Sig farvel til ’FIFA’ – her er fremtidens digitale fodboldplatform

Navneskiftet til ’EA Sports FC’ indikerer en potentiel revolution for, hvordan vi spiller og oplever fodbold.
Sig farvel til ’FIFA’ – her er fremtidens digitale fodboldplatform
Tottenhams Son Heung-Min. (Foto: EA)

Det er ikke meget konkurrence, som Electronic Arts’ ikoniske fodboldserie ’FIFA’ har mødt de seneste år.

Hvert efterår har budt på et nyt udspil, og hvert udspil er mødt af samme ros og samme kritik: Der er bare ikke nok nyt under solen.

Faktisk har vi tidligere argumenteret for, at EA måske burde droppe den cykliske udgivelse på grund af den manglende fornyelse.

Noget har der altså skullet ske med serien. Men det, vi måske havde forventet – bedre målmænd, flere statistikker og et Ultimate Team, man ikke skal betale sig igennem – er ikke det, vi får.

I stedet sker denne sæsons største revolution uden for banen. EA dropper nemlig ’FIFA’ som titel. I stedet skal fodboldspillet hedde ’EA Sports FC’.

Analyserer man, hvilken vej vinden blæser for serien, er formålet med navneskiftet både ambitiøst og faktisk ganske indlysende, for vi står over for en platform, hvor alle vores fodboldbehov bliver tilfredsstillet på én gang.

Det gælder, uanset om du vil spille på din PlayStation, se bold i dit fjernsyn eller blot læse dagens vigtigste transfernyheder.

Sagt på en anden måde: Det er ikke længere bare et fodboldspil – det er et fællesskab for alle fans af fodbold.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Farvel, FIFA

Det kommer ikke som en overraskelse, at EA har smidt FIFA (både titlen og fodboldorganisationen) på porten, for allerede sidste år var der forlydender om knas i forholdet.

EA satte selv gang i rygterne, da de annoncerede, at de kiggede på mulighederne for at omdøbe deres fodboldspil. En bombastisk udmelding, der formentlig skulle komme en afsløring i forkøbet om, at forhandlingerne mellem de to parter var brudt ned.

FIFA krævede ifølge New York Times for mange penge for deres licens (betalingen skulle mere end fordobles for at matche prisen på en milliard kroner), og de ville samtidig ikke lade EA lukrere på deres brand ved at udvide fodbolduniverset med flere digitale oplevelser som turneringer og NFT’er.

Især sidstnævnte aspekt er vigtigt at have in mente, for fodboldspillet ’FIFA’ er ikke længere bare et spil, der foregår på en digital grønsvær.

Noget, som EA Sports-vicepræsident Cam Weber også understregede ved annonceringen af seriens nye navn:

»Vi er til for at skabe fremtiden for fodboldbegejstring og -støtte, og uanset om det er virtuel eller ægte, digital eller fysisk, så er det fodbold«, skrev Weber.

Serien har simpelthen nået grænsen for sit nuværende potentiale. Den har vokset sig større end det nuværende format, og skal den tage det næste skridt (og dermed forøge sin omsætning samt målgruppe), bliver det i den nye klub ’EA Sports FC’.

Samlingspunkt

Når vi fremover taler om EA’s fodboldspil, taler vi altså ikke længere kun om et spil, men en hel platform, der er bygget på det fællesskab, som serien har kultiveret gennem sine næsten 30 år på markedet.

Det bliver en klub, som alle fodboldfans kan melde sig ind i, men det behøver ikke udelukkende at ske som en aktiv spiller af ’EA Sports FC’.

Det er her, hvor du kan starte en omgang bold på din PlayStation sammen med vennerne som opvarmning til årets Champions League-finale, hvilket I efterfølgende livestreamer på ’EA Sports FC’-platformen.

Det er også her, hvor du kan se ugens optakter og nedtakter. Det er her, hvor du kan fange rundens bedste mål i Premier League og La Liga (som begge – ligesom Nike, UEFA og mange andre – fortsætter deres samarbejde med EA), og det er her, hvor du kan følge daglige ekspertanalyser i et nøje kurateret feed.

Og hvad med vennegruppens årlige managerspil? I kan jo lige så godt samle det hele ét sted, for jeres klubber konkurrerer allerede i Ultimate Team. Og så har vi slet ikke nævnt, når EA lancerer et digitalt samarbejde med Panini og deres ikoniske fodboldkort …

Er du ved at miste overblikket, så bare rolig – det hele bindes sammen af én app med direkte adgang til hele universet, uanset om du sidder med din mobil, pc eller konsol.

Sagt med andre ord: Alt det, du forbinder med fodbold, har takket være ’EA Sports FC’ potentialet til at blive samlet ét sted.

Det lyder vildt, og det er vildt. For i en verden, hvor sportsrettigheder koster kassen, kræver det en seriøs investering at skabe fremtidens sociale platform for en af verdens største og mest populære sportsgrene.

Men er der ét firma, der kan gøre det, er det EA. Firmaet har gennem årtier opbygget så stor en fanskare og dermed også så stort et fællesskab, at de har musklerne til at spille med blandt de bedste, både økonomisk og brandmæssigt.

Faktisk er spilfirmaet – sammenlignet med den næsten arkaiske organisation i FIFA – efterhånden så gigantisk og moderne en magtfaktor på fodboldscenen, at man fristes til at stille spørgsmålet:

Hvem har egentlig mest brug for hvem – EA eller FIFA?

Ikke kun fodbold

Svaret er naturligvis ikke sort/hvidt, men når man tænker på de mange planer for sammensmeltningen af fysiske og virtuelle verdener i metaverset, er fodbold et af de mest oplagte steder at starte.

’FIFA’-serien har siden sin debut i 1993 skabt et næsten uovervindeligt monopol på den digitale fodbold, hvor den nærmeste konkurrent, ’eFootball’ (tidligere kendt som ’Pro Evolution Soccer’), er tæt på at indstille karrieren, imens det nye wonderkid ’UFL’ med Cristiano Ronaldo i front endnu ikke har vist sit værd.

Det er altså nu, at EA skal rykke. For det er en naturlig udvikling for serien, der ellers risikerer at stå i stampe. Når man ikke længere kan genopfinde den dybe tallerken – hvordan genopfinder man også lige fodbold? – må man udvide.

Og det er altså her, hvor vi lige nu ser fundamentet blive støbt for en platform, der kan bære et sportsligt økosystem, som vi ikke har set i samme stil før.

For én ting er fodbolden. Noget andet er, at EA også har sportstitler som NFL og NHL i stalden. Måske bør vi ikke længere tænke EA udelukkende som spilfirma, for der begynder at vise sig antegningerne af et decideret sportsfirma.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af