10 scener fra DR3’s dokumentarserie om Tessa, der har brændt sig fast på nethinden

Søndag udkom det sidste afsnit af ‘Tessas hævn’, hvor rapperen modigt fortæller om fortidens traumer, så fremtiden måske kan se lysere ud.
10 scener fra DR3’s dokumentarserie om Tessa, der har brændt sig fast på nethinden
Tessa. (Foto: Allan Hansen)

’Tessas hævn’ viser, at rapperens musik udspringer af en fortid med krænkelser og overgreb. Men DR3-dokumentaren, hvis fjerde og sidste afsnit blev lagt online i søndags, er også en historie om at overvinde de traumer – og om at være et forbillede for andre, der er i samme situation.

På den måde er serien om Tessa (der i øvrigt spiller en koncert til INPUT LIVE onsdag aften) meget mere end blot endnu en musikdokumentar.

Som vi tidligere har skrevet, viser ‘Tessas hævn’ både, hvorfor hun er så vigtig for dansk hiphop lige nu, men også hvorfor de overgreb, der skildres, stiller hendes musik i et nyt lys.

Efter weekendens afslutning har vi samlet ti af seriens stærkeste scener og episoder, der viser, hvorfor DR3’s dokumentarserie er så vigtig.

1. Da Tessa bor på gaden som 13-årig og bliver interviewet af Lorry

En af de mere rystende scener i dokumentarserien er et gammelt TV2 Lorry-klip, hvor en helt ung Tessa bor på gaden og fortæller om et ret hårdt liv.

»Det eneste, man tænkte på om dagen, var: Hvor skal jeg sove om natten?«, siger hun. »Jeg har gået flere dage uden at få mad«. 

Senest her forstår man, at Tessas historie mere er en gang på beton end en dans på roser.

2. Nøgenbilleder fra fortiden bliver en tikkende tidsbombe

Det ekstremt ubehagelige ved de ulovlige billeder og videoer af Tessa er ikke kun det faktum, at de eksisterer. Men at rapperen helt fra de allerførste små succesoplevelser som musiker bare ved, at de kommer til at dukke op på internettet en dag.

Det gør enhver fremgang til en sejr på lånt tid. »Jeg frygter, at jeg vil blive udstillet på internettet med billeder og videoer af mig uden tøj på«, siger Tessa i første afsnit af serien og tilføjer: »Jeg har lidt tid at løbe på endnu«. Det er ubehageligt at være vidne til, hvordan de her ting hænger over hendes hoved konstant og tærer på hende. Som en tikkende tidsbombe.

3. Når unge fans sammenligner hende med Gilli og Natasja

Det har en særlig betydning, når unge kvindelige fans i første afsnit spontant sammenligner Tessa med Natasja og Gilli. For Tessa er den første store artist i årevis, som kvindelige hiphopfans kan spejle sig 1:1 i (selv om Natasja selvfølgelig mere operererede inden for dancehall).

Gilli-sammenligningen giver også mening, fordi han jo er årsagen til, at mange unge drenge fra udsatte kvarterer har kastet sig over musikken. Der er en lignende kvalitet hos Tessa, selv om det selvfølgelig er alt for tidligt at sammenligne hende med Gilli.

Men når man ser de unge kvindelige fans reagere på hovedpersonen i ’Tessas hævn’, er det ikke svært at forestille sig, at hun kan motivere en generation af piger og kvinder til at rappe.

4. Tessa bliver afpresset for penge med nøgenbilleder som 12-årig – og bliver efterfølgende kaldt »luder« af sin mor

Jo mere man ser af ’Tessas hævn’, jo klarere står det, at krænkelserne, udnyttelsen og det dårlige selvværd strækker sig helt tilbage til barndommen.

Her bliver Tessa som kun 12-årig først lokket til at sende nøgenbilleder til en dreng og efterfølgende afpresset for penge med trusler om, at billedet bliver hængt op på skolen. Da moren finder ud af det, kalder hun hende for »luder« – og derfra ved Tessa, hun ikke kan regne med støtte hjemmefra i sådanne situationer.

5. Hvordan mobning og trusler blev brugt til at presse en ung Tessa til sex

En af de mest forstyrrende ting i DR3’s dokumentar er måden, den viser, hvordan serien af krænkelser, der begyndte i en ung alder for Tessa, kører videre i årenes løb.

Som når Tessa bliver presset til en trekant i et solcenter. Eller bliver filmet, mens hun har sex. Eller når hun bliver voldtaget til en fest, når hun er fuld. »Jeg blev tvunget til sex af flere omgange, hvor jeg ikke anede, jeg blev tvunget«, som hun siger det.

