Breakin’ Sound 2024: De her 13 nye danske musiknavne skal du holde skarpt øje med i år

2024 kan blive deres år.
Breakin’ Sound 2024: De her 13 nye danske musiknavne skal du holde skarpt øje med i år
Caroline Dubois. (Foto: Mikkel Tops)

Caroline Dubois

Hvem er hun?
Hun er kunstneren, der var på rette sted på rette tidspunkt i 2023: Lige ved siden af Danmarks nye stjerne, D1ma. Caroline Dubois har udgivet to sange med den maskerede rapper: ’Tom Indeni’ og ’Tilfældigt’. 2024 bliver året, hvor vi finder ud af, hvad hun kan på egen hånd.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvordan lyder hun?
Faktisk helt anderledes end D1ma. På ’Tom Indeni’ giver hendes soulede vokal organisk modspil til rapperens højenergiske old school-bars, og på den mere elektroniske ’Tilfældigt’ giver hun et underspillet bud på et pophit. På TikTok har Dubois en faible for akustiske versioner af sine sange, samtidig med at flere snippets peger mod en elektronisk lyd.

Så efter alt at dømme