Dr. Dres voldelige fortid rumsterer igen: ‘Straight Outta Compton’ anklaget for at være misvisende

Dr. Dres voldelige fortid rumsterer igen: ‘Straight Outta Compton’ anklaget for at være misvisende

Dr. Dre og resten af N.W.A er i vælten i øjeblikket. Dres tredje album ’Compton’ kom ud af det blå og tog verden med storm lige op til premieren på N.W.A.-filmen ’Straight Outta Compton’, der netop har haft en overvældende åbningsweekend.

Historien om N.W.A er en, der musikalsk og kulturelt betager, men som også er skræmmende relevant idet den rammer lige ned i den politisk eksplosive racekonflikt, der optager USA i øjeblikket.

Der er dog en væsentligt del af historien om N.W.A’s rise to fame, der ikke bliver belyst, hvis man spørger kritiske røster. Det drejer sig om Dr. Dres fortid med vold mod kvinder.

R’n’b-sangeren Michel’le, der har en søn med Dre og var i et forhold med ham i N.W.A-perioden, har tidligere i interviews fortalt, hvordan vold var en del af forholdet. Hun har fortalt, hvordan Dre engang under et skænderi hentede en pistol og skød efter hende. Og nu har hun fortalt, at hun ikke er med i ’Straight Outta Compton’-filmen, da hendes rolle ikke var andet end at være »en stille kæreste, der blev slået og beordret til at sidde ned og holde kæft«.

Journalisten og tv-værten Dee Barnes blev i 1991 overfaldet af Dre på en natklub. Barnes har beskrevet, hvordan Dre smadrede hendes ansigt ind i en væg, sparkede hende og forsøgte at kaste hende ned af en trappe. Det skete efter en udsendelse af tv-programmet ‘Pump It Up!’, som Barnes var vært på, fik N.W.A til at fremstå dårligt. Barnes sagsøgte efterfølgende Dre, men sagen endte med et forlig udenfor retssalen.

Barnes har i anledning af den nye film skrevet et længere essay, som kan læses HER. Hun kalder sig et offer for ’Straight Outta Compton’s revisionistiske historiefortælling og skriver blandt andet:

»’Straight Outta Compton’ forvandler N.W.A fra verdens farligste rapgruppe til verdens mest fortyndede rapgruppe. I rap har autenticitet betydning, og gangstarap har altid skubbet grænserne for hvad der er passende med hardcore rim, der skulle vise gadens barske realiteter. Det største problem med ’Straight Outta Compton’ er, at den ignorerer adskillige af N.W.A’s egne barske realiteter«.

’Straight Outta Compton’ er instrueret af Dee Barnes’ gamle kollega og kameramand, F. Gary Gray. Han har udtalt, at sidehistorierne ikke var væsentlige for det narrativ om N.W.A, som er filmens fokus. Barnes mener, at han ikke har villet ende i klammeri med Dre og Ice Cube, der har været involveret i produktionsprocessen på filmen.

Op til premieren på ‘Straight Outta Compton’ medvirkede N.W.A i et stort interview i Rolling Stone Magazine. Her udtalte Dr. Dre sig blandt andet om sit livs fejltagelser. Han sagde:

»Jeg har lavet nogle fucking rædsomme fejl i mit liv. Jeg var ung og fucking dum. Jeg vil sige, at ikke alle påstandene er sande – men nogle af dem er. Det er nogle af de ting, jeg gerne ville trække tilbage. Det var virkelig fucked up. Men jeg har betalt for mine fejltagelser, og der er ingen chancer for, at jeg nogensinde vil kunne begå sådan en fejl igen«.

Se Michel’le udtale sig om filmen her.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af