S!vas vs. Reza: Rapperen og hans producer om deres indbyrdes forhold

S!vas vs. Reza: Rapperen og hans producer om deres indbyrdes forhold
Foto: Samy Khabthani

Sivas har kendt den 30-årige producer Reza i 12 år og omvendt. Og det er da også Reza, der har stået for produktionerne på ‘d.a.u.d.a. II’-ep’en, der landede i mandags.

Vi bad makkerparret om at beskrive hinanden henholdsvis som ven, samarbejdspartner og musiker.

Sivas om Reza

Som ven:
»Han er fucked! Han får mig til at gøre alt muligt… haha. Ej, vi har et meget broderligt forhold. Vi har kendt hinanden i 12 år, og vores familier kender hinanden og mødes. Vi skændes selvfølgelig lidt nogle gange, men Reza er altid glad. Han har aldrig råbt af mig. Vi kan snakke om alt. Jeg har altid haft et personligt problem med at være ærlig overfor folk, jeg ikke kender, men jeg kan være 100 procent ærlig overfor Reza. Så vores venskab har indflydelse på musikken, for jeg er tryg, når jeg er i studiet med ham. Jeg tør godt sige til ham, at der skal rettes ting på hans beats«.

Som samarbejdspartner:
»Jeg føler, at det er vigtigt for mig at have en fast producer, og det har jeg med Reza. Jeg skal ikke forklare ham alt. Han ved, hvad jeg vil. I modsætning til producere, der sidder i flere uger med beats, pumper Reza dem bare ud. Så lytter jeg til dem, og hvis jeg føler det, kan vi finpudse senere. Måske siger jeg ‘lilletrommen er for høj’, og sådan pingponger vi frem og tilbage, til nummeret er færdigt. At have Reza sikrer også, at jeg har én lyd, så mit album kan blive et koncept. Han overproducerer heller ikke. Jeg har prøvet at indspille en demo med andre producere, der var fed, men efterfølgende bliver den overproduceret, så det oprindelige følelse er væk«.

Som musiker:
»I mine øjne er han et geni. Det er nogle gange underligt at se ham arbejde, for han lever sig helt ind i det, når han laver musik. Det er nogle gange som om, han er ved at brække nakken. Han får det bedste ud af dem, han arbejder med. Da vi for eksempel lavede ’Chopped&Skruet’ med Gilli og MellemFingaMuzik, så gik han ind og producerede hvert eneste stykke, så det passede til vores stemmer. Andre ville bare have kørt et loop og lavet overgange. Da jeg mødte ham, kunne jeg ikke så godt lide den der Dirty South/Cash Money Records-stil. Jeg var mere til samples, indspillet på rigtige instrumenter. Ikke den elektroniske lyd. Men nu har tiderne skiftet, og Reza er på hjemmebane«.

Reza om Sivas

Som ven:
»Selv om jeg har kendt Sivas i lang tid, så handlede det mest om musik i starten. Senere blev vi venner, og i dag har vi svært ved at snakke om andet end musik. Det kører rundt i vores hoveder, hver gang vi er sammen. Sivas er ikke typen, der skændes med folk. Han tror, at han skændes, men i virkeligheden er han helt chillet. Eller… han bliver sur, men på en totalt latterlig måde. Jeg har aldrig tidligere vidst, at jeg var en god producer. Det er nemlig kun Sivas og måske et par af hans venner, der har sagt ‘det er godt, det du laver’. Men jeg har altid følt, at det var skæbnen, at vi skulle lave musik sammen. Det lyder latterligt, men… sådan har jeg altid haft det«.

Som samarbejdspartner:
»Vores samarbejde har været en lang proces, for i starten fattede vi ikke noget. Vi vidste ikke, hvad vi kunne. Om vi overhovedet var gode. Jeg har altid følt, at vi først var musikere, når vi blev signet. Fik noget rigtigt udgivet. Men professionelt kan Sivas sine ting, så jeg skal ikke sige så meget. Og hvis jeg siger noget, jeg ikke synes fungerer, tror han på mig, og retter sine tekster til. Da vi lavede sangen ‘Markering’, kunne jeg se, at Sivas var ved at miste modet. Og hvis Sivas mister modet, dropper han hele sangen. Det måtte ikke ske. Men pludselig begyndte vi bare at have det sjovt, og så blev sangen bedre. Så indspillede han teksten: »Reza boozer på noget Jackson«. Det var fucking sjovt«.

Som musiker:
»Som tekstforfatter er han fra en anden verden. Han er helt overdrevet. Hvis han skrev en bog, ville det også være sindssygt. Jeg tror han tænker på ord ligesom billeder. Han er god til at finde ord, der ikke bliver brugt så meget, og vælge ting, som kan fungerer godt på sociale medier. For eksempel med #DAUDA-hashtagget. Men det vildeste ved Sivas er, at han kan alt. Han er et kæmpe eksempel på, hvad internettet kan lære folk. Han kan selv lave beats, han finder selv trommelyde og samples på nettet og sender dem til mig. Han klipper selv musikvideoer og laver pladecover. Jeg siger det tit ham, men så siger han, ‘argh, du er skør, Reza, du ryger for mange joints’«.

Læs også: Stort S!vas-interview: Fra Sandholmlejren til succes

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af