Smukfest: Bare rolig, Artigeardit er bestemt ikke blevet voksenkedelig

Smukfest: Bare rolig, Artigeardit er bestemt ikke blevet voksenkedelig
Artigeardit på Smukfest. (Foto: Mathias Bark Larsen/Soundvenue)

Sidste gang jeg så Artigeardit live, var det under nogle helt andre omstændigheder.

Vi befandt os i Det Ny Teater i København. Scenen var forvandlet til et dunkelt forstadshjem med antikke tæpper, bedstemorlamper og mahognimøbler.

Det var ikke så meget en koncert, som det var et stykke performance art.

Jo, der var musik, men der var også spoken word-monologer fra skuespilleren Besir Zeciri. Meta-agtige skits. Ardit brugte store dele af koncerten på at sidde i en sofa og stirre eftertænksomt op i loftet.

Jeg bringer alt det her på bane, fordi det på mange måder opsummerer, hvor Ardit befinder sig i karrieren lige nu. Han er blevet gravalvorlig. Moden og tanketung. Han er endda blevet far.

Rapperen, der byggede en karriere på skildre vilde dage i Gothersgade – på at være »ung og dum«, som det lyder på ‘Værformig’ – er blevet voksen.

Artigeardit på Smukfest. (Foto: Mathias Bak Larsen/Soundvenue)

Ikke at det kunne mærkes under hans koncert torsdag aften i Bøgeskoven.

Her gjorde Artigeardit det nemlig langt hen ad vejen til sin fornemste opgave at transportere os direkte tilbage til bagsædet af den propfyldte bil, han plejede at rappe fra.

Man nåede ellers lige at blive i tvivl, da rapperen og hans fire mand store band kom på scenen til lyden af de dramatiske strygere, der indvarsler ‘Længe leve’, åbningsnummeret til hans seneste album af samme navn.

Et kort øjeblik så det ud til at blive en koncert i alvorens tegn, akkurat som i Det Ny Teater. Men det skulle vise sig at blive noget helt andet end det.

‘Længe leve’ blev hurtigt efterfulgt af ‘Gothersgade’, der strålede mere end nogensinde med tunge livetrommer og læskende guitar-licks.

Det blev det egentlige startskud til en banger-tung koncert, der mestendels bestod af numre fra 2020-albummet ‘Idiot’ og den lille håndfuld singler, Artigeardit allerede har nået at udgive siden sit seneste album.

Af sidstnævnte står især ‘Stadig? Selvfølgelig!’ tilbage som et højdepunkt. Ardit speedrappede sig ubesværet gennem sangens andet vers, og lige så ubesværet fik han hele pladsen til at skråle med på ordet »Selvfølgelig!«.

Til gengæld måtte vi undvære forrige måneds Sivas-samarbejde ‘Jeg ka li hvordan du gør det’.

Det var en skam, for det metalliske stykke smadderrap havde passet perfekt ind i sætlisten, og bare få timer forinden var ‘D.A.U.D.A’-rapperen trods alt dukket op til Thor Farlovs koncert på naboscenen The Hood. Oh, well.

Artigeardit på Smukfest. (Foto: Mathias Bak Larsen/Soundvenue)

Sivas kiggede ikke forbi, men det gjorde til gengæld Lamin, der kom på scenen til ‘Mumler for meget’ og ‘Hvor fuck er min drink’.

Det siger egentlig det hele, at de to venner sprang let og elegant over deres seneste fælleshit, ‘Vi ku’ blive’. Der var ikke plads til kærlighedsballader i den fandenivoldske banger-parade, Ardit var kommet for at levere.

Okay, det er selvfølgelig ikke helt rigtigt. Én ballade fandt Artigeardit alligevel plads til: Nemlig ‘Voicemail’, hvis croonende hjertesorger skabte et fint øjeblik i Bøgeskoven, fuldendt med a capella-sang og telefonlys i vejret.

Men det var snarere undtagelsen end reglen, og et langt mere rammende billede på koncerten var afslutningsnummeret ‘Kom af sig selv’, hvor Ardit gentog sidste omkvæd hele seks gange, mens flammerne skød op fra scenen.

»Smuk, jeg kan blive ved sådan her hele aftenen«, bemærkede han på et tidspunkt. Det kunne publikum tydeligvis også.

Så bare rolig. Artigeardit er bestemt ikke blevet voksenkedelig.


Kort sagt:
Gik man og troede, at Artigeardit var blevet voksenkedelig, kan man godt tro om igen. Det beviste han torsdag aften på Smukfest.

Artigeardit. Koncert. Smukfest, Stjernescenen.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af