KOMMENTAR. Nogle album lander med et brag, andre synker langsomt ind. Erika de Casiers ’Essentials’ fra 2019 hører til sidstnævnte kategori.
Både rent musikalsk, fordi de 90’er-forelskede r’n’b-sange suger lytteren ind på en stille, summende måde, der får dig til at blive forelsket nærmest uden at du ved det.
Men også fordi albummet, der trækker på både MTV-generationens pop og r’n’b samt uventede g-funk-elementer, har haft succes på en langsom, nærmest gammeldags måde. ’Essentials’ har nemlig ikke skabt larmende hype – det er snarere blevet hvisket videre.
Det føles som sådan et specielt, nærmest magisk album, der er blevet anbefalet fra person til person. Noget, man har fortalt sine venner om, som om det var en hemmelighed.
Det har gjort ‘Essentials’ til en snigende succes. Både i Danmark, hvor Soundvenue for eksempel kårede albummet til en af de bedste udgivelser i 2019, og hvor Roskilde Festival bookede Erika de Casier til 2020-programmet.
Men også i udlandet, hvor ’Essentials’ er blevet et undergrundsfænomen.
Internationale roser
Allerede i maj 2020 sammenlignede britiske Crack Magazine Erika de Casier med Aaliyah og Ciara i et større portræt, og nogenlunde samtidig bragte The Fader et interview, der også inkluderede rosende ord fra berømte fans som Clairo (»hun er magtfuld«) og Dua Lipa.
Sidstnævnte valgte desuden de Casier til at lave et officielt remix af hendes ’Physical’.
I kølvandet på den tiltagende hype er Erika de Casier blevet signet hos det anerkendte britiske pladeselskab 4AD, der blandt andre har The National, Future Islands og Big Thief i stalden.
Fra den base har hun udgivet singlen ’No Butterflies, No Nothing’ i efteråret 2020 samt de efterfølgende ’Polite’ og ’Drama’ i år. Et album ved navn ‘Sensational’ lander 21. maj.
Siden er der fulgt en ny bølge af omtale i form af et interview med Rolling Stone, der kalder de Casiers musik »som skabt til stemningen af 2021«, samt rosende ord fra Pitchfork, der hører r’n’b-stjerner som Brandy og SWV i hendes musik og (sjovt nok) tilskriver singlen ’Drama’ en Craig David-indflydelse.
Det er altså en stille storm, der har samlet sig siden ’Essentials’ udkom i 2019. Det føles som om, alt kan ske for Erika de Casier, der er født i Portugal, men kom til Danmark som otteårig.
Det bliver interessant at se, om hun laver en Mø og går hele vejen på popfronten. Eller om det bliver mere a la norske (men tidligere København-bosatte) Smerz, der tidligere i år sagde pænt nej tak til enhver popambition – som en international pladekontrakt ellers havde muliggjort – ved at udgive et særdeles avantgardistisk album, der nærmest var en udfordring til lytteren.
Et retningsvisende album
Sandsynligvis er begge de sammenligninger misvisende. Det føles som en mere sandsynlig udvikling, at de Casier bliver i sit eget univers og skaber endnu et underspillet album, der langsomt skaber ringe i vandet.
Erika de Casier virker nemlig ikke som om, hun har ambitioner om popmusik på nogle andre præmisser end sine egne. Men hendes musik er heller ikke afvisende – tværtimod.
På trods af, at hun eksperimenterer med en række genrer, er sangene altid lokkende, drillende og forførende. De inviterer dig ind i deres univers.
Sådan lyder det også på de tre singler fra ‘Sensational’, som vi har hørt indtil videre. Her fortsætter g-funk-besættelsen blandt andet på den 2Pac-refererende ’Polite’, mens lyden er lige så døsigt drømmende og henkastet som altid.
Det er en lyd, der giver mening for de Casier. Hun er ikke en artist, der søger den hurtige opmærksomhed eller bruger de store armbevægelser.
»All you want is hype, and I don’t want it / I just wanna live in the moment«, som hun sang på ‘Essentials’-højdepunktet ’Do My Thing’.
Erika de Casier gør sin egen ting, og hun har succes på sin egen måde. Langsomt, men sikkert. Senest er der således annonceret en europaturné, og albummet ‘Sensational’ lander som nævnt næste måned.
På forunderlig vis er den udgivelse blevet en international begivenhed. Der er begyndt at være en del larm omkring Erika de Casiers stille musik. Rygtet om den her danske kunstner har efterhånden spredt sig over hele verden – én hvisket anbefaling ad gangen.