De drenge, der udnyttede og krænkede hende, var, med Tessas egne ord, »de flotte fyre i byen«. Men de her populære drenge brugte samtidig både tvang og mobning som redskaber til at presse Tessa til sex:

»De var faktisk rigtig stride ved mig i forvejen oppe i skolen og snakkede grimt om mig og råbte dårlige ting efter mig. Og jeg tænkte, at hvis nu jeg bare gør, som de siger, så kan det være, de der ting holder op. Men det gjorde de ikke, de blev bare værre og værre og værre«.

6. Da Tessa fortæller om en gruppevoldtægt

’Tessas hævn’ skildrer på mange måder en kamp mod uret. For Tessa vil fortælle sine forældre om de overgreb, hun har været udsat for, før de videoer og billeder, hun ved eksisterer, begynder at dukke op.

»Jeg vil gerne snakke om den der voldtægt«, siger hun. »Den voldtægt hvor jeg var rigtig ung. Hvor jeg var meget fuld. Og var den eneste pige til den her fest. Og var sammen med alle de her drenge, uden jeg egentlig havde lyst til det. Og var for fuld til at blive ved med at sige fra. Jeg sagde fra. Men så var jeg for wasted til at blive ved«.

Det er både imponerende og beundringsværdigt, at Tessa nu ikke bare fortæller sin historie, men tager hævn over alle de års misbrug. Både ved at hæve sig over fortidens traumer via musik, men især også ved selv at genvinde retten til at fortælle sin egen historie.

7. Tessa stalkes af »små hunde« og gemmer sig fra lånehajer

Forestil dig, at du efter mange års kamp, hvor du delvist har boet på gaden og er blevet misbrugt seksuelt, endelig er ved at slå igennem med musik. Men nøgenbilleder og sexvideoer truer med at ødelægge alt. Og så begynder nogle folk, der ved, hvor du bor, fandme at forsøge at lave indbrud hver weekend.

Det ville være nok til at knække de fleste, men Tessa tager det faktisk utroligt roligt. Rapperen virker mest bare irriteret over de »små hunde«, der prøver at komme ind i hendes lejlighed. Ligesom hun også helt køligt forklarer, hvordan hun bruger sit forskud fra pladeselskabet på at tilbagebetale diverse lånehajer, hun har gæld til ude i byen.

8. Når Tessa fortæller, hvorfor hun laver den her dokumentarserie

Selve Tessas formål med at lave dokumentarserien med DR3 er at genvinde overherredømmet over sin historie. Og i den forbindelse være et forbillede for andre, der er i en lignende situation.

Som hun selv siger: »Det er vigtigt, at nogen tør sige det, når noget er forkert. At jeg tør sige, når nogen har overtrådt mine grænser. Ellers vil intet forandre sig«.

9. Da Tessa giver sin livsvisdom videre til andre udsatte piger

Tessas motivation for at lave musik og fortælle sin historie i dokumentarserien er – med hendes egne ord – at det er »fucking vigtigt at få en rollemodel, som er i øjenhøjde«.

Det bliver helt konkret, da hun spiller for nogle udsatte unge på Vesterbro og samtidig bruger lang tid på at give råd om alt fra skuffende mødre (»man tror nogle gange, at mødre, de er skabt til at være mødre, fordi de er mødre. Men det er de ikke«) til offentlige sagsbehandlere (»jeg ville ringe til kommunen hver dag!«) og sunde dagligdagsrutiner (»drik noget vand fem minutter efter du vågner«).

Gennem hele serien fortæller Tessa, at hun før i tiden ikke havde en stemme og ikke kunne sige fra. Hun var »en, som var god til at holde sin kæft«, som hun siger et sted. Men hendes formål som kunstner og rollemodel er, at det forhåbentlig ikke skal være sådan for andre piger.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Nøgenvideo dukker op midt i et juleshow

»Nu skal vi ind og lave noget tv«, siger manageren og samarbejdspartneren Livid til Tessa, efter de har diskuteret deres strategi omkring håndteringen af en video, som har ramt internettet. Tessa sukker opgivende: »Skal vi…?«

Og det forstår man virkelig godt. For kontrasten ville nærmest være komisk, hvis ikke det virkede så uoverskueligt. For samtidig med, at B.T. og Ekstra Bladet ringer og vil have en kommentar om nøgenvideoen, der jo er Tessas værste mareridt, skal hun fandme lave et juleshow i DR Byen.

»Nu er det Koppel og noget med noget klaver. Og noget salsa. Med juletræer. Det bliver sjovt«, siger Livid, så man ikke ved, om man skal grine eller græde.

BONUS: Tessa lver hjemmebagt brød i sin nye crib

Efter fire afsnit med op- og nedture er det mest overraskende (og fantastiske), når seriens sidste afsnit disker op med en Tessa, der har fået ny lejlighed og stråler af overskud.

Hun bager ligefrem valnøddebrød og serverer chai latte!

»Hvem er du?«, udbryder Livid lige så overrasket som seeren. Og så griner han – for det er tydeligt, at Tessa er kommet godt ud på den anden side af det hele.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af