Twistet i ‘Loki’ afsnit 2 viser fremtiden for Marvels superhelte

Andet afsnit af Disney+-serien ’Loki’ rystede et gevaldigt es ud af ærmet i sine sidste minutter. Vi ser nærmere på ugens vigtigste twists og easter-eggs.
Twistet i ‘Loki’ afsnit 2 viser fremtiden for Marvels superhelte
'Loki' afsnit 2. (Foto: Disney+)

Dette er en SPOILER-ARTIKEL for ’Loki’ afsnit 2. Hvis du ikke har set serien endnu, kan du læse vores spoiler-fri anmeldelse HER.

Læs også vores easter-egg-guide til afsnit 1 HER.

Man skal passe på med at servere forudsigelser som garantier.

Dén lektie lærte vi på den hårde måde under ’WandaVision’, hvor Evan Peters’ medvirken som en mystisk ’version’ af Quicksilver på én gang teasede voldsomt for og aflivede rygterne om, at Marvel ville introducere ’X-Men’ i ’Avengers’ filmiske univers.

Derfor går vi også (nogenlunde) forsigtigt til værks i dissekeringen af ’Loki’s mange twists, der naturligvis helt med vilje peger i en myriade af forskellige retninger som nexus events på en kompromitteret tidslinje.

Når det er sagt, så er der dårligt nogen tvivl om, at afsnit 2’s store afsløring peger frem mod en gennemgående tendens i de kommende Marvel-film ’Spider-Man: No Way Home’ og ’Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ såvel som kommende projekter på tegnebrættet hos studiet.

Hvordan hænger det hele sammen?

Det ser vi nærmere på her i vores gennemgang af ugens vigtigste ’Loki’-easter-eggs, referencer og de største plot-spørgsmål, vi sidder med lige nu:

‘Loki’. (Foto: Disney+)

’Holding Out For a hero’

Det går grumt for sig, da Onde-Loki i starten af afsnit 2 massakrerer endnu en gruppe af TVA’s tidsrejsende Minute Men og kidnapper den sidste overlevende (spillet af Sasha Lane fra indieperlen ’American Honey’). Overfaldet udspiller sig under en middelalderfestival i 1985 og til tonerne af Bonnie Tylers ikoniske ’I’m Holding Out For a Hero’.

Et iøjefaldende, sortsatirisk og meget Loki-symbolsk sangvalg, idet hittet ligeledes er blevet brugt i forbindelse med Taika Waitits ’Thor: Ragnarok’ – ikke officielt af Waititi selv, men i et genialt fan-edit af filmens store kampscene. Det er derfor ret oplagt at gå ud fra, at ’Loki’-skaber Michael Waldron her sender en hilsen til fanmiljøet.

‘Seven’.

Kærlig ’Seven’-hyldest

I sidste uge citerede Loki bogstaveligt talt 90’er-kultgyseren ’Scream’, og i denne uge kom turen til David Finchers ikoniske thriller ’Seven’.

I vores interview med folkene bag ’Loki’ tidligere på måneden erfarede vi, at ’Seven’ har været en af de store inspirationskilder for skaber Michael Waldron – og det skal vi lige love for, at afsnit 2 slog fast.

‘Loki’ afsnit 2. (Foto: Disney+)

Scenerne, hvor Mobius og Loki forsøger at finde ud af mere om ’Onde-Loki’ ved at gennemgå bunker af arkivmateriale i TVA’s massive bibliotek, var en direkte reference til ’Seven’-scenerne, hvor Brad Pitt og Morgan Freeman på samme vis læser stakkevis af filer igennem for at finde clues om seriemorderen John Doe. Sågar tilsat den samme musik:

Bachs ’Overture No. 3 D Major’!

For Fincher-fans (læs: os) var der ikke et øje tørt.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Jep, Loki er fluid

I tegneserierne er det alment kendt, at formskiftende Loki er fluid og panseksuel, men op til seriens premiere var det endnu uvist, om Marvel og (notorisk LGBTQ-forskrækkede) Disney også ville anerkende karakterens kønsidentitet på skærmen. I seriens outro kan man imidlertid spotte Lokis TVA-arrestordre, hvorpå halvgudens køn rent faktisk står anført som ’fluid’. Well done, Marvel!

