Er det her farvel til grime-Stormzy? Tre tanker om det nye album ‘This Is What I Mean’

Stormzys tredje album lyder helt anderledes, end mange nok havde regnet med. Her er vores umiddelbare tanker om værket – en fuld anmeldelse lander i starten af næste uge.
Er det her farvel til grime-Stormzy? Tre tanker om det nye album ‘This Is What I Mean’
Stormzy. (Foto: Adama Jollah/PR)

1. Hvem i alverden laver en intro på over otte minutter?

Rygterne om, at sange bliver kortere og kortere nu om dage, er åbenbart stærkt overdrevne. I hvert fald, når det gælder Stormzy.

UK-rapperen starter simpelthen sit tredje album ud med en over otte minutter lang sang, hvor han reflekterer over blandt andet et forlist forhold. Produktionen er afdæmpet og på et tidspunkt hvisker han nærmest: »Give you orgasms / more than you can fathom«.

Yikes.

‘Fire + Water’ er albummets længste nummer, men faktisk er størstedelen af sangene over fire minutter lange, hvilket gør ‘This Is What I Mean’ til lidt af en trend-bryder.

Til gengæld har Stormzy ikke inkluderet den over syv minutter lange lyriske magtdemonstration, ‘Mel Made Me Do It’, der udkom i september. Og apropos manglende rap-sange …

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Tænd et stearinlys, før du hører ‘This Is What I Mean’

Tidligere på året udgav Hans Philip et soloalbum, som vores anmelder mente, at man skulle lytte til med lukkede øjne. Nu har Stormzy lavet et album, der giver mig lyst til at tænde stearinlys i stuen.

Ved første lyt er ‘This Is What I Mean’ nemlig et stille, følsomt og næsten, ja, hyggeligt album. I gamle dage lød Stormzy som om, han havde lyst til at bokse sine sange i hovedet. Men de her numre lyder mere som om, de er lavet af en mand, der skal lige til at puste til sin kamillete.

Stormzys tidligere album – ‘Gang Signs & Prayer’ fra 2017 og ‘Heavy Is The Head’ fra 2019 – havde bestemt også stille passager som modvægt til de hårde numre. Stormzy har altid været sårbar. Men nu er den bløde side den dominerende.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Er Stormzy inspireret af Tyler, the Creator?

Dagen inden ‘This Is What I Mean’ udkom, delte Stormzy en længere, håndskrevet besked, hvor han blandt andet bad sine følgere om at lytte til albummet med »et åbent hjerte«.

Her fortalte rapperen også, at inspirationen til dén besked kom fra Tyler, the Creator, der gjorde noget lignende omkring udgivelsen af ‘Igor’ (som Stormzy kalder et »mesterværk«).

Men måske går inspirationen dybere end det.

Tyler, the Creator er jo netop et eksempel på en hiphopkunstner, der gik fra at være en rendyrket rapper til at lave mere følsom, sangbaseret musik. Hvilket også er det, Stormzy prøver på her.

Nu er albummet til gengæld ikke engang et døgn gammelt, og det er nok lige tidligt nok med ‘Igor’-sammenligninger. Så lad os holde her. En anmeldelse af ‘This Is What I Mean’ udkommer i starten af næste uge.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af