Dagens imponerende musikpakke sender et klart signal: NorthSide er tilbage

De seneste to år har NorthSide befundet sig i en identitetskrise. Men de første navne til plakaten for 2024 tyder på, at festivalen har fundet sig selv igen.
Dagens imponerende musikpakke sender et klart signal: NorthSide er tilbage
070 Shake. (Foto: PR)

KOMMENTAR. Wow. Bare wow.

De fleste danske festivaler har efterhånden annonceret de første navne til næste års plakater, men ingen er kommet så godt fra start som NorthSide, der lige har offentliggjort en af den slags musikpakker, der får tænderne til at løbe i vand, selvom der stadig er mere end et halvt år til.

Blandt dagens annonceringer finder vi navne som Troye Sivan og Coi Leray. Massive Attack og 070 Shake. Og mange, mange flere.

At en dansk festival booker så stærke artister ville være herligt uanset. Men i lige akkurat NorthSides tilfælde er det særdeles gode nyheder. De seneste år har NorthSide nemlig lignet en festival, der havde glemt sit ståsted.

Nu ser det til gengæld ud til, at festivalen er tilbage, som vi kender den.

Festival i identitetskrise

De seneste to år har NorthSide befundet sig i en identitetskrise.

Engang var den et slaraffenland for P6 Beat-segmentet. En højtbesunget indie-festival, der sidenhen også lærte at finde plads til både rap og r’n’b, men som aldrig glemte sit bagland. NorthSide blev festivalen, der samme år kunne rumme både Frank Ocean og Radiohead.

Men efter pandemien så det anderledes ud. Sidste år vendte festivalen tilbage med et danskdomineret lineup, hvor de internationale artister nærmest kunne tælles på én hånd.

I år var de internationale hovednavne tilbage på programmet, men noget var stadig anderles. Det var (med få undtagelser) sikre, småkedelige bookinger, der i og for sig lige så godt kunne være blevet booket til søsterfestivalen Tinderbox.

Radiohead var blevet til Muse. NorthSide var ikke længere et feinschmecker-paradis, det var en folkesamlende lokalfest for Aarhus og omegn.

Muse på NorthSide i 2022. (Foto: Daniel Reumert/Soundvenue)

Nogle vil mene, at identitetskrisen strækker sig så langt tilbage som til 2018, hvor festivalen overraskede musiksnobber landet over ved at booke Nik & Jay som et af årets hovednavne.

Men i 2018 var NorthSide stadig NorthSide. På plakaten stod Nik & Jay side om side med indie-mastodonter som Björk og Father John Misty. Med rockstjerner som Queens of the Stone Age og rappere som Tyler, the Creator.

Dengang beviste festivalen, at store danske crowdpleasere sagtens kunne sameksistere med såkaldt »hornbrille-indie«, som talsmand og medbooker John Fogde formulerede det i et interview med Soundvenue.

De seneste to år synes bookerne imidlertid at have forlagt de omtalte hornbriller. Men nu har de heldigvis fundet dem igen.

Lidt af det hele

Festivalen har i dag offentliggjort 12 navne, men lineuppet ser allerede mere spændende ud end det samlede program for både 2022 og 2023.

Det helt store scoop er Troye Sivan. En popstjerne til tiden, der lige har udgivet et nærmest revolutionerende album med en »liderlig og længselsfuld dyrkelse af homoseksuelle fantasier, hvis lige sjældent er set inden for mainstream-poppen«, som vores anmelder formulerede det.

Troye Sivan. (Foto: Stuart Winecoff)

På ‘Something to Give Each Other’ omfavner den australske sanger mere end nogensinde klubmusikken, og han har således endelig materialet til at kunne levere et gigantisk popbrag. Troye Sivan kommer ikke kun til Eskelunden for at svinge med pikken, han kommer også for at holde en fest.

Bookingen af Troye Sivan vidner om en festival, der har fingeren på pulsen, og det samme gør andre annoncerede navne som 070 Shake – held og lykke med at håndhæve moshpit-forbuddet, hvis det bliver lige så vildt som på årets Roskilde Festival! – og den amerikanske rapper Coi Leray.

Især sidstnævnte må siges at være en modig booking, hendes TikTok-mimende hyperaktivitet taget i betragtning.

Coi Leray. (Foto: PR)

Så vil det sige, at poptimismen vundet? Er NorthSides fremtid »liderlig, festlig og poppet som bare fanden«, ligesom det var tilfældet på dette års Roskilde Festival?

Ikke nødvendigvis. For de alternative sværvægtere er også tilbage på programmet. Denne gang i form af Massive Attack, som også var annonceret til det aflyste år 2020, og som festivalchef Brian Nielsen allerede dengang beskrev som en dream come true.

De engelske triphop-pionerer er så klassisk et NorthSide-navn, som man næsten kan forestille sig. Og det samme gælder sådan set landsfællerne i Shame, der ligeledes lægger vejen forbi festivalen til sommer med deres samfundsbevidste postpunk – også her trykker hornbrillerne.

Shame. (Foto: Sam Gregg)

Dagens musikpakke har lidt af det hele. Tidstypiske popstjerner, idiosynkratiske rappere, legendariske indienavne og et stort stykke dansk kulturarv til at samle folket – for ja, Ukendt Kunstner kommer også.

Hvis det lyder som festivalen i sin storhedstid, er det nok også meningen:

»I 2024 kommer vi til at præsentere et mere ’klassisk’ NorthSide-program, hvor vi først og fremmest sikrer, at der kommer en masse spændende internationale artister til Aarhus«, udtaler festivalchef Brian Nielsen i en pressemeddelelse.

Tiden vil vise, hvordan det endelige program kommer til at tage sig ud. For nu kan jeg bare sige, at jeg for første gang siden pandemien kan genkende festivalen igen.

»Grøn Koncert på steroider«. »Tinderbox i Jylland«. Jeg har kaldt Aarhus-festivalen lidt af hvert efterhånden. Men det ser ud til, at jeg næste år bare kan kalde den NorthSide.

Gode, gamle NorthSide.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af