Sådan skal du reagere, hvis Frank Ocean aflyser DIN festival

Vores musikredaktør fortæller om en skæbnesvanger sommerdag i 2012, hvor han tog til Sverige for at høre Frank Ocean for første gang. Det gik ikke helt efter planen… Forhåbentligt bliver NorthSide ikke en gentagelse.
Sådan skal du reagere, hvis Frank Ocean aflyser DIN festival
Foto: Jason Merritt/Getty Images

Lad mig slå fast med det samme: Jeg tror ikke, at Frank Ocean aflyser sin optræden på NorthSide, og jeg har absolut ingen oplysninger, der leder mig til at tro, at han ikke træder på scenen i Aarhus den 9. juni.

Men: Faktum er, at Frank for nyligt har aflyst to kommende shows i en i forvejen særdeles sparsom skare af festivalkoncerter henover sommeren. Hans optrædener på Hangout Festival (19. maj) og Sasquatch! (26. maj) er annulleret, og man er derfor nødt til at forholde sig til den – om end utænkelige – risiko for, at Franks koncert på NorthSide også får kniven. Selv om festivalen har meldt ud, at koncerten ikke er i fare.

Forklaringen fra de to amerikanske festivaler har været »forsinkelser i produktionen, der er ude af hans (Oceans, red.) hænder«, og selv om der er god tid til de næste koncerter på Primavera i Barcelona (2. juni) og efterfølgende NorthSide (9. juni), så har tiden vist, at ingenting er sikkert, når det kommer til Mr. Ocean.

Men hvad skal man gøre, hvis Frank rent faktisk aflyser? Hvordan skal man reagere, hvis ens yndlingskunstner vælger at droppe én? For sådan kan det godt føles. Specielt, når det kommer til så enigmatisk en figur som Frank Ocean, der ikke ligefrem giver et væld af koncerter. Jeg har lidt tips – de kommer senere, for der er lige en forhistorie.

Det kan virke underligt sådan at gøre sig til ekspert i Frank Ocean-aflysninger, men pointen er, at jeg har været der før. Det er bitter erfaring, som kommer til orde her.

En dag, jeg aldrig glemmer: Lørdag den 11. august, 2012

På ovenstående tidspunkt var Frank Ocean ubestridt min nye yndlingsartist – jeg havde haft halvandet år til at skamlytte (virkelig) ’Nostalgia, Ultra’, og jeg havde et par uger forinden afleveret min seksstjernede anmeldelse af ’Channel Orange’.

Ligesom nu havde Frank kun en kortere række af europæiske koncerter på sommerprogrammet: Lidt over en håndfuld festivaler og ellers en række datoer som opvarmning for Coldplay – ja, den er god nok.

Danmark fik ingen solokoncert, og ville man fange Frank, var det altså som support for Chris Martin og co. i Parken den 28. august – opvarmningen blev endda annonceret efter, at koncerten var udsolgt. Ellers måtte man tage til udlandet.

Sidstnævnte var naturligvis den oplagte idé (også for at fange vidunderet til en fuld koncert), og sammen med en veninde (der var ligeså stor fan) planlagde jeg en endagstur til Way Out West i Göteborg, hvor et vennepar også var på festival over weekenden.

Det var lørdag den 11. august, 2012 (undskyld, hvis du føler, at jeg overdramatiserer, men det må du finde dig i).

I starten af måneden havde Frank dog aflyst en koncert i Detroit grundet sygdom, og torsdagen inden Way Out West var han gået fra scenen efter fire numre på Øya Festival i Norge – eftersigende fordi han havde tabt stemmen.

Så vi havde vores bange anelser, men Frank kunne da ikke finde på at aflyse vores koncert, vel?

Lad os komme til historiens antiklimaks: Efter fem timer i bus havde jeg næsten ikke sat mine ben på den solskoldede asfalt, før jeg fik en sms fra en Soundvenue-kollega: ’Frank Ocean har aflyst’ (eller noget i den stil – jeg havde en Nokia dengang, og sms-korrespondancen er væk).

Yep. Frank Ocean havde på dagen aflyst sin optræden på Way Out West samt resten af sine europæiske festivaler og de planlagte supportjobs for Coldplay.

Jeg var så skuffet, at jeg skrev en Facebook-opdatering om det. Hvilket – for mit vedkommende – ikke siger så lidt…

Facebook

Franks ord var ikke til megen trøst.

»Lad mig starte med at sige, at jeg føler mig som et røvhul lige nu, men det var været nødvendigt at træffe en svær beslutning med henblik på min kalender over de kommende måneder, og ofrene for den beslutning omfatter mine optrædener på kommende festivaler i Europa samt mit åbningsjob på den europæiske del af Coldplays verdensturné. Sorry as fuck, jeg kommer tilbage, hvis I vil have mig«, lød det i en besked på Way Out Wests Facebook-side.

Pfft…

Gang ovenstående reaktion med 20, og du har min reaktion på, at Promoe og resten af Looptroop Rockers blev annonceret som erstatning. Men med en dags varsel er det altså også svært.

Kraftwerk_2012
Undertegnede (venstre) og en ven til Kraftwerks 3D-koncert senere om aftenen på Way Out West – skuffelsen var (stadig) ikke til at tage fejl af.

Tips og tricks, hvis NorthSide bliver et nyt offer

Så der er altså en vis præcedens, når det kommer til Frank Ocean og europæiske turnéer. Og det var med ovenstående historie frisk i hukommelsen, at jeg blev en lille smule bange, da han begyndte at aflyse festivalkoncerter.

Igen: Selvfølgelig kommer Frank Ocean på NorthSide, men med min erfaring vil jeg – i bagklogskabens lys – her komme med lidt tips, hvis uheldet skulle være ude. Lad os kalde det et slags mentalt beskyttelsesrum, som du kan hive nogle redskaber op fra, hvis skuffelsen tager fart som en orange lavine. Det gjorde den for mig.

Tip #1: Grin af det
Selvironi er en af de bedste egenskaber i verden, og hvis ikke Frank kan grine af det, så kan du. Det kunne jeg ikke selv dengang i 2012, men skuffelse er som alle andre negative følelser: Jo mere du fokuserer på det, jo værre bliver det.

Det kan virke som et lidt plat og overfladisk råd, men det er faktisk det vigtigste. Grin af det og kom videre.

Tip #2: Fokuser på alt det andet dejlige musik på festivalen
Husk for helvede, at du er på festival, og at der er masser af andet fantastisk musik på plakaten. Jeg behøver ikke namedroppe navne fra NorthSides program – der venter masser af store oplevelser i løbet af weekenden, selv hvis Frank Ocean skulle aflyse.

Den dag på Way Out West så jeg både Bobby Womack og Kraftwerk. Det var fedt – trods alt.

Tip #3: Husk, at du får chancen igen
Hvis Frank aflyser, så er det fordi, han ikke er klar. Men det skal han nok blive på ét eller andet tidspunkt, og så skal du nok få chancen igen.

Et lille års tid efter Way Out West kom Frank Ocean til Danmark og gav koncert i det nu lukkede Tap1 på Vesterbro. Køen var enorm, koncerten var god, alt var (so-so) tilgivet.

Tip #4: Glæd dig over, at du nu har en god historie at fortælle
Hey – var ovenstående ikke en god historie?

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvis det sker for dig, har du også én af fortælle…

Frank Ocean spiller fredag den 9. juni på NorthSide, og så er han faktisk også programsat til at tage revanche på Way Out West i Göteborg den 10. august – pt. nøjes jeg med Aarhus.

Læs også: NorthSide om Frank Oceans amerikanske aflysninger: »Det kommer ikke til at vedrøre vores show«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af