Kardashian-søster får massiv kritik for ny vægttabspille

Med et nyt kosttilskud vil Kourtney Kardashian udfordre Ozempic. Men flere eksperter mener, at ingredienslisten ikke har en effekt.
Kardashian-søster får massiv kritik for ny vægttabspille
Kourtney Kardashian. (Foto: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic/Getty Images)

Kardashian-dynastiet har historisk ikke holdt sig tilbage fra at kapitalisere på alt fra makeup til shapewear. Men nu vil storesøster Kourtney Kardashian også have en bid af den voksende vægttabsindustri med en ny pille, som mandag kom på det amerikanske marked gennem hendes wellnessvirksomhed Lemme.

Allerede siden lanceringen torsdag har realitystjernen og influenceren dog modtaget massiv kritik for det plantebaserede produkt, der af flere medier bliver kaldt et receptfrit alternativ til diabetesmedicinen Ozempic fra danske Novo Nordisk.

Det nye kosttilskud kommer i et lyselilla pilleglas og hedder ‘GLP 1 Daily’. Navnet stammer fra det appetithæmmende hormon i kroppen, som blandt andet bliver brugt til behandling af fedme.

En sammenligning Kourtney Kardashian selv har gengivet på sin egen Instagram.

Pillen indeholder dog slet ikke GLP-1.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

I stedet er det ekstrakt udvundet fra citrusfrugter, safran og blodappelsin i den nye pille, som det bliver påstået kan øge stofskiftet, begrænse sultfølelsen og bidrage til et sundt vægttab.

»Vi har brugt årevis på at samarbejde med vores medicinske udvalg for at udvikle ‘Lemme GLP-1’ til at blive det mest effektive og forskningsbaserede GLP-1-tilskud på markedet«, skriver Kourtney Kardashian i en pressemeddelelse.

Men ingredienserne har stort set ingen indflydelse på stofskiftet eller vægttab, forklarer flere eksperter i flere amerikanske medier.

Kosttilskud som pillen fra Lemme kommer slet ikke i nærheden af at bridrage med samme virkning som medicin med autentisk GLP-1 som Ozempic, lyder det blandt andet fra klinisk diætist Lauren Harris-Pincus.

»Det er som at sammenligne øjendråber med en haveslange«, siger hun til tabloidmediet Page Six.

Også professor Gunter Kuhnle, der forsker i ernæring og fødevarevidenskab på den engelske University of Reading, er skeptisk.

Han ved ikke, hvad safranekstrakt indeholder, men går ud fra, at det kun er brugt til at given pillen en rødlig nuance.

»Jeg tvivler på, at den har andre effekter end placebo«, siger han til britiske Daily Mail og tilføjer, at for store mængder til gengæld kan medføre diarré og skade på leveren.

»Ja, du bør være rasende«

Netop manglen på evidens har også sendt vrede Instagram-brugere til tasterne på Lemmes profil, hvor en model i en teaser blandt andet hælder pillerne ud i håndfulde og spiser flere ad gangen.

Kritikken lyder blandt andet, at markedet for vægttabsmedicin i forvejen er ureguleret og forfører kvinder på løgnagtigt grundlag. Kosttilskuddet bliver solgt på abonnement og koster knap 500 kroner for en måned.

»Skam jer. At blive rigere ved at lege med alle de mennesker, der bare gerne vil tabe sig uanset hvad, mens GLP-1 er dyrt og uden for de flestes rækkevidde«, skriver én.

Flere sætter desuden spørgsmålstegn ved, hvorfor Kourtney Kardashian sælger et vægttabsprodukt, hun ikke selv har prøvet.

For selv om hun på Instagram poserer ved siden af pillerne i et outfit med samme lilla nuance som glasset, må hun ikke tage kosttilskuddet, fordi hun lige nu ammer.

Endelig påpeger flere timingen for lanceringen af pillen, der kommer på markedet få dage efter, at den britiske model Lottie Moss – lillesøster til Kate Moss – måtte hasteindlægges, fordi hun havde taget en overdosis Ozempic.

Det bliver blandt andet påpeget i et opslag, som den kulturkritiske Instagram-konto Diet Prada har samlet.

»Ja, du bør være rasende over, at Kourtney Kardashian sælger ‘naturlige appetithæmmere’, og nej, Lottie Moss er ikke den eneste unge kvinde, der overdoser på Ozempic«, lyder det blandt andet.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Kourtney Kardashian har endnu ikke kommenteret kritikken.

I slutningen af august blev Lemme sagsøgt for at vildlede kunder af den amerikanske topadvokatvirksomhed Zimmerman Reed. De beskylder Lemme for, at en lang række af deres produkter ikke virker som markedsført, fordi de ikke indeholder nok aktive ingredienser.

Sagen handler blandt andet om piller til stabilisere blodsukkeret, bekæmpe oppustethed og understøtte duften i kvinders underliv.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af