‘Lemonade’: De fem største overraskelser på Beyoncés nye album

‘Lemonade’: De fem største overraskelser på Beyoncés nye album

Det var selvfølgelig en gigantisk overraskelse i sig selv, at ’Lemonade’ viste sig at være et spritnyt Beyoncé-album med 12 friske numre og en visuel ledsagerske i form af en time lang film. Queen B gør som bekendt ikke tingene halvt. 

’Lemonade’ byder på et væld af input, indspark og ideer, men nogle aspekter af albummet skiller sig alligevel ud – her er de fem ting, som har overrasket os mest i det første halve døgn med popdronningens nye album.

1. Overvældende gæsteliste og skøre samples

Indrømmet: Det er ikke noget nyt, at Beyoncé disker op med et overflødighedshorn af seje og overraskende gæster, for det virker som om, at alt og alle naturligvis siger ’ja, tak’ og tropper op, når Bey ringer.

’Beyoncé’-albummet havde vokalbidrag fra Drake, Frank Ocean og Jay Z (!), mens sangskrivere som Pharrell, Justin Timberlake, Sia og The-Dream også var finde at finde på credit-listen.

Det er noget af en bedrift at toppe sådan et hold, men det har Beyoncé alligevel gjort med ’Lemonade’. Wauw! 

The Weeknd og Kendrick Lamar er oplagte gæster – på henholdsvis den bemyndigende ’6 Inch’ og kampråbet ’Freedom’ – mens Bey også hiver et par kaniner op af hatten med en storrockende Jack White (mere om det på næste side) og James Blake på et, ja, meget James Blake-agtigt mellemspil (’Forward’).

Hertil er der credits: Boots, der lavede store dele af ’Beyoncé’, er tilbage i stor stil, mens også superproducere som Hit-Boy, Just Blaze og Mike Will Made It drysser stjernestøv over musiksiden – Diplo er endda hevet ind til to tracks (mere om det senere).

Her er samples af Led Zeppelin, Animal Collective, Yeah Yeah Yeahs og Soulja Boy, og det står umiddelbart klart, at ’Lemonade’ er et værk, som inkorporerer utroligt mange dele (store som små) for at skabe sin helhed.

Læs videre på de følgende sider.

JackWhiteinterview

 

2. Beyoncé går rock’n’roll med Jack White

At se Jack Whites navn som featuring var uden tvivl den største overraskelse, første gang mit blik skøjtede over tracklisten til ’Lemonade’. Hvad har Beyoncé og White til fælles? Og hvad skulle det lige munde ud i musikalsk?

Resultatet er ’Don’t Hurt Yourself’ – det største musikalske krumspring, Bey foretager på ’Lemonade’. Popdronningen inviterer nemlig ikke White ind i sit eget univers, men tager i stedet en enkeltbillet til Nashville, hvor hun en flaske whiskey senere snerrer over et beskidt rocknummer, der syder af både blues og garage.

»Who the fuck do you think I am?«, skriger hun, og der er ikke noget at sige til, at produktionen (som der står White med fed under), har vakt et eller andet i Beyoncé – noget vrede og aggression. Med denne her rocklyd kan hun tilllade sig at synge som om, hun skriger Jay Z lige op i hovedet med en megafon – og det er bestemt ikke pæne ord, der bliver slynget mod husbonden.

Skærmbillede 2016-04-24 kl. 17.34.24

 

3. Jay Z’s hoved bliver lagt på huggeblokken

Hvad var det første, du tænkte, da du hørte, at Beyoncé havde udgivet et nyt album? En magtdemonstration udi selvkontrol og kvinderettigheder med afstikkere til Black Lives Matter? I så fald tænkte du det samme som mig og var sikkert ligeså overrasket, da det viste sig, at ‘Lemonade’ – udover førnævnte – også i høj grad er et album, der handler om break-up, svie, smerte og endelig en forsoning.

Det viser sig nemlig, at Jay Z har været en slem dreng med lidt for mange ‘Girls, Girls, Girls’ (okay, den var lidt for nem), og at ‘Lemonade’ handler om Beyoncés arbejde med at forstå, tiltale og bearbejde husbondens utroskab.

Der er altså skår i paradis, og det første der slog mig var den gamle ‘elevator-gate’, hvor Solange langede ud efter Jay Z – bogstavelig talt. Hænger det hele sammen?

Det er en illusion, som er bristet, men som naturligvis gør Beyoncé endnu mere menneskelig – alle har prøvet at blive svigtet. Men Beyoncé gør tingene på sin egen måde, hun lægger sig ikke ned. Jay Z’s hoved bliver lagt på huggeblokken i en lang række af albummets numre. Tjek bare vores gennemgang af de mest bidske burns HER.

Bey2ny

 

4. Beyoncé og Diplo i balladehumør

Beyoncé og Diplo har arbejdet sammen før (på ‘Run the World (Girls)’), men som så ofte, når udefrakommende ringer til den basglade producer, er det for at få noget smæk for skillingen.

Med ’Lean On’ som kronbeviset har Diplo dog også bevist, at han er blevet mere sofistikeret med årene. Man har siden ’Get Free’ vidst, at produceren havde det i sig, og Beyoncé har altså også brugt Diplos ekspertise – ikke til dubstep-bangers og konfettikanoner, men i stedet på to ballader: Først og fremmest ’Hold Up’, der frem for alt er en rigtig hyggelig sang. Her er lidt afdæmpede sirenehorn, men ellers er tracket en gyngende reggae-sjæler. En genre, som man altså ikke hører Bey synge over særligt tit – det plejer at være Rihannas bord.

Det er dog ikke fordi, Beyoncé ligger i hængekøjen og ryger den brede: ’Hold Up’ er (formentligt) et direkte opråb til Jay Z.

»What a wicked way to treat a girl that loves you«, lyder det blandt andet, men Bey er ikke en kvinde, som blankt indtager offerrollen. Sangens budskab virker mest af alt til at være, at hvis Beyoncé er vild med dig, så er du altså komplet idiot, hvis du så meget som kigger den anden vej. Det er en sørgmodig og selvbekræftende kærlighedserklæring på én og samme tid.

Og ja, så har Diplo også produceret ’All Night’ med blide blæsere, strygere og kække hornharmonier, men den er kun halvt så interessant som ’Hold Up’.

Bey6ny

 

5. Beyoncé går country på ‘Daddy Lessons’

Der er et par ‘almindelige’ ballader på ‘Lemonade’ i form af ‘Sandcastles’ og ‘Pray You Catch Me’, men som ‘Don’t Hurt Yourself’ viste tidligt på albummet, har Beyoncé altså også kastet sig over guitaren.

Hvor Jack White-samarbejdet er en skurrende, bister rocksag er ‘Daddy Lessons’ derimod en honkytonket ballade, hvor Beyoncé i bedste country-stil fortæller om, hvad ‘daddy told me’.

Det er popdronningen i komplet nye gevandter – man forestiller sig næsten hende sidde omkring et lejrbål med en guitar, mens flammerne agerer akkompagnement til historien, som folder sig ud. Tjek bare de enkle guitartoner, der runder nummeret af. Det er eventyrlystent, ekstremt personligt og faktisk en ret god bund for Beyoncés vokal, som også stråler med guitaren som ledsager.

Læs også: »Big homie better grow up«: Beyoncés mest bidske Jay Z-burns på ‘Lemonade’

Læs også: Her er de 11 vildeste øjeblikke i Beyoncés ‘Lemonade’-film

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af