’Loki’s næstsidste afsnit undskyldte for Marvels værste dødsscene – og gav os årets julegaveidé

Marvel-serien 'Loki' lakker mod enden, men inden den store finale i næste uge ser vi nærmere på afsnit 5's højdepunkter og vildeste easter-eggs.
’Loki’s næstsidste afsnit undskyldte for Marvels værste dødsscene – og gav os årets julegaveidé
'Loki'. (Foto: Disney)

Dette er en SPOILER-ARTIKEL for ’Loki’ afsnit 5. Har du endnu ikke set serien, kan du læse vores spoiler-fri anmeldelse HER.

Vores guides til de tidligere afsnit finder du her:

Afsnit 1
Afsnit 2
Afsnit 3
Afsnit 4

Der er nu kun ét afsnit tilbage af Marvels batshit-crazy superhelteeventyr, og vi skal lige love for, at der blev fyret på alle cylindere i det turbulente, næstsidste kapitel:

En forrygende morsom alligatorkamp, afhuggede lemmer, et vemodigt gensyn med Asgård, en lækker-præsident, Mobius i en pizzabil og flere easter-eggs i hver scene, end vi kunne nå at tælle. Yes, afsnit 5 havde lidt af det hele og en masse af alt det, vi aldrig havde drømt om.

Læser du med her, er du naturligvis fuldt ud opdateret på, hvor ’vores’ Loki, Sylvie og Mobius står forud for finalen (for du er jo ikke typen, der læser spoilers uden at have set afsnittet, vel … ?), så lad os springe direkte ud i denne uges vildeste øjeblikke og sjoveste Marvel-referencer:

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Kid Loki: »Jeg slog Thor ihjel«

Hvad var Kid Lokis nexus-event, der fik TVA til at samle ham op og sende ham til tidsødemarken The Void? Han slog såmænd sin bror ihjel.

I ’Thor: Ragnarok’ fortalte tordenguden, at Loki engang stak ham ned, da de var børn. Men om det er dén joke, der er gået galt, eller der ligger noget mørkere bag Kid Lokis nexus-event er uvist. For nu.

Lettere chokerende var meldingen uanset hvad – selv for ’vores’ Loki, som jo ellers selv har gjort sit for at gøre kål på Thor igennem årene.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Pizzabudet Mobius

Selvfølgelig var gode gamle Mobius ikke død. Det var en lettelse at se Owen Wilson komme ræsende i pizzabilen (seriøst, prøv at forklare den her serie til en udenforstående), og en endnu større lettelse, at han og Loki fik cementeret venskabet med et regulært knus – Lokis første siden ‘Thor’-filmen fra 2011, bemærkes.

Hvordan Mobius har tænkt sig at lede oprøret mod TVA, er vi meget spændte på at se i finalen. Men mon ikke han får befriet Hunter B-15 (Wunmi Mosaku) ASAP.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Årets julegaveidé

Croki er officielt Disney+’s nye Baby-Yoda, og det kan kun være et spørgsmål om tid før krammebamseversionen lander på hylderne. Marvel, take our money!

’Croki’ er dog selvfølgelig en alligator og ikke en krokodille, men vi ved med sikkerhed, at han er en Loki fordi … han er grøn. Som vores Loki fornuftigt formulerer det:

»Best not to question it too much«.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Alligatoren dukker også op i tegneserierne, men at Marvel har integreret dyret i seriens univers er imponerende modigt.

Hatten af for, at det er lykkes serieskaber Michael Waldron og instruktør Kate Herron at styre skibet sikkert fra metikuløse ’Seven’ og Kafka-hyldester i de første to afsnit og over i et rendyrket tegneserievanvid af fabeldyr og dommedagsscenarier, der fungerer overraskende fremragende takket være det fascinerende karaktergalleri.

’Loki’ owner sit vanvid med oprigtighed, og vi krydser fingre for, at kunsten holder hele vejen til målstregen.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Kid Lokis kærlighed til Croki er alt

Nuttethed på hidtil uset Marvel-niveau.