Er det så vigtigt, hvad køn Loki er, spørger du måske? Ja, det er det faktisk. Fordi:

Under hætten er Onde-Loki i virkeligheden …

Sophia Di Martino i ‘Loki’. (Foto: Disney+)

Lady Loki!

Ganske vist dukkede der sidste år billeder op på Twitter, der tilsyneladende viste skuespiller Sophia DiMartino i et Loki-kostume, og ja, Mobius understregede, at TVA igennem tiden har set flere variationer af Loki (Tour De France-Loki i gul vindertrøje var for eksempel en genial lille stikpille til snydepelsen Lance Armstrong!).

Men twistet kom alligevel som et herligt saftigt chok.

Forskellige versioner af Marvels superhelte er ikke noget nyt i tegneserierne, og siden 2008 har Loki på print også eksisteret i en kvindelig form. I én historie har karakteren ’stjålet’ looket fra Sif (Thors udkårne i den oprinelige mytologi), mens han/hun i andre er genfødt kvinde og dermed i højere grad sin egen, alternative Loki-variant (‘Sif-tricket’ så vi i øvrigt en reference til i ‘Thor: The Dark World’, da Loki ultrakort forvandlede sig til kvinden).

En version af Lady Loki i Marvels tegneserieunivers. (Foto: Marvel Comics)

Den slags hudfletning af køn og identitet har Marvel Cinematic Universe ikke flirtet med hidtil, men nu hvor der for alvor blændes op for multiverset igennem både ’WandaVision’, ’Loki’ og de kommende ’Doctor Strange in the Multiverse of Madness’ og ’Spider-Man: No Way Home’, er der pludselig dømt (næsten) fri leg for nyfortolkninger/reboots af vor velkendte filmhelte.

Det er for længst bekræftet, at Tom Hollands Spider-Man i ’No Way Home’ kommer til at møde Alfred Molinas Doc Ock fra ’Spider-Man 2’ (2004), og rygter vil, at både Tobey Maguire, Kirsten Dunst og Andrew Garfield også lægger vejen forbi (Garfields stuntmand har været i sving på settet).

På sigt er det pludselig ikke usandsynligt, at Marvel vil bringe hedengangne ikoner a la Iron Man tilbage i nye klæder og nye verdener. Visse helte er trods alt for profitable til at efterlade på slagmarken …

Sophia Di Martino i ‘Loki’. (Disney+)

Okay, men er I helt sikre på, at det vitterligt er Lady Loki?

… Og ikke Mephisto, mener du? Ej, det er pjat. Men spørgsmålet er relevant:

Foruden de magiske evner deler ’Loki’s Lady ved første, korte øjekast flere træk med tegneseriernes version af karakteren, hvis hjelm også tit er kendetegnet ved det ene knækkede horn. Dog er Lady’en gerne brunette ligesom ’vores Loki’, mens de gyldne lokker og et Loki-lignede kostume går igen hos en anden Marvel-troldkvinde:

Enchantress.

Umiddelbart forestiller vi os, at Lady Loki er Lady Loki i serien, og at hendes tilstedeværelse er med til at sætte en fed streg under Lokis generelle fluid’ness. Men man skal selvfølgelig aldrig sige aldrig.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Hvor ond er ’Lady Loki’?

Meget ond, ifølge TVA.

Men hvis vi skal være helt ærlige, så stoler vi ikke på den Kafka-lignende organisations tvivlsomme moralkodeks over en dørtærskel.

Som Loki så fornuftigt siger: »Ingen onde er helt igennem onde, og ingen gode er helt igennem gode«.

Halvguden med det brogede skurke-cv ved om nogen, hvad han taler om, og er af samme grund forståeligt allergisk over for væsner eller organisationer, der skråsikkert påstår andet.

Owen Wilson som Mobius. (Foto: Disney+)

Godmodige Mobius, til gengæld, stoler fuldstændigt blindt på TVA’s mission – og midlerne, de tager i brug for at nå i mål. Det burde rejse en hel del røde flag. Ligesom det også virker suspekt, at Mobius’ chef Ravonna Renslayer er den eneste, der får lov til at mødes med The Time Keepers ansigt til ansigt.

Som vi skrev i sidste uge, er karakteren Renslayer ikke helt fin i kanten i tegneserierne (navnet alene er også lidt spooky), så hendes intentioner kan tids nok vise sig at være shady.

