Sådan bookede Roskilde Festival Ukendt Kunstner – og derfor fik de ikke Orange

I fredags vendte Ukendt Kunstner tilbage med surprise-albummet ’Dansktop’, og allerede mandag offentliggjorde Roskilde Festival duoen til årets festival. Vi spurgte Roskildes programchef, Anders Wahrén, hvordan man får sådan en tophemmelig booking i hus – uden at nogen opdager noget.
Sådan bookede Roskilde Festival Ukendt Kunstner – og derfor fik de ikke Orange
Hans Philip på Roskilde Festival i 2019. (Foto: Sebastian Apel/Soundvenue)

Det er ikke let at holde på en hemmelighed. Men hvis man endelig skal, er det selvfølgelig vigtigt at dele hemmeligheden med så få som muligt. »Den, som ønsker at holde på en hemmelighed, må skjule den kendsgerning, at han har en«, som Goethe engang skrev.

Netop derfor er det noget af en bedrift, at Ukendt Kunstner er lykkedes med at indspille et helt comebackalbum samt aftale flere festivaljob, uden at offentligheden har fået nys om det. For der har vitterlig været et helt hold af mennesker involveret – fra bookere til musikere til folk fra festivalerne.

Derudover går planlægningen faktisk mange måneder tilbage.

I vores nye interview afslører Roskilde Festivals programchef, Anders Wahrén, at festivalen har talt med Ukendt Kunstner-holdet siden efteråret 2022 – og at planen allerede dengang var, at der skulle komme ny musik fra Ukendt. Det er altså over et halvt år siden.

Vi har bedt Anders Wahrén om at kortlægge præcis, hvordan den her opsigtsvækkende booking foregik.

Kan du tage os med helt tilbage til starten: Hvornår begyndte samtalen om at booke Ukendt Kunstner?

»Dialogen startede tilbage i efteråret. Jeg tror, det var i september eller oktober. Vi opfattede, der var et vist vakuum efter dem, hvilket man kan se holdt stik med reaktionerne i fredags med albumreleasen. Vi kunne se, at det gav mening at bygge videre på det gode forhold, vi har haft til dem, siden de spillede, og siden Hans Philips soloshow i 2019«.

Hvad var de største udfordringer for at få det til at lykkes?

»Det, der har været specielt, er hemmelighedskræmmeriet. Det med, at vi skulle vente med at offentliggøre et navn, indtil efter vi var ude med det endelige program. Det kommer vi ikke til at gøre hvert eller hvert andet år. Det har været specielt«.

»Når vi går ud med en tidsplan, hvor der er et blankt spot, så er der åbent for alle gætterier. Det har vi prøvet at finde en balance i. Det at have en landekode på navnet, inden det blev annonceret, har vi gjort for at inddæmme gætteriet«.

Ukendt Kunstner. (Foto: Mathias Haugaard.)

Hvordan kan man holde sådan noget hemmeligt?

»Jeg tror, der har været en håndfuld mennesker på deres side, der har vidst noget om, at det her overhovedet var under opsejling. Du må spørge nogle andre om, hvordan det overhovedet kan lade sig gøre for dem«.

»Det er enormt svært at undgå, at det lækker et eller andet sted, for der skal være en del mennesker involveret. Men det er lykkedes dem at holde alt supertæt på kroppen«.

Du siger, der var et vakuum. Hvad ligger der bag den observation?

»For os at se har de stadig enormt mange fans, og der er nok også kommet flere til. Hvis man hører det nye hiphop og andre beslægtede genrer, så har meget af det en lyd, der trækker tråde tilbage til Ukendt. Derfor tror jeg, der er mange, der er kommet med på vognen, men som ikke har haft en chance for at opleve dem live. Der er nogle forventninger og et undertryk, de kommer til at indfri«.

Nu siger du, samtalen startede i september eller oktober. Var der allerede dengang planer om et album?

»Der har været tale om ny musik fra det tidligste stadie i forløbet. Det var vigtigt for os, at det ikke bare blev en reunion og ikke mere end det. Det er generelt noget, der fylder hos os. Vi vil gerne præsentere nogen, der har noget nyt materiale. Så det har været en væsentlig faktor for, at vi var med på at lave det her. Vi har ikke haft alle detaljer fra start. Men vi vidste, at noget ville komme«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

D1ma var oprindelig sat til at lukke Arena. Er han så rykket på grund af Ukendt Kunstner?

»Vi har haft forskellige udgaver af tidsplanen i spil. Det var vigtigt, at vi kunne få Ukendt på en mørk tid. Det ville både vi og de gerne have. Så ved vi, at det er rigtig godt med et navn på den sene koncert, der kan samle folk, inden de skal hjem. Man kan nå at få Lizzo-festen og så få det sidste fest ud af kroppen med Ukendt Kunstner på Arena«.

Hvorfor fik Ukendt Kunstner ikke Orange?

»Det handler også om, hvilke pladser vi havde ledige i programmet, og hvad der kunne passe ind i alles planer. Vi var nok ikke endt med en mørke-tid på Orange, og det var væsentligt for, at produktionen kunne tage sig ud, som de ville have. Man kunne godt have sagt Orange. Måske næste gang. Jeg håber ikke, der går lige så mange år, før de spiller her igen«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af