Tre weekend-anbefalinger: Gør dig klar til at græde – af både grin og dødsangst

Vi guider dig gennem det uoverskuelige streaming- og biograffarvand ved at pege på tre film/serier af høj kvalitet, der dominerer samtalen lige nu og her – eller burde dominere den.
Tre weekend-anbefalinger: Gør dig klar til at græde – af både grin og dødsangst
'Vortex'. (Foto: PR)

‘Vortex’: Rørende biografaktuel tragedie

»Gaspar Noés nye mesterlige hovedværk trigger din dødsangst« skrev Soundvenues anmelder om det biografaktuelle skud på stammen fra den argentinske mester bag ‘Irrèversible’ og ‘Into the Void’, der scorede topkarakter.

Selvom ‘Vortex’ måske ikke lyder som verdens hyggeligste weekendaktivitet, er det formentlig den stærkeste aktuelle filmoplevelse, du kan komme i nærheden af lige nu.

Hvor Noé før har været kendt for ekstravagant vold og sex, er fortællingen denne gang mere lavmæl og centreret om et ældre ægtepars splittelse i forbindelse med konens demenssygdom. Instruktøren bruger et stærkt stilistisk twist til at vække tragedien til live, så den virkelig runger i den almenmenneskelige frygt for livets gang.

Kan ses på det store lærred i Cinemateket eller lejes på Grand Hjemmebio, Blockbuster og Viaplay.

‘Huset’. (Foto: Adam Wallesten/DR)

‘Huset’: Forfriskende public service-vold

Der kunne næppe være større forskel på sidste års store DR-Drama serie ‘Carmen Curlers’ og den aktuelle rå fængselsfortælling i ‘Huset’.

Det står klart fra den grynede introsekvens, at instruktør-duoen Michael Noer og Frederik Louis Hviid kaster en filmindpakket bold med smuglergods i hovedet på seeren og bringer stilen og brutaliteten fra toneangivende ‘R’ og ‘Shorta’ videre til public service-skærmen.

Vi følger den nyuddannede fængselsbetjent Samir (Youseff Wayne), hvis grønne retskaffenhed hurtigt bliver sat på prøve, da han bliver vist rundt af den garvede Henrik (David Dencik), der beder ham droppe at rasle med nøglerne. For i »Huset«, som fængslet kaldes, er det en kynisk og underbudgetteret ‘hvad man ikke ser, har man ikke ondt af’-tilgang, der råder.

Rutinerede navne som Dencik, Sofie Gråbøl og Gustav Giese deler skærmen med helt uprøvet talent, og noget af det mest lovende ved ‘Huset’ er, at serien lancerer en kollektiv fortælling bag murene med sprængfarlige skæbner og dynamikker alle vegne.

Kan ses på DR.

‘Jury Duty’. (Foto: Amazon Prime Video)

‘Jury Duty’: Årets mest originale grin

Det er efterhånden sjældent, at sitcom-landskabet disker op med et gedigent sæt vanvittige serievenner a la ‘The Office’ og ‘Parks and Recreations’.

Det laver aktuelle ‘Jury Duty’ om på, mens det samtidig tager titlen som årets utroligste, skøreste og mest originale tv-serie.

Det fænomenale ved ‘Jury Duty’ har flere lag. Den er skabt for den amerikanske gratisplatform Frevee for Amazon Prime, men blev et breakout-hit med hjælp fra en heftig TikTok-buzz og er nu Emmy-nomineret. Derudover er dens genreeksperiment et særsyn, man bør se med egne øjne.

Som titlen hentyder til, handler serien om den forhadte tjans som retssagsvidne, men for den venlige unge mand Ronald Gladden bliver det en livsændrende og hysterisk morsom oplevelse. Mere end det ville være synd at afsløre.

Kan ses på Prime Video.

Set det hele? Tjek vores weekend-anbefalinger fra sidste uge.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af