Det er nemt at gøre grin med Joaquin Phoenix’ tøjløfte, men tænk hvis flere Hollywood-stjerner fulgte trop

Det er nemt at gøre grin med Joaquin Phoenix’ tøjløfte, men tænk hvis flere Hollywood-stjerner fulgte trop
Joaquin Phoenix i sit Stella McCartney-jakkesæt under sin Golden Globes-takketale. (Foto: Paul Drinkwater/Getty Images)

KOMMENTAR. Egentlig var det hans takketale, der vakte mest opmærksomhed ved søndagens Golden Globes. For ikke nok med at Joaquin Phoenix latterliggjorde hele tanken med at kåre den bedste skuespiller (som var den pris, han lige havde vundet for ‘Joker’), så fokuserede han det meste af sin tale på miljøet. Han roste den plantebaserede menu, men rettede så sine kollegers opmærksomhed på klimaforandringerne med brandene i Australien som eksempel og opfordrede dem til at droppe privatflyene.

Efterfølgende er det dog også blevet en historie, at Phoenix var mødt op til Golden Globes i et Stella McCartney-jakkesæt, som han agter at have på resten af den igangværende Award Season, hvor han og kollegerne den næste månedstid nærmest rejser fra den ene prisuddeling til den næste frem mod Oscar-uddelingen den 9. februar.

Det var Stella McCartney, der selvfølgelig i egen interesse gjorde opmærksom på Phoenix’ lille projekt, og kommentarerne til hendes tweet har været hårde, omend nok forventelige.

Fra »wow, sikke et offer for ham! Giv ham en Nobel-pris eller noget, hurtigt« til »jeg har haft den samme dinner jacket siden 1993, og ingen har nogensinde fortalt mig, at jeg var en klimahelt!«. Herhjemme gjorde radioværten Sandie Westh opmærksom på, at hun i går havde tænkt sig »at tage et par strømpebukser på, jeg har brugt 50 gange før, en kjole jeg også har haft på før og et par sko, der er to år gamle«.

Og ja, selvfølgelig er det let at gøre grin med den stenrige skuespiller og hans forholdsvis lille ‘offer’. For de fleste ‘almindelige’ mennesker (nok især mænd) er et jakkesæt noget, man en dag tager sig sammen til at købe ét af, som så bliver støvet af et par gange om året til særlige lejligheder. Alligevel mener jeg ikke, at det er nødvendigt at underkende det signal, Phoenix forsøger at sende.

Jeg er efterhånden nået frem til, at det er okay at sætte fokus på de små tiltag, vi alle kan gøre og gør – og som nogle virksomheder også gør. Vi ender i en slags handlingslammelse (som Silas Adler fra Soulland også snakkede om, da jeg diskuterede mode og klima med ham sidste år), hvis vi hele tiden vender disse tiltag på hovedet og peger fingre af alt det, der mangler. Jeg valgte for eksempel at droppe flyveturerne sidste år, til gengæld har jeg en benzintørstig bil fra 2007, men det gør vel ikke mit flyvalg dårligt?

Der er absolut en risiko for greenwashing, når kommercielle kræfter bekymrer sig om klimaet og gerne vil score lidt cool-points imens. Det skal vi altid være opmærksomme på, men det må ikke blive en automatisk reaktion på ethvert fokus på udfordringen.

At have det samme jakkesæt på til diverse funktionaliteter er næppe det eneste, som Joaquin Phoenix forsøger at gøre for at nedsætte sit klimaaftryk og sætte fokus på miljøet. Samtidig skal hans løfte ses i forhold til den branche, han agerer i, og det udstillingsstykke som Award Seasons er. Selvom det er kvinderne, der er flest øjne rettet imod på den røde løber, så er paradeturen både personlig promovering samt en indtægtskilde for de fleste Hollywood-stjerner.

Joaquin Phoenix til årets Golden Globes. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

Mange har en aftale med et tøjmærke, som selvfølgelig – igen især hos kvinderne – er interesseret i at fremvise så meget forskelligt tøj som muligt samt generere så meget omtale som muligt (for eksempel når vi skriver om stjernernes outfits på den røde løber). Og det er selvfølgelig i den kontekst, at man skal se Phoenix’ valg. Så hvis man skal pege fingre af noget, bør det nok snarere være af hele det glamourshow end af Phoenix, der på sin vis netop udfordrer det.

I stedet for at lave grin med hans tøjløfte vil jeg i hvert fald hellere håbe på, at han kunne inspirere nogle af sine kolleger til at følge trop, og meget gerne nogle af kvinderne. Se det ville være et ret modigt træk – og en lige så vigtig pointe, som skuespillernes beslutning om at bære sort ved Golden Globes i 2017 for at sætte fokus på #MeToo og de spørgsmål, som kvinderne så ofte udsættes for på den røde løber.

Jeg tror, der går lang tid, før vi ser alle Hollywood-stjerner genbruge deres outfits til alle prisuddelingerne. Money talks. Længere er den vist ikke.

Men faktisk tog ‘Fleabag’-skaberen Phoebe Waller-Bridge et lille skridt i den retning i forbindelse ved Golden Globes – eller hun viste en anden måde, stjernerne kan sørge for, at deres overforbrug af elegante outfits ikke er helt spildt. Det Ralph and Russo-jakkesæt, hun havde på – og som vi også skrev om – vil nemlig blive solgt på en auktion, og pengene skal gives til hjælpearbejdet i Australien. En lille, men fin handling inden for den virkelighed, hun er en del af.

Jeg blev også drillet af flere, da jeg skrev om, at jeg havde haft det samme tøj på i en hel uge. Skulle det nu være noget specielt? Måske ikke, men måske alligevel en øjenåbner for nogen, ligesom Phoenix – med en liiiidt større platform en min – måske kan skabe ringe i vandet. Det behøver man ikke lave grin med.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af