Gilli, Branco og Kesi dominerer Spotifys årlige hitlister– men tre rappere står klar til at udfordre

Endnu engang topper de samme danske rappere listen over Spotifys mest streamede kunstnere i det forgangne år. Men i 2020 har tre nye rappere samtidig vist, at de har formatet til at konkurrere med de største.
Gilli, Branco og Kesi dominerer Spotifys årlige hitlister– men tre rappere står klar til at udfordre
Kesi.

2020 har været fyldt med overraskelser, næsten alle af dem dårlige, men Spotifys opsamling af årets mest streamede kunstnere er ikke en af dem.

For andet år i træk er Gilli således Danmarks mest afspillede artist på streamingtjenesten. Årene inden da var han henholdsvis nummer tre og to. Det føles efterhånden som om, man nærmest ikke kan huske en tid, hvor han ikke var Danmarks største hiphopartist.

De andre to kunstnere, der sørger for, at årets top-5 over de mest streamede kunstnere herhjemme overvejende er befolket af danske rappere, er heller ikke ligefrem nogen overraskelse. På andenpladsen har vi således Gillis faste samarbejdspartner, Branco, mens Gillis anden faste samarbejdspartner Kesi ligger nummer fem. Det hele bliver så at sige i familien.

Branco var desuden også med i top-10 over de mest streamede artister sidste år, mens Kesi har været stamgæst samme sted: Han står noteret for en sjetteplads i 2019, en ottendeplads i 2018 og en andenplads i 2017.

Dominansen i år er altså ikke en overraskelse eller et nybrud, men blot en fortsættelse af en tendens, der har præget de seneste mange år.

Vi skrev eksempelvis allerede en artikel i begyndelsen af 2018, der spekulerede over, om Gilli og Kesis dominans virkelig kunne fortsætte det år også. Hvilket den så tydeligvis gjorde – ikke bare i 2018, men helt frem til nu.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Se bare på årets top-50 over de mest streamede sange i Danmark: Her er Gilli, Kesi eller Branco involveret på hele 12 numre. Det er altså tæt på en fjerdedel af sangene.

Her skal det måske lige siges, at streams selvfølgelig ikke betyder alt. Størst er ikke lig med bedst. Men når man nu får de her konkrete lister fra Spotify udleveret, er det interesant at sprøge sig selv, hvad det siger om dansk hiphop i 2020, at de samme folk igen dominerer i sådan en udstrækning.

Og her er det, synes jeg, primært en positiv nyhed for dansk hiphop, at genren er så populær, samt at dens største artister formår at holde successtimen i gang. Især fordi de bliver ved med at udvikle sig.

I år sprang Kesi eksempelvis ud som en mere personlig artist på karrierens stærkeste album, Branco er begyndt at sigte internationalt, og Gilli introducerer løbende nye genrer som salsa eller baile funk til dansk popmusik.

Men – og ja, selvfølgelig kommer der et ’men’ – hvad med den næste generation af danske rappere? Hvor er de henne i toppen af hitlisterne? Hvordan kan det være, at den samme håndfuld rappere, der slog igennem for tæt på ti år siden, stadig sidder på det hele?

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

For at se, hvad der er sket med generationerne efter Gilli og co., har jeg prøvet at gennemgå de lister over lovende nye danske rappere, Soundvenue har sammenstillet de seneste år.

For når man ser på de lister over artister, er det tydeligt, at der ikke har manglet talent. Men der tegner der sig et billede af nogle grupper af rappere, der er løbet ind i nogle forskellige mure.

Carmon og Jamaika (to af vores bud på nogle af de mest lovende artister i 2016) har haft retslige problemer, mens de mest streaming-succesfulde kunstnere fra 2017-listen begge er kunstnere fra samme udvidede hold omkring Gilli og co. – nemlig Node og Noah Carter.

Hele Soundcloudrap-bølgen omkring Baby Bino, K-phax og Lillebittebock (som vi spåede en lovende fremtid i 2018) fik samtidig heller ikke den helt store kommercielle succes som genre-slægtningene XXXTentacion og Juice WRLD opnåede i USA.

Tidligere i år udpegede vi så hele 15 nye rappere, man skal holde øje med. Men her er der i sagens natur tale om artister, der er på et så tidligt stadie i karrieren, at de stadig er ret langt fra den øverste hitlistetop.

Den højest placerede kunstner i forhold til streaming fra dén liste, Lolo, har desuden primært markeret sig med sange, der blev gæstet af – du gættede det – Branco og Gilli.

Der er altså nogle grunde til, at det stadig er de etablerede rappere, der sidder på toppen af hitlisten. Både fordi de her folk simpelthen gør det virkelig godt – men også fordi de næste generationer af den ene eller anden grund ikke er brudt igennem til fulde.

Sådan ser situationen i hvert fald ud med de brede penselstrøg. Men hvis man kigger lidt tættere på det billede, der tegner sig på Spotifys årslister, er der faktisk også god grund til optimisme for de nyere generationer.

Især tre navne har potentialet til at danse med de store: Tessa, Artigeardit og Icekiid, der er årets 21., 23. og 27. mest afspillede kunstnere i Danmark – altså inklusive internationale artister.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Tessa optræder derudover tre gange i top-50 over de mest streamede sange, og hvis det ikke udkom så relativt sent på året, ville hendes samarbejde med Natasja og Karen Mukupa (’Til banken’ på en 55.-plads) også have nået at kravle derop.

Icekiid har derimod årets fjerdemest streamede sang (’ErruDumEllaHvad’) og har netop udgivet en fælles-ep med Kesi, der – igen – ville have været mere til stede på de her lister, hvis ikke udgivelsen kom så sent på året.

Artigeardit er ikke repræsenteret på listen over mest streamede sange, til gengæld har han årets 26. mest afspillede større udgivelse (‘Idiot’), hvilket afspejler hans efterhånden eftertrykkeligt sikrede status som albumartist.

De tre kunstnere er i mine øjne de stærkeste bud på udfordrere til streamingtronen de næste år. Ikke kun fordi de kan lave hits, men fordi de gør det på deres egen måde.

Tessa er den første store kvindelige rapstjerne i Danmark i mange år, Icekiid var den første til at inkorporere vestafrikansk afrobeats i dansk hiphop, og Artigeardit insisterer på at sætte tekster og albumformatet i højsædet.

De har alle tre formatet til at stryge helt til tops – ikke bare i 2021, men måske også i mange år efter.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af