Kampscenen, hvor Kid Loki brugte Croki som kastebold i et call-back til Thor og Lokis »Get help!«-stunt i ’Thor: Ragnerok’, var en genial detalje – og at duoen gik uskadte fra afsnittet giver os håb om, at vi kommer til at se dem igen inden længe.

Som vi skrev i sidste uge, er Kid Loki nemlig i tegneserierne associeret med gruppen Young Avengers, hvor han clasher med den unge magiker Wiccan – også kendt som Wandas søn, som vi fik introduceret i ’WandaVision’.

Marvel og Disney+ har flere Young Avengers-karakterer linet op i nærmeste fremtid – heriblandt Miss Marvel og en ny Hawkeye – så alt kan ske.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Ugens NSFW-variant: President Loki

… Også selvom han hylede som en 5-årig Kaptajn Klo, da Croki hapsede hans hånd i seriens mest absurde scene til dato (det siger ikke så lidt). Props til Tom Hiddleston for at give karakteren en radikalt anden vibe end ‘vores’ Loki ene og alene ved hjælp af et lumsk smil og ekstra conditioner i lokkerne.

Præsident-Loki havde faktisk sin egen historie i tegneserierne tilbage i 2016, hvor han dog ikke blev valgt i sidste ende. Mon ikke TVA har nappet ham, fordi han i en alternativ tidslinje gik hele vejen til Det Hvide Hus … ? Vi er klar til at sætte vores stemme på en spinoff-serie pronto.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Ugens MVP-variant: Classic Loki

Ja, ja, vi kaldte ham Old Loki i sidste uge, men han hedder altså Classic Loki. Og hvilken class act, han var i den alt for korte tid, vi tilbragte sammen med ham.

Altid seværdige Richard E. Grant legemliggjorde den old school-tegneseriefigur med stor melankoli og humor, og måden, Classic Loki fremtryllede en illusion af hele Asgård i afsnittets sidste minutter, var lige dele bjergtagende og sørgelig – for som han fortalte ’vores’ Loki, så havde TVA jo fanget ham, da han efter mange års selvvalgt isolation savnede Thor så meget, at han forsøgte at vende hjem.

Aldrig har Lokis signaturreplik »Glorious purpose!« givet mere gåsehud, end da Classic Loki gav sit liv for en større sag.

Richard E. Grant som Classic Loki. (Foto: Disney+)

Årtiets Marvel-undskyldning: »Knive er meningsløse«

Lokis endegyldige død i ’Avengers: Infinty War’ har været en kilde til megen misbehag blandt fans – for hvorfor filan angreb alletiders snedigste ‘God of Lies’ Thanos med en bette kniv fremfor magi?

En populær og meget insisterende fanteori på nettet har gået på, at Loki i virkeligheden snød Thanos, og at det således blot var en illusion, som superskurken kvalte livet ud af, mens den rigtige Loki stak af.

Lokis i sekunderne før sin død i ‘Avengers: Infinity War’. (Foto: Marvel)

Dén version favnede Marvel i afsnit 5, da serien sendte en klokkeklar metahilsen til fansene, og anerkendte det latterlige ved dødsscenen:

»Knive er meningsløse. De spænder ben for vores magiske potentiale … Især når de rasler ned på gulvet lige inden man får knækket nakken«, fnøs Classic Loki med sarkasmen dryppende fra hvert et ord. Han snød nemlig netop Thanos med en illusion af sig selv og gemte sig blandt stjernerne!

Tak, Marvel.

Fun fact: Det er ikke første gang, at fankærligheden til Loki har ændret karakterens skæbne. Oprindeligt skulle ‘Thor: The Dark World’ have været Tom Hiddlestons sidste Marvel-film, men da Marvel-bossen Kevin Feige himself bevidnede publikum gå aldeles grassat over Hiddlestons live-optræden som Loki på Comic Con i 2013 (se klippet HER), blev filmens slutning hastigt revideret.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Ugens plothul: »Det er koldt«

Loki, du er en frostgigant. Eller har du – og serien – momentant glemt det lille faktum?

Her er en reminder fra den første ‘Thor’-film:

Loki i ‘Thor’ fra 2011. (Foto: Disney+)

Apropos: Når nu magi ikke virker hos TVA, burde Loki så ikke være blevet til en frostgigant i allerførste afsnit, eftersom hans ’almindelige’ look er en illusion skabt af Odin … ?

Igen, »best not to question it too much«.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Frø-Thor!

I sidste uges guide nævnte vi, at der i tegneserierne findes en frø-udgave af Thor. Throg er navnet, og søreme om vi ikke fik et glimt af selvsamme i afsnit 5, hvor den lille fyr kunne spottes i et syltetøjsglas blandt de mange kasserede ting, som TVA har sendt til The Void.

I ’Loki’-regi er karakteren både en spøjs tegneseriejoke, såvel som en reference til ’Thor: Ragnarok’, hvor vi får at vide, at Loki engang for sjov forvandlede Thor til en frø. Det kan tænkes, at Thor-frøen her rent faktisk er ’vores Thor’, der er forblevet en frø, og dermed har skabt et nexus-event.

Det, at der ligger en normal størrelse Mjølner ved siden af syltetøjsglasset understøtter teorien.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Thanos-helikopteren

Her har vi så Thanos’ helikopter. Ja, Thanos har en helikopter med navn på. I tegneserierne.

Der florerer allerede teorier på Twitter om, at easter-egget signalerer, at skurken måske vender tilbage til Marvel-filmland, men det virker stærkt usandsynligt. Her er snarere tale om en creepy påmindelse om, hvem der fik skovlen under vores Loki.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

USS Eldridge

I ’Loki’s første afsnit fik vi en fed reference til den virkelige forbryder D.B. Coopers flykapring, men afsnits 5’s nik til amerikansk historie var knapt så hyggeligt.

Militærskibet, der bliver raseret af sky-monsteret Alioth er baseret på et rigtigt Navy-skib fra 1943, der ifølge vandrehistorier blev genstand for et uhyggeligt fejlslagent eksperiment med ’radar-forklædningsteknologi’, der kunne skjule skibet og besætningen for fjenden. I ’Loki’ ender skibet simpelthen i The Void.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Skurken Kang kommer

’Loki’ har i ugevis teaset for introduktionen af Marvel-skurken Kang the Conqueror.

I tegneserierne er han i ledtog med ’Loki’s Ravonna Renslayer, og i afsnit 5 så vi en smadret, alternativ udgave af Avengers-tårnet, der bar logoet Qeng – et firma, der i tegneserierne kædes sammen med Kang. ’Lovecraft Country’-stjernen Joanathan Majors spiller Kang i den kommende ’Ant-Man: Quantumania’, så det er ikke helt umuligt, at han kigger forbi ’Loki’.

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Ugens forudsigelse: Loki x Sylvie er dødsdømt

Ender Loki og Sylvie med at leve lykkeligt i et twistet dobbeltgængerforhold? Vi tror det ikke.

Vores Loki er ved at lære, at han er kærlighed og venskaber værdig. Men lektionen ville få en snert af stand-up-satire, hvis hans belønning er at elske sig selv til sine dages ende.

Næ, Loki må videre ud i verden på egen hånd … for I har vel ikke tænkt jer at slå ham ihjel igen, Marvel?

‘Loki’. (Foto: Disney+)

Ugens vilde finale-teori

Advarsel: Her på redaktionen er vi lige så clueless omkring, hvordan ’Loki’ ender som alle andre, men vil du selv se finalen uden at have en eneste flyvsk teori i baghovedet, så læs ikke videre.

Okay, here goes:

Hvad nu, hvis den mystiske hjerne bag hele TVA er … endnu en Loki-variant? Det ville være et meget Loki-agtigt power-move at snyde sig til tops som herre over hele organisationen, der trækker i trådene over alle andres skæbner.

Serien handler jo netop om, at vores Loki bliver den bedste version af sig selv i konfrontationen med en myraide af alternative Loki’er. Nogle bedre, andre langt værre. Så det ville give ret god mening, hvis han ender med at stå ansigt til ansigt med sit mest udfordrende alter ego som den sidste store prøvelse på vejen til sjælelig frelse.

Som Doctor Strange ville sige det: »We’re in the endgame now« …

‘Loki’ kan ses på Disney+.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af