De internationale hovednavne er tilbage på NorthSide – men noget er stadig anderledes

Efter et danskdomineret 2022 vendte Aarhus-festivalen i år tilbage med langt flere udenlandske stjerner på programmet. Alligevel adskilte festivalen sig fra tidligere år. Er det her den nye version af NorthSide?
De internationale hovednavne er tilbage på NorthSide – men noget er stadig anderledes
NxWorries på NorthSide. (Foto: Daniel Reumert/Soundvenue)

KOMMENTAR. »Grøn Koncert på steroider«. Sådan opsummerede jeg sidste års udgave af NorthSide.

I 2022 kunne de internationale artister nærmest tælles på én hånd, og de var især i undertal, hvad angår årets hovednavne. Lewis Capaldi, Disclosure og Nick Cave and the Bad Seeds. Det var ligesom det.

Resten af hovednavnene bestod af danske kendinge som Andreas Odbjerg og Saveus. Suspekt og Tessa. Mø og Drew Sycamore. Navne, som også kan opleves alle mulige andre steder i landet. Eksempelvis til Grøn, hvor de fleste af disse artister optrådte samme år.

Hans Philip på NorthSide. (Foto: Daniel Reumert/Soundvenue)

Det er der som sådan intet galt i. Men NorthSide plejede at være noget andet end det.

I sin storhedstid var festivalen et feinschmecker-paradis pakket til randen med spændende, internationale hovednavne, der ikke kunne opleves noget andet sted i landet. I slutningen af 2010’erne så NorthSide næsten ud til at gå efter struben på Roskilde Festival.

Men i 2022 var det anderledes. Musikprogrammet var »det muliges kunst«, som festivalen formulerede det med henvisning til den usikre tid, vi befandt os i. (Post-pandemien afholdt imidlertid hverken Roskilde eller Heartland fra at søge ud over landets grænser i deres bookinger, men det er en anden snak.)

Nu er endnu en omgang NorthSide forbi. Så lad os igen gøre status over festivalens musikprofil.

De internationale hovednavne er tilbage

Én ting er sikkert: De internationale hovednavne er tilbage på programmet.

I år kunne NorthSide således bryste sig af bookinger som blandt andre Muse, NxWorries, The 1975, The Chemical Brothers og Pusha T. Mange flere internationale stjerner end sidste år, selvom engelske Sam Fender måtte aflyse i sidste øjeblik.

Det er isoleret set klædeligt. Ingen af disse navne optræder på andre danske festivaler i år, og alene det gør årets NorthSide til en langt mere unik oplevelse, end det var i 2022.

Muse på NorthSide. (Foto: Daniel Reumert/Soundvenue)

Vil det så sige, at alt er ved det gamle? Ikke helt. For det er trods alt nogle anderledes navne, end vi er vant til at se på NorthSide.

Det er sikre bookinger. Ikke dagsordenssættende, yngre artister i deres glansperiode, men etablerede stjerner med et bugnende bagkatalog af klassikere inden for deres respektive genre. Legacy acts.

Muse havde eksempelvis været en fin booking for 15-20 år siden. Men i 2023? Not so much.

Der var selvfølgelig undtagelser. Herunder ikke mindst The 1975, som ikke kunne være blevet booket på et bedre tidspunkt. Bandet spillede også på NorthSide i 2017, men de er et helt andet sted i dag. Frontmand Matty Healy er på alles læber lige nu, og musikken har aldrig været bedre.

Det var årets bedste booking, og det endte med at blive årets bedste koncert.

Hiphoppen er blevet lukket ind i varmen

En anden ting, der stak ud i år, var antallet af rappere på festivalens største scener.

Misforstå mig ikke: Rapgenren er som sådan ikke fremmed for NorthSide. Selvom festivalen i sin spæde start havde ry for at være lidt af en indierock-parade, har hiphoppen i løbet af årene stille og roligt gjort sit indtog.

Både N.E.R.D og Tyler, the Creator var eksempelvis at finde på plakaten i 2018. Året efter gjaldt det Migos og Nas.

Men i år bød festivalen på mere international hiphop end nogensinde før. Især fredagen var domineret af rappere, der foruden Pusha T også talte friskere navne som Jpegmafia og Little Simz.

Solide bookinger, der resulterede i solide koncerter. Også selvom moshpit-forbudet stedvist var en hæmsko.

Little Simz på NorthSide. (Foto: Daniel Reumert/Soundvenue)

Lørdagens hovednavne talte Anderson .Paak og Knxwledges NxWorries-projekt, og på festivalens sidste dag fik også de danske rappere lov til at shine. Gilli spillede en stærk eftermiddagskoncert på festivalens næststørste scene, og Lamin stod for at lukke teltscenen Nova.

Omringet af danske crowdpleasere

Trods de internationale hovednavne og fredagens hiphopfest var det ikke desto mindre et mere dansk NorthSide, end vi er vant til, hvis vi altså tager 2022 ud af ligningen.

Fredag fik Tobias Rahim æren af at spille den første aftenkoncert på den største scene, dagen efter gjaldt det Benjamin Hav & Familien efterfulgt af Nik & Jay, og på sidstedagen lukkede Lukas Graham festivalen ned.

I 2018 studsede mange over bookingen af Nik & Jay. Det føltes som et statement at lade så folkeligt et navn spille årets sidste koncert, og duoen stak i den grad også ud i programmet omringet af blandt andre Björk, Father John Misty og Queens of the Stone Age.

I år stak Nik & Jay ikke ud. De danske navne var her, der og alle vegne.

Lukas Graham på NorthSide. (Foto: Daniel Reumert/Soundvenue)

Årets musikprogram bestod med andre ord af en række stærke, men måske ikke ligefrem sindsoprivende internationale trækplastre, og disse udenlandske stjerner var omringet af danske crowdpleasere.

Lyder det bekendt?

I mine ører lyder det som opskriften på NorthSides fynske søsterfestival, Tinderbox, der ligeledes afvikles af koncertarrangøren Down The Drain. De to festivaler har historisk set haft komplet forskellige musikprofiler, men i år synes skellet at være mindre end nogensinde før.

Måske er det her bare den nye version af NorthSide. Måske vil festivalen faktisk hellere være en folkesamlende lokalfest for Aarhus og omegn, end den vil være en højtbesunget indie-festival, der lokker folk til fra hele landet.

NorthSide 2023 var bestemt ingen Grøn Koncert på steroider. Det var nærmere Tinderbox i Jylland.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af