki <3 Loki

Er det en form for incest? Avantgarde onani? Eller et skoleeksempel på, at Marvel/Disney stadig ikke tør gå planken ud med LGBTQ-karakterer og derfor sender biseksuelle Loki i armene på en kvinde frem for en mand?

Bølgerne går højt på Twitter i debatten om, hvorvidt det er cute, kvalmende eller decideret forræderisk, at Loki – som i 10 år ikke har haft en romantisk relation i MCU – nu nærer følelser for Sylvie.

Og navnlig anken, der taler ind i Marvels ærgerlige tradition for queer-baiting er ikke uvæsentlig på tematisk plan.

Når det er sagt, så giver få ting dog mere karaktermæssig mening end at narcissisten Loki selvfølgelig bliver småforelsket i sjælespejlet Sylvie. Nej, de er teknisk set ikke søskende, men ja, det er seriøst syret.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Så syret, faktisk, at det skabte et regulært super-nexus-event, da de tog hinanden i hånden i starten af afsnittet: Foreningen af to Loki’er in love kan potentielt kaste selve universet ud i kaos. Og det lyder som en historie, det bliver interessant at følge til dørs i de sidste to afsnit.

Og ja, så under vi altså også Loki lidt love, efter at Guden nu gentagende gange har indrømmet, at han føler sig som Palle alene i verden … (kære Loki, ingen finder kærligheden ved at slippe aliens løs i New York. Just sayin’).

‘Loki’ afsnit 4. (Foto: Disney+)

Kejserens nye Time Keepers

Har serien tabt sutten? Det var vitterligt den første tanke, der meldte sig, da Loki og Sylvie fik audiens hos TVA’s sagnomspundne Time Keepers, og magthaverne tonede frem som tre lattervækkende familiefilmdukker. Gudskelov var det både os og vor hovedpersoner, der skulle snydes, og vi indrømmer gerne, at der lød et lettelsens suk herfra, da figurerne viste sig at være lidet andet end robot-fugleskræmsler.

Så hvor er de rigtige Time Keepers?

Som vi skrev i gennemgangen af afsnit 1, er det muligt, at Loki lægger i kakkelovnen til introduktionen af en skurk i Thanos-størrelse:

Kang the Conqueror, som i tegneseriene ses i ledtog med … Ravonna Renslayer!

Kang medvirker i den kommende ’Ant-Man and the Wasp: Quantumania’, hvor han spilles af Jonathan Majors (‘The Last Black Man in San Francisco’, ’Lovecraft Country’), så måske er det også ham og ’kæresten’ Ravonna, der er de store bagmænd i ’Loki’.

‘Loki’ afsnit 4. (Foto: Disney+)

Hvad i alverden skete der i den rulletekstscene?

Vi er vant til, at Marvel giver os kryptiske rulletekstscener, der teaser for kommende karakterer og film. Men det halve minut i pølseenden af afsnit 4 var alligevel en af de mest bizarre til dato.

Hvad er mere overraskende end én, kvindelig Loki-variant? Prøv fire Loki-varianter i forskellig alder og race i et smadret fremtids-New York (man kunne akkurat spotte Avenges-bygningen til højre i baggrunden).

Hvem er de nye Loki’er, der formentlig alle er blevet »prunet« af TVA tidligere? Lad os introducere:

‘Loki’ afsnit 4. (Foto: Disney+)

Boastful Loki: Det store brød til venstre er Boastful Loki fra tegneserierne, nu spillet af DeObia Opraei. I hånden holder han en version af Thors hammer Mjølner ­– tilsyneladende en, der kan løftes af alle og ikke kun spejderdrengene Thor og Captain America. Så er spørgsmålet, om hammeren også har den ’gamle’ Mjølners magiske kræfter.

Kid Loki: Young Avengers assemble! Kid Loki (Jack Veal) associeres i tegneserierne med Young Avengers, hvor han clasher med karakteren Wiccan – aka. Wandas søn Billy, som vi fik introduceret i ’WandaVision’. Young Avengers tæller også den kvindelige Hawkeye, Kate Bishop. Hende får vi snart at se i Disney+-serien ’Hawkeye’, og endnu en ungdomskarakter er også på vej: Ms. Marvel spillet af Iman Vellani.

Old Loki: Gutten yderst til højre er karakteren Old Loki fra tegneserierne – her spillet af den geniale britiske skuespiller Richard E. Grant.

Alligatoren: Var der nogen, der hviskede Loki + nordisk mytologi = dyresex … ? Efter 11 års jomfruelighed vil Marvel anno 2021 tilsyneladende i seng med de fleste.

Ej, det er naturligvis pjat (måske).

Loki kan forvandle sig til lidt af hvert, og i tegneserierne er der faktisk en Alligator Loki – ligesom der også er en frø-udgave af Thor aka. Throg (oh yes). Det største spørgsmål her må dog selvsagt være:

Tvang TVA også alligatoren ned i et gråt jumpsuit inden den blev bedt om at skrive under på alt, hvad den nogensinde har sagt?

Stay tuned til spændingen udløses på næste onsdag …

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af