Gugu Mbatha-raw i ‘Loki’. (Foto: Disney+)

Fra første afsnit har der været en vis mareridtsagtig kvalitet over TVA: De skramlede kontorlandskaber og den nostalgiske 60’er-teknologi synes at dække over noget foruroligende, der også antydes i de mange plakater, der optræder i baggrunden med happy go lucky-budskaber a la ’Tidy desk, tidy timeline’. Venlig påmindelse om at holde orden eller en slet skjult trussel?

Loki, vi følger din mavefornemmelse: Ingen er 100 procent ufejlbarlige, ergo er der noget 100 procent råddent ved selvfede TVA.

Og ud fra dén tankegang kan Lady Loki (Enchantress?) vise sig at være en overraskende frihedskæmper, der faktisk forsøger at få TVA’s diktatoriske dominans over alle verdens skæbner sat ud af spil.

Hvordan var det nu, sangen i begyndelsen af afsnittet gik? Nå ja: »I’m holding out for a hero … «

Owen Wilson som Mobius. (Foto: Disney+)

Mobius er ’Loki’s Blade Runner

Drømmer androider om elektriske får? Nej, de drømmer om jetski.

Ja, ja, vi semi-lovede i starten, at vi ikke ville kaste nogen garantier på bordet. Men:

Vi er så godt som stensikre på, at Variant-jægeren Mobius M. Mobius er ’Loki’s hyldest til ’Blade Runner’s robotjæger, der ikke selv ved, om han er en androide eller ej.

Serien har fra første afsnit tippet på hatten til Ridley Scotts sci-fi-mesterværk, og i sidste uge fik Loki selv en mindre krise over, om han monstro var robot uden at vide det.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

I virkeligheden er det formentlig Mobius, der blot er én i en lang række af Mobius-agenter hos TVA. Og det er slet ikke så langt ude, som det måske lyder:

I tegneserierne kaldes alle TVA’s ansatte for Mobius, og selvom serien ’Loki’ har skabt sit eget univers, der trækker referencer på kryds og tværs af tegneserieforlæg og andre film, så ville det i forhold til Owen Wilsons portræt af karakteren plotmæssigt give ret god, tragisk mening, hvis der var flere Mobius-agenter.

Nå ja, og så er navnet Mobius naturligvis udledt af et den matematiske betegnelse ‘et Moebieus-bånd’: Et loop (meget forsimplet).

‘Loki’ afsnit 2. (Foto: Disney+)

Som vi nævnte tidligere, har Mobius en klippefast tro på, at TVA gør det rigtige, og at hans liv dermed har mening. Det lyder som noget, en nøje skræddersyet ’kunstig’ skabning ville sige, og i andet afsnit fik vi et par interessante clues:

I mødet med Renslayer på hendes kontor bemærker Mobius, at chefen har en række ’souvenirs’ fra hans tidligere Variant-jagter stående fremme. Dog er det ikke dem alle, han genkender: »Jeg har andre agenter end dig«, siger Renslayer med henvisning til, at hun altså har travlt med at koordinere andre missioner end Mobius og Lokis.

‘Loki’ afsnit 2. (Foto: Disney+)

Da Mobius herefter sætter sin kop på bordet, beder Renslayer ham om at bruge en coaster, så der ikke kommer ringe på træet. Men det er der allerede, ligesom vi også i seriens outro ser adskillige papirer med ringe fra kopper.

»Alle ringene er fra dig!«, siger Renslayer, og Mobius joker, at det må være fra hendes anden agent. Det samme gælder en blå kuglepen med påskriften ’Franklin D. Roosewelt High School’, som Mobius heller ikke mindes at have set før.

Ja, begge dele er fra andre agenter – andre agenter, der har præcis samme job og personlige væremåde som Mobius.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Det er ikke kun Loki, der kommer til at skulle kæmpe sig ud af en eksistentiel krise, før serien er omme om kun fire uger. Men lærer Mobius sandheden om sig selv og TVA i tide, kan det potentielt set knytte ham og Loki tættere sammen.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Køber Loki en ny salat til Mobius?

Nej. Lidt ond er man vel altid.

Halston Sage i ‘X-Men: Dark Phoenix’. (Foto: PR)

Ugens ’X-Men’-bait

Det kan godt være, at Marvel stadig ikke er klar til at lave en reel ‘Avengers’-‘X-Men’-crossover, men ligesom i ’WandaVision’ kan ’Loki’ heller ikke helt dy sig for at smide et par hints hist og her.

En af ’souvenirerne’ på Renslayers kontor er en rulleskøjte, som Mobius gerne selv ville have beholdt. I Marvels univers er der særligt én karakter, der er kendt for at have rulleskøjter på: ’X-Men’-karakteren Dazzler, som i ’X-Men: The Dark Phoenix’ blev spillet af Halston Sage.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Et skurkagtigt shoppecenter

Afsnits 2’s showdown var hensat til et shoppecenter ved navn Haven Hills Roxxcart. I Marvel-tegneserierne er firmaet Roxxon Energy Corporation en skurkagtig virksomhed, og ’Iron Man 2’ bød på en reference i form af logoet på en af racebilerne i filmens store actionsekvens:

‘Iron Man 2’. (Foto: Marvel)

Efter premieren på afsnit 2 i onsdags har Marvel sågar oprettet en Roxxcart-hjemmeside HER. Det skal ikke hedde sig, at Disney lader en markedsføringsmulighed for at sælge yderligere Marvel-merchandise gå musesnuden forbi.

Vi tager et Miss Minutes-vækkeur, tak!

Miss Minutes. (Foto: Disney+)

Hvad betyder det, at Lady Loki har »bombet« tidslinjen?

Ved hjælp af TVA’s egne ‘tids-reset’-dimser har Lady Loki sendt regulære tidsforstyrrelsesbomber afsted til en lang række destinationer i hele universet, der vil vende totalt op og ned på The Time Keepers sirligt planlagte skæbnescenarier for alle levende væsner.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

På TVA’s overvågningsskærm kunne man spotte en rullende liste over de påvirkede lande og byer, og heriblandt har vi Thanos’ hjemplanet Titan, skraldeplaneten Sakaar fra ‘Thor: Ragnerok’, Lokis eget hjem Asgård og uhyggelige Vormir – planeten, hvor Black Widow og Gamora begge døde for sjæle-infinity-stenen i ‘Avengers: Endgame’.

Med Lady Lokis handling optrevles og omskrives fortid, nutid og fremtid i et kaotisk multiverse af forskudte tidsplaner. Thanos kan for eksempel have vundet kampen over Avengers, og Asgårds ødelæggelse har måske ikke fundet sted.

Tilda Swinton og Mark Ruffalo i ‘Avengers: Endgame’. (Foto: Marvel)

Det var dét scenarie, Tilda Swintons The Ancient One illustrerede for Bruce Banner/Hulk i ‘Avengers: Endgame’, og som TVA’s tegneseriefiguren Miss Minutes advarede Loki imod i første afsnit.

Måske er det endda denne event, der gør Wanda fra ‘WandaVision’ i stand til at få sine døde sønner tilbage, som antydet i ‘WandaVision’-finalens end credit-scene … ?

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Hvor forsvandt Lady Loki og Loki hen?

Og bedst som stakkels Mobius endelig troede, at han kunne stole på Loki …

Loki satte efter sin ‘dobbeltgænger’, men om han stadig hjælper Mobius eller nu bare sig selv, svæver i det uvisse.

Uanset hvad kan man ikke ligefrem fortænke ham i at være nysgerrig efter at lære Lady Loki at kende, og mon ikke de to ender med at få en slags heart-to-heart som set i denne scene fra traileren:

‘Loki’-traileren. (Foto: Disney+)

Lady Loki giver dødsstødet til seriens vildeste cameo-teori

Apropos de to Loki’ers heart-to-heart …

I sidste uge beskrev vi, hvordan ovenstående klip fra traileren med lidt god vilje kunne forestille Loki i selskab med selveste Black Widow/Nat på en planet, der minder om Vormir. Efter introduktionen af Sophia DiMartino er der dog ikke megen tvivl om, at det er hende, der er trailerens mystery woman.

Nu har du bare at vinde vores skurkekærlighed, Lady Loki!

‘Loki’ kan ses på Disney+, hvor der kommer et nyt afsnit hver onsdag.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af