Noah Carters ’Winwin’: Danske hiphop-fans har ventet på denne sang i snart 10 år

Siden dengang en række rapstjerner råbte »fri Noah Carter« på deres sange, har danske hiphopfans drømt om at høre den myteomspundne Carter rappe på dansk. Med ’Winwin’ er den drøm endelig gået i opfyldelse.
Noah Carters ’Winwin’: Danske hiphop-fans har ventet på denne sang i snart 10 år
Noah Carter. (Foto: Jonas Villadsen)

TRACK REVIEW. Kan man stadig kalde det fanservice, hvis en sang kommer næsten 10 år efter, man oprindeligt ønskede sig den?

I dag har Noah Carter udgivet sin første solosingle på dansk i form af ’Winwin’, og det er ikke bare et musikalsk nybrud for ham, det er nærmest en lille smule historisk.

For det er ikke bare fans af Noah Carter, men fans af dansk hiphop generelt, der har ventet på, at Nørrebro-musikeren for alvor viser, hvad han kan som dansk rapper.

Carter har ellers i årevis insisteret på to ting: At rappe på engelsk og på at lave musik, der ofte fravalgte den oplagte hiphop-vej til fordel stemningsfuld r’n’b.

Nu har han dog – langt om længe – givet efter og skabt den sang, hans fans nok et eller andet sted altid har sukket efter. Og ‘Winwin’ viser fra første sekund, at den mistanke, vi har haft i snart et årti, er sand: Noah Carter lyder godt på dansk.

Som i virkelig godt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Men mere om det lige om lidt.

Lad os først forstå, hvorfor Carters fans altid har drømt om en dansksproget rapsang fra ham.

Spøgelset på den danske hiphopscene

I ’American Psycho’ siger hovedpersonen, Patrick Bateman, at han slet ikke eksisterer. At der eksisterer en abstrakt idé om ham, men ikke en reel person.

Sådan var det også i lang tid med Noah Carter. Han eksisterede som en abstrakt idé på hiphopscenen, fordi alle fra Gilli til Ukendt Kunstner rappede om ham på deres sange. Carter selv var i fængsel, da vennerne slog igennem i starten af 2010’erne, og »fri Noah Carter« blev et slags mantra for den unge hiphopgeneration.

Da Carter, der jo også var en del af B.O.C-kollektivet, selv skulle søsætte musikkarrieren i midten af 2010’erne, troede alle derfor, at han ville være en ny Kesi eller en ny Gilli.

Den vej nægtede han at gå. I stedet udgav han engelsksproget, Drake-inspireret r’n’b på storhittende singler som ’Do You’ og ’Come Alive’. En stil, han har fortsat lige siden. Så sent som i 2021 udgav han det engelsksprogede album ‘Carter the Kid‘.

Det er ikke sådan, at Noah Carter aldrig har rappet på dansk.

Noah Carter. (Foto: Oli Zaza og Kasper Weng)

I de helt unge dage gik han under navnet CTK og rappede på modersmålet. Man kan blandt andet høre ham på Kesi-sangen ’Bomber over centrum’ fra 2012.

I de seneste år har han også en sjælden gang imellem ladet sig lokke til at rappe på dansk på gæstetoptrædener, som for eksempel på Kesis ‘Om igen’, Sivas’ ‘Comfy’ og B.O.C-sangen ‘Perspektiv’ fra 2021-albummet ’Mere end musik.

Men ‘Winwin’ er noget helt andet. Det her er singlen.

Bedre end man havde turdet drømme om

Man tør næsten ikke spørge: Hvordan lyder det så, når Carter endelig rapper på dansk? Kan han leve op til forventningerne?

Det korte svar er ja, og det lange kommer her:

’Winwin’ er langt bedre, end man havde turdet drømme om. Noah Carters personlighed skinner igennem fra første strofe på en måde, den bare ikke altid gør på engelsk. Han er ikke teknisk perfekt, men han er karismatisk som bare fanden. Man hænger ved hvert ord.

Samtidig er det svært ikke at bide mærke i, at han vitterligt er en B.O.C-rapper, for han låner lidt fra alle de tre store stjerner i kollektivet.

Det mest åbenlyse sammenligningspunkt er Kesi.

Fortællervinklen på ’Winwin’ er selvbiografisk og en smule nostalgisk som Kesis ’Tilbage’. Omkvædets »Tænk på de dage, hvor vi ikke tjente penge / hvor vi stadig sov længe«, lyder en del som noget fra den sang.

Den klassiske østkystrap-inspirerede produktion føles også som noget, Kesi ville rappe over. Men der er en ufiltreret side ved Carter, der er unik, som når han pludselig rapper om, lige præcis hvor lidt han har til overs for sin far.

Noah Carter. (Foto: Oli Zaza og Kasper Weng)

Som vokalist er Noah Carter derfor mere uforudsigelig, og så har hans flow en klar undertone af UK-rap, hvilket han har tilfælles med Benny Jamz. Det er ren London, når Carter skruer op for UK-rytmerne og rapper: »Folk de troede ik’, jeg var dansker / Holder hovedet i mine handsker / Altid gjort hvad der passer mig«.

Gillis lyd er længst væk: Der er ikke meget ’Carnival’ over det her. Men han låner da Gillis mest berømte catchphrase: »Siger orale, orale / Man sku tro, jeg var mexicaner«. Der er også en linje om at være sammen med »de samme siden sandkassen«, der minder om en Gilli-linje fra ’Ik brug for nogen’.

De mange nik til rapstjernevennerne føles bevidste. For det er jo netop sådan en type sang, Noah Carters fans altid har drømt om, men som han hidtil ikke har villet give dem.

Der er et glimt i øjet på ‘Winwin’. Nå, var det her, hvad I ville have, spørger Noah Carter mellem linjerne. Fint, så lad os da gøre det. Men lad os gøre det bedre, end nogen troede var muligt.

Meget tyder desuden på, at ’Winwin’ ikke bare er en enkeltstående sang: Noah Carter har teaset et album på Instagram, så denne single kan altså være første del af et nyt karrierekapitel.

Et kapitel, mange troede ville starte dengang i 2010’erne. Nu sker det endelig.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af