’Lucky’: Sidste år skrev Erika de Casier verdenshits for andre – nu står den endelig på solokarriere

Sidste år havde den danske r’n’b-komet en finger med i spillet på et vaskeægte verdenshit. Nu er hun endelig – endelig! – tilbage som solokunstner.
’Lucky’: Sidste år skrev Erika de Casier verdenshits for andre – nu står den endelig på solokarriere
Erika de Casier. (Foto: PR)

ANBEFALING. Få danske musikere havde så vildt et 2023 som Erika de Casier.

På overfladen gik det stille for sig. Faktisk måtte de Casier sidste år aflyse både en Vega-koncert og en festivaloptræden på O Days, og vi skal helt tilbage til 2022 for at finde hendes seneste single, Mura Masa-samarbejdet ’E-motions’.

Men bag kulisserne var det en anden snak.

Sammen med blandt andre Fine Glindvad var den dansk-portugisiske sanger nemlig involveret i op til flere numre på hypede NewJeans’ anden ep, der var blandt årets mest streamede K-pop-udgivelser. De Casier var med til at skrive signatursangen ‘New Jeans’ og ep’ens største single, ’Super Shy’, der blev et vaskeægte verdenshit.

Sidstnævnte har i skrivende stund netop passeret 400 millioner afspilninger på Spotify, og i sidste måned blev den kåret som en af årets absolut bedste i flere af verdens mest toneangivende musikmedier, inklusive Pitchfork, Rolling Stone og NME.

Og inspirationen bag ’Super Shy’? De Casiers erfaringer som en genert teenager. I Ribe.

»Jeg tænkte på dengang, jeg var teenager«, har hun fortalt om skriveprocessen i et interview med GQ. »Jeg var super genert og ville ikke tale til de populære i skolen«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

De Casier har længe arbejdet på tværs af landegrænser, men på det seneste har hun taget sin internationale karriere til nye højder. Hun laver interviews med udenlandske medier og sange med Shygirl. I sidste måned dukkede hun pludselig op til sidstnævntes orgasmiske koncert i Vega.

Men den danske r’n’b-komet gemmer sig ikke altid i skyggerne. Hun er ikke kun en sangskriver-darling, hun er også en solokunstner.

Og nu er hun endelig tilbage. Næsten tre år efter sin mirakuløse albumtoer, ’Sensational’, gør de Casier i dag comeback med singlen ’Lucky’. Desuden har hun netop annonceret, at hendes næste album, ‘Still’, udkommer 21. februar med features fra Blood Orange, They Hate Change og Shygirl.

Så hvad har alle disse udlandsbesøg resulteret i? Hvordan lyder de Casier i 2024? Stadig helt fantastisk, viser det sig. Men ikke som hun plejer.

Cutecore og maskinpistoler

’Lucky’ er en spøjs sang. Langt hen ad vejen er det en kæk, Y2K-inficeret sukkerknald, der ikke ville have været malplaceret på eksempelvis PinkPantheress’ seneste album, og som snildt kunne soundtracke den næste virale TikTok-trend.

Det bliver heller ikke mindre tuttenuttet af, at Vanessa Carltons ’A Thousand Miles’ spøger i baggrunden på sangens klaverintro. Prøv engang selv at lytte efter. Er det bare os, der tænker ’White Chicks’? 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Men noget føles alligevel off. Over de blide klavertoner griner de Casier en ondskabsfuld latter, der sætter de ellers så smaskforelskede strofer i en helt anden kontekst. »Another night«, gentager hun igen og igen, men endnu en nat med hvad?

Og så er der trommerne. Ja, de klinger af tidstypisk breakbeat, men de er også hårdere og hurtigere end noget, eksempelvis førnævnte PinkPantheress nogensinde ville kaste sig ud i. Især i omkvædet minder de mest af alt om maskinpistolstrommerne på et Aphex Twin-nummer som ’4’. 

Resultatet er en simpel sang, der alligevel er svær at blive klog på. ’Lucky’ er sød, men også ondsindet. Harmonisk, men skrattende. Måske er det her lyden af Erika de Casier 2.0?

Erika de Casier. (Foto: PR / Dennis Morton)

Vi er altså meget langt fra den lækkerhed, der gennemsyrede ’Sensational’. »Ingen laver bedre r’n’b i Danmark lige nu end Erika de Caiser«, skrev vi om det album, men man kan diskutere, om ’Lucky’ overhovedet er r’n’b.

Det er i hvert fald en spændende single. Og i sidste ende betyder genren heller ikke alverden. For hvad end de Caiser kalder den her blanding af cutecore og maskinpistoler, er vi vilde med det.

Så velkommen tilbage, de Casier. Det er sjovt at følge med i dine udlandseventyr. Men det er endnu sjovere at følge med i din solokarriere.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af