Suspekt skabte en fest i Store Vega – men jeg ved, at de er i stand til noget større

Suspekt skabte en fest i Store Vega – men jeg ved, at de er i stand til noget større
Suspekt i Store Vega. (Foto: Thomas Rungstrøm/Soundvenue)

Der er altid høje forventninger forud for en Suspekt-koncert. Jeg kunne umuligt få armene ned efter deres mageløse optræden på NorthSide 2019, og selv om jeg missede dem på Roskilde 2015-afslutningsdagen, har jeg set deres storslåede Orange-koncert på Youtube oftere, end jeg kan tælle.

Hvis de to koncerter er målestokken for Suspekt på toppen af deres game, så falder gårsdagens Store Vega-koncert ikke i samme kategori. På førnævnte festivaler var der medbragt godt med kulisser og live-gimmicks, samt et fuldt liveband og en pæn håndfuld gæstevokalister.

Deres nuværende, corona-forsinkede ‘Sindssyge Ting’-turné er ikke et kæmpestort roadshow. End ikke på turnéens største shows, deres tre koncerter i Vega, hvoraf jeg var til det sidste (de to andre var helt formelt ekstrakoncerter), blev produktionen skruet i vejret.

Scenen var relativt simpel (men ingenlunde minimalistisk) med dj-pult, keyboard, lyssøjler og mikrofoner. De eneste mennesker på scenen var trioen selv og koncertens fremragende opvarmnings-dj, Emil Lange, der under Suspekts show gav den som dansende gøgler og jævnlig shots-udskænker til de forreste rækker.

Og der blev ikke afsat tid til stort anlagte indslag, som da de på NorthSide 2019 både gav en festivalgæst en Suspekt-dåb i en balje rødvin og inviterede en anden gæst til at få en personlig serenade på scenen fra Bai-D under ‘Bollede Hende i Går’.

Men der var ingen tvivl om, at trioen skam var ganske habile til at skabe en fest på egen hånd. Gruppens to vokalister rappede – som sædvanligt – rigtig godt live. Jeg mærkede en enkelt lille snublen fra Orgi-E under ‘Proletar (hvor jeg står)’, men det blev hurtigt modvejet af Bai-D, der klarede et kringlet, komplekst flow imponerende godt senere i samme sang.

Suspekt i Store Vega. (Foto: Thomas Rungstrøm/Soundvenue)

Som performere skuffede de heller ikke. Begge rappere er både vokalmæssigt og fysisk ekspressive på en scene. Jeg bliver aldrig træt af at se Orgi-E ryste skridtet entusiastisk til ‘Kinky Fætter’, og Bai-D’s lurvede flirten på numre som ‘Søndagsbarn’ og ‘Bollede hende i går’ er ikke til at stå for.

Det hjalp da også på festhumøret, at der med jævne mellemrum blev sprøjtet champagne fra scenen, og at Orgi-E tit var helt tæt på publikum – hele starten på ‘Dø i Norden’ blev sågar rappet under en crowdsurf.

Men det hele er selvfølgelig ikke bare skæg og kæk sexrap – Suspekt har deres mere alvorlige side, og de er på turné med deres hidtil mest alvorlige album. Eksempelvis under ‘Kriminel’ var tyngden så gennemtrængende, at publikum ikke havde svært ved at blive overbevist om at føre smartphone-lommelygterne i vejret.

Og vi må endelig ikke glemme Rune Rask, gruppens stille skikkelse. Han sørgede ikke kun for at lade sine allerede kendte beats lyde godt – han fik også mulighed for at udfolde sig lidt, blandt andet med en hel forlænget synthwave-solo i outroen til ‘Hundetime’. På ‘Knepper dig til techno’ fik han tilføjet så meget detalje og pumpethed, at det føltes som at opleve sangen på ny – ikke mindst fordi dette track også fil veloplagte rave-lys.

Mod slutningen nænnede Rask endda at udstråle noget af den samme vildskab som sine bandfæller. Under remix-udgaven af ‘Jeg har det fedt’ stod han oppe på sin pult og dansede, og han var helt ude og hoppe rundt på scenegulvet under ‘Gonzo’.

Det var en koncert, som de fleste hiphopartister ville være misundelige på. Men jeg ved også, at Suspekt er i stand til langt større. Mon ikke mindst én af de musikere, de spillede collabs med, var ledig den dag (Tessa? USO? Kjartan Arngrim fra Folkeklubben? Carl Knast?)?

Jeg mistænker, at skalaen for den corona-skrinlagte ‘Sindssyg Arena’-tour nok var tænkt større, end denne mere geografisk omfattende turné. Suspekt gjorde det glimrende inden for de begrænsninger, de havde tegnet for sig selv – men jeg ved, de er i stand til at gøre det genialt, når deres koncertproduktioner er lige så over-the-top som deres tekster.


Kort sagt:
Suspekt er i stand til at gøre det genialt godt, når deres produktionsniveau er skruet helt op. Det var det ikke i Store Vega, men inden for disse mere nedskalerede rammer gjorde alle trioens medlemmer (og deres support-dj) det alligevel rigtig godt.

Suspekt. Koncert. Store Vega.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af