6ix9ine ville være både bandemedlem og SoMe-stjerne – det blev hans undergang

Det seneste års mest kontroversielle rapper samarbejder nu med FBI og prøver desperat at undgå livstid i fængsel. Hvis man vil forstå, hvordan 6ix9ine er endt her, må man se på, hvordan banderelationer og sociale medier er smeltet sammen.
6ix9ine ville være både bandemedlem og SoMe-stjerne – det blev hans undergang
6ix9ine under en retssag i august 2018. (Foto: Bob Levey/Getty Images)

KOMMENTAR. Tekashi 6ix9ine modsagde sig selv mange gange i løbet af sit turbulente 2018. På den ene side insisterede han på at være en hårdkogt gangster, der sendte mordere efter fjender som Chief Keef. Men samtidig prøvede han at undskylde sig med, at det hele bare var »et image«, og at 6ix9ine bare var »en persona«.

På Instagram Live opfordrede han enhver til at »test my gangsta«, og i en senere leaket video kan man høre ham sige, at han har 30.000 dollars til den, der skyder hans fjende Tadoe.

Men i retssalen lød det sådan her: »Jeg er ikke Tekashi 6ix9ine. Jeg begår ikke mord. Jeg er ikke ude og røve folk, og jeg er ikke ude og voldtage folk«. Tidligere har han udtalt, at hans persona kun eksisterede for at skabe »shock value«.

Daniel Hernandez, som 6ix9ine hedder i virkeligheden, er altså en gangster på sociale medier – men når han er i retten, er det hele pludselig bare for sjov. Han vil være to ting samtidig: SoMe-stjerne og bandemedlem.

Der er bare ét problem for 6ix9ine: De bandemedlemmer, han omgav sig med, var ikke »for sjov«. De var meget, meget virkelige. Deres handlinger foregik i den virkelige verden. Det samme gjorde politiets efterforskning. Og det er den skæbnesvangre balancegang mellem reelle banderelationer og digital persona, der endte med, at 6ix9ine erkendte sig skyldig i alle de ni punkter, som han var blevet anklaget for – blandt andet gangstervirksomhed, narkohandel og våbenbesiddelse.

En pagt med djævelen

Da Daniel Hernandez i 2017 begyndte at blive venner og samarbejdspartner med Kifano ’Shotti’ Jordan (aka Treyway) fra banden Nine Trey Gangsta Bloods, stoppede Tekashi 6ix9ine med at være en fiktiv karakter. Han blev et konkret, virkeligt eksisterende bandemedlem. Det kan man også se i musikvideoerne fra den tid.

For frem til 2017 bevægede New York-rapperen sig i et anime-inspireret, syret univers. Det hele var overdrevet, som om han spillede en karakter. Men i ’Gummo’ fra efteråret 2017 sker der en forandring, og der optræder pludselig en masse rødklædte Bloods-medlemmer i videoen. Det er også herfra Tekashi begynder aggressivt at prale med sine banderelationer. »Test my gangsta«, og alt det der.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Han begynder også at true folk med vold på Instagram – nærmest som om, han ikke tror på, at ordene kan komme tilbage og ramme ham. Som om, han ikke har forstået, at de her handlinger kan få virkelige konsekvenser. 6ix9ine forholder sig til en reel situation, som om den kun findes i den virale verden.

Det er netop det, der er det fundamentalt nye i den her situation. For banderelationer har altid været en del af hiphopverdenen. Men de er aldrig blevet brugt så aktivt på sociale medier. Forestil dig, hvis Tupac og Biggie havde beefet på Instagram Live. Eller hvis Suge Knight tog til New York og lagde op på sine sociale medier, hvor han befandt sig – så andre folk kunne komme og udfordre ham. Det ville forvandle hele hiphop-beefen til en form for digitalt koordineret gladiatorkamp.

Og det var sådan, 6ix9ine opererede. Han legede superskurk og hånede hæmningsløst folk som Chief Keef og YG, der også har reelle bandeforbindelser. For Tekashi havde jo baglandet, der kunne bakke ham op.

Problemet er bare, at man ikke kan komme bagefter og sige, at det hele var for sjov. Det dur ikke rigtig som undskyldning, når FBI og politiet efterforsker reelle sager. Og det fungerer heller ikke som undskyldning overfor banden, når du gerne vil ud af den. Så nemt er det desværre ikke.

FBI i bakspejlet og bandemedlemmer i nakken

Ovenstående blev tydeligt i løbet af sidste halvdel af 2018, hvor alt begyndte at gå meget, meget galt. FBI overvågede Nine Trey Gangsta Bloods og var begyndt at have rigeligt med info om banden – hvilket nok ikke var specielt svært, da 6ix9ine og co. jo hele tiden Instagrammede deres ulovlige aktivitet.

Men samtidig begyndte 6ix9ines relationer til banden selv også at afspore. Først kidnappede og røvede nogen 6ix9ine og tog hans kæder. Så var der skyderier ved to af hans musikvideo-set. Men det afgørende knæk var, da rapperen fik at vide af en dommer, at han ikke længere måtte omgive sig med bandemedlemmer. For det satte en kædereaktion i gang.

6ix9ine har nemlig en tidligere dom for at medvirke i en sexvideo med en 13-årig pige, som kan bruges til at fængsle ham, hvis ikke han følger dommerens anvisninger. Derfor cuttede 6ix9ine båndene til Nine Trey Gangsta Bloods. Rapperen selv sagde, at beslutningen skyldtes uenighed om penge, og han antydede, at banden havde noget at gøre med hans kidnapning og røveri. »Fuck Treyway«, fik han endda udtalt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Kort efter blev rapperen anholdt af FBI – eftersigende for sin egen sikkerheds skyld, fordi myndighederne mistænkte, at Tekashis gamle bande ville ham ondt. Pludselig var alle de bandemedlemmer, der havde været 6ix9ines beskyttelse, blevet til fjender. Og for at gøre ondt værre, endte FBI med at sigte Tekashi for forbrydelser, der kan give ham livstid i flere omgange.

Bare lige for at opsummere: På det her tidspunkt ser 6ix9ine ud til at skulle i fængsel resten af sine dage. Og samtidig er banden, der egentlig er hans sikkerhed, ude på at dræbe ham. Alt er gået galt.

Den faustiske pagt med banden har vist sig at være hans undergang. Nu har han FBI efter sig og bandemedlemmerne i nakken. Men han tror stadig, han kan rode sig ud af det hele.

Den sidste udvej

»En entertainer, der fremstiller et ’gangster image’ for at promovere sin musik, er ikke automatisk et bandemedlem«, har hans advokat sagt, som en slags ekko af rapperens eget »jeg gjorde det bare for mit image«.

Men det er alt for sent. Man kan ikke være to ting samtidig, og man kan ikke skifte mellem at være bandemedlem og social medie-entertainer alt efter, hvad der passer bedst i situationen. Måske er det fordi dén virkelighed nu er gået op for 6ix9ine og hans advokater, at han har erklæret sig skyldig og samarbejder med myndighederne.

Det er i sig selv helt unikt, at en af verdens mest omtalte rappere nu samarbejder med FBI, og, ser det ud til, fortæller dem om sine eks-bandebrødres ugerninger. Det er ikke sket før, at offentligheden på den måde har fundet ud af, at en rapstjerne fortæller politiet om kriminelle konspirationer. Altså: Manden, der nu er anklaget for skyderiet mod Chief Keef, er en mand ved navn ‘Kooda’, som Tekashi tidligere har navngivet en hel sang efter.

6ix9ine prøvede først på at være både bandemedlem og SoMe-stjerne. Så prøvede han at sige, det hele bare var for sjov. Nu, hvor alvoren er gået op for ham, har han spillet sit sidste kort for at prøve at slippe nogenlunde helskindet ud af den her situation. Han har fortalt FBI alt, han ved, og må håbe på, at myndighederne viser ham nåde.

Hvordan vil hiphophistorien huske ham? Som Tekashi Snitch9ine, som Twitter allerede kalder ham? Måske som et symbol på Soundcloud-bevægelsens selvdestruktion?

Eller måske som manden, der troede, alt var tilladt på de sociale medier – ham, der var så fuld af hybris, at han troede, han kunne være både Instagram-stjerne og bandemedlem?

Læs også: Annus horribilis: 2018 var et tragisk år for hiphop – musikken var den eneste trøst

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af