Det skal der til, før Hollywood tilgiver Will Smith

Det skal der til, før Hollywood tilgiver Will Smith
Will Smith før årets Oscar-show. (Foto: Emma McIntyre/Getty Images)

Til at begynde med var reaktionen mest som en handlingslammet tilskuer til en bilulykke – eller det, der var værre.

Ingen gjorde rigtigt noget, da Will Smith gav Chris Rock én på sylten foran hundredvis af mennesker i Dolby Theatre. Oscar-akademiet påstår ganske vist nu, at de bad Smith forlade salen, men det fremgår ikke rigtigt, hvem der bad ham om det, og om anmodningen gik direkte til ham eller via hans agent.

I stedet blev han opmuntret af Tyler Perry og Denzel Washington i reklamepauserne, før han fik stående bifald, da han modtog prisen for Bedste Mandlige Hovedrolle kort efter. Derefter festede han løs, som om intet var hændt, ved Vanity Fairs afterparty, hvor alle fra Trevor Noah til Tiffany Haddisch hyldede ham.

Men nu er Hollywood begyndt at vågne op. Akademiet har taget skarp afstand fra hændelsen. To af aftenens værter, Amy Schumer og Wanda Sykes, har understreget, at de fandt overfaldet »kvalmende« og »traumatiserende«. Zoë Kravitz har meldt sig på banen med beske kommentarer på Instagram om, hvor absurd situationen var.

Og Jim Carrey satte forleden ord på det, som mange nok har tænkt de seneste dage, men ikke turdet sige: »Hollywood har absolut ingen rygrad i samlet flok«.

Det vil undre mig meget, hvis ikke flere stjerner de kommende uger følger trop med deres uforbeholdne mening om Smiths handling. Dermed er det pres, som Will Smith håbede på at afværge med sin undskyldning forleden på Instagram direkte rettet mod Chris Rock, alligevel stigende.

Og mens Will Smith i starten lod til at håbe, at det hele ville gå væk, hvis han bare ignorerede bataljen ved at gettin jiggy wit it, må det efterhånden have dæmret også hos ham, at affæren kan få konsekvenser for hans karriere.

Men hvor alvorlige?

Langsigtet skade

The Hollywood Reporter har spurgt en række (anonyme) Hollywood-chefer, om de tror, Will Smiths karriere vil lide under den famøse lussing. Her er meningerne delte.

»Han er ikke kryptonit endnu«, siger én, men tilføjer: »Han skal nok lige sidde i udvisningsboksen lidt«.

En anden spekulerer i, at det for mange studier vil være en afvejning af, om den værdi, Will Smith kommer med til et projekt, overstiger det besvær, man uundgåeligt vil få undervejs, når alle i hele promoveringsperioden vil fokusere på Oscar-episoden. Den slags støj er produktionsselskaber normalt helst foruden.

En tredje mener, at det kan gøre alvorlig langsigtet skade på Smiths karriere, fordi hele forløbet – lussingen, tilråbene, den bizarre takketale, dansevideoerne fra efterfesten og den lidt glatte undskyldning, som mange mener lugter mere af pr-kampagne end oprigtighed – til sammen afslører en side af ham, som man ikke lige kan ryste af sig.

Jeg er tilbøjelig til at være enig i, at Will Smith – som tingene står lige nu – kan blive en figur, mange ikke har lyst til at associere sig med i Hollywood. I kølvandet på MeToo er temaer som ordentlig opførsel på arbejdspladsen i fokus i Hollywood som aldrig før, og selskaber med familiebrandværdier som Disney vil næppe have behov for at blive associeret med manden, der serverede kold hævn i bedste sendetid.

Smith producerer selv film og serier gennem sit succesfulde firma Westbrook Inc. (værdisat til 600 millioner dollars for nylig), der dog stadig er afhængig af samarbejdspartnere og distributører.

Han kommer næppe til at blive hverken fattig eller arbejdsløs, men jeg tror, der skal tre ting til, før Hollywood over en bred kam tilgiver ham, og hans karriere kan fortsætte med bare nogenlunde samme kadence som før:

1. Han skal tale ud på tv

Som sagt: Mange fandt hans Instagram-undskyldning lige lovlig poleret, og personligt tror jeg da heller ikke umiddelbart, at han har skrevet mange af ordene selv.

Hans opførsel efter Oscar-showet – godt bakket op af hans skuespillersøn Jadens »And that’s how we do it«-kommentar – efterlader i hvert fald rum til at tvivle på, om han virkelig er ked af, at han slog Chris Rock, eller om han bare er ked af, at det har givet ham problemer.

Jeg tror, mange vil have brug for at mærke hans dårlige samvittighed, og det kræver, at han går på tv i et af de store talkshows, for eksempel hos Oprah Winfrey eller Gayle King, og udviser oprigtig anger og nogenlunde fornuftig refleksion.

Om ikke andet er han jo en god skuespiller, der kan mønstre en tåre eller to, men det vil unægtelig være nemmere for både ham og Hollywood at sluge, hvis man er overbevist om, at han mener det.

På samme måde er han nødt til tålmodigt og roligt at finde sig i, at alle fra fans til medier vil spørge ham ind til episoden i en rum tid frem.

2. Han skal forsone sig med Chris Rock

Allerede ved efterfesten sagde Diddy efter sigende, at Rock og Smith var blevet gode venner igen, men Chris Rock antydede ved sit første standupshow i går, at han ikke havde talt med nogen efterfølgende, så noget tyder på, at Diddy måske mere har givet udtryk for sin ønsketænkning end realiteterne.

Chris Rock sagde ved standupshowet, at han stadig reflekterer over begivenheden, og at han vil komme med sine tanker senere.

Hans reaktion vil være meget afgørende for Smiths skæbne. Hvis Rock signalerer tilgivelse og forståelse, vil det også være meget nemmere for resten af verden at tilgive og forstå.

Det vil være en rigtigt god idé, Will, at invitere Rock på en kop kaffe og få talt ud.

3. Han skal ydmygt tage sin straf

Oscar-akademiet diskuterer, hvilke repressalier de eventuelt kan tage i brug over for manden, der gjorde sit for at ødelægge Oscar-showet for både ham selv og alle andre, ikke mindst dem der skulle modtage priser efter kaosset.

Det står efterhånden klart, at han ikke vil få frataget sin Oscarhelt på sin plads – men en suspension eller bortvisning fra akademiet kan være på tale.

Hvad end Oscar-akademiet beslutter, skal han imødekomme det uden indvendinger – og han burde måske endda selv beslutte, at han ikke vender tilbage for at uddele skuespilprisen næste år (som det ellers er kutyme).

Det vil uden tvivl hjælpe på retfærdighedsfølelsen i Hollywood og omegn, hvis man mærker, at forseelsen rent faktisk har haft konsekvenser for gerningsmanden.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af