’Echo’: Hæderlig og blodig Marvel-serie taber pusten med skuffende klimaks

’Echo’: Hæderlig og blodig Marvel-serie taber pusten med skuffende klimaks
'Echo'. (Foto: Marvel)

Marvel og Disney kunne engang gå på vandet med deres fælles flagskibsfranchise, Marvel Cinematic Universe, hvor den ene publikum- og anmeldersucces fulgte den anden.

Den æra er dog efterhånden en saga blot.

Med fæle stinkere som ’She-Hulk: Attorney at Law’, ’Secret Invasion’ og ’Ant-Man and the Wasp: Quantumania’ gik der generisk samlebåndsproduktion i den for Kevin Feige og bagland, og det gør stadig ondt i fanhjertet at tænke på, at det ikke er lang tid siden Marvel triumferede med de to sidste ’Avengers’-film.

2023 havde lyspunkter i form af anden sæson af ’Loki’ med den charmerende snydepels, og et glimrende farvel til James Gunn (der rykker til superheltekonkurrenten DC) og ’Guardians of the Galaxy’ med tredje og sidste film.

Alaqua Cox som Maya Lopez i ‘Echo’. (Foto: Chuck Zlotnick/ Marvel)

Men til trods for sporadiske glimt af fordums styrke bløder Marvel fortsat, hvilket de få 2024-projekter også er et tegn på. Her har vi blot tre titler i sigte: ’Deadpool 3’, ’WandaVision’-opfølgeren ’Agatha: Darkhold Diaries’ og så ’Echo’, der netop har fået premiere på Disney+.

Som altid med Marvels komplet sammenflettede fortællinger følger der en omgang lektier med (hvem vil ikke gerne have det, når man ser tv?), inden man kan se den nyeste tilføjelse til universet. Husk derfor liiige at få binget ’Hawkeye’ og gerne et par sæsoner af Netflix-serien ’Daredevil’, der alt sammen går forud for ’Echo’ – ellers er du formentlig lidt lost fra første færd.

Efter begivenhederne i ‘Hawkeye’ er den døve, indfødte amerikaner Maya Lopez (Alaqua Cox) på flugt fra Wilson Fisk/Kingpin og hans kumpaner fra New York. Lopez havde nemlig skudt Fisk i øjet som tak for, at superskurken havde dræbt Mayas far.

Maya tager derfor hjem til den lille Oklahoma-flænge, Tamaha, hvor hun boede som barn, inden hendes mor døde i en ulykke, hvorefter Maya og hendes far tog til New York. Her finder hun resten af sin familie, herunder kusinen Bonnie, fætteren Biscuits, onklen Henry og bedsteforældrene Chula og Skully, som alle har mistet kontakten til Maya.

Men da Maya beslutter sig for at gå efter Fisks kriminelle imperium, der også har tråde helt ud til Oklahoma, bringer hun potentielt sine resterende familiemedlemmer i fare i sin søgen efter hævn.

’Echo’ er den første MCU-serie, der får premiere under bannerbetegnelsen ’Marvel Spotlight’. Studiet har proklameret, at disse titler skal fokusere mere på karakterdrevne historier frem for den store tværmediale MCU-fortælling, og det er bestemt ikke nogen dum idé.

Bevares, de er stadig en del af anden saga – fase fem, hvis det siger dig noget – men det føles passende, at Marvel/Disney forsøger sig med en mere jordnær historie.

Vincent D’Onofrio som Wilson Fisk/Kingpin i ‘Echo’. (Foto: Marvel)

’Echo’ er i hvert fald et friskt pust i den tætpakkede superheltebølge, og med en TV-MA rating (et prædikat, der minder om, at programmet er forbeholdt et modent publikum) får vi mere teaterblod, end hvad der har været kutyme i Marvels film og serier. Samtidig er historiens fokus på indfødt-amerikansk kultur med til at løfte serien. Begge dele giver kant og et spændende udgangspunkt.

Alaqua Cox er glimrende som den døve Lopez, og hun spiller med stor intensitet i de mange scener, hvor hun må gennemleve et traume eller se sin fortid i øjnene. Mayas familie består af flere finurlige biroller som Cody Lightning, der spiller Biscuits, den vidunderlige karakterskuespiller Graham Greene som Skully og et glædeligt gensyn med Chaske Spencer (’The English’) som Henry.

Dygtige Vincent D’Onofrio er også vendt retur til rollen som Wilson Fisk, som han spillede i den uforlignelige ’Daredevil’-serie på Netflix, men desværre er hans rolle og præstation ikke helt så stærk eller intimiderende i denne ombæring. Forhåbentlig finder D’Onofrio fordums styrke frem, når vi får den kommende ’Daredevil: Born Again’ at se.

I sidste afsnit taber serien pusten. Maya og Fisk kæmper mod hinanden i en form for ’mindernes verden’ i en scene, der falder til jorden.

Det giver en følelse af, at fem afsnit måske var en smule i underkanten.


Kort sagt:
’Echo’ er med sin interessante antihelt i front, en blodig æstetik og et detaljeret fokus på indfødt-amerikansk kultur en hæderlig Marvel-serie. En skuffende Kingpin og en vaklende finale trækker dog ned.

’Echo’. Serie. Skaber: Marion Dayre. Medvirkende: Alaqua Cox, Chaske Spencer, Tantoo Cardinal, Charlie Cox, Devery Jacobs, Zahn McClarnon, Cody Lightning, Graham Greene, Vincent D'Onofrio. Spilletid: 5 afsnit á ca. 37-50 minutter. Premiere: Kan ses på Disney+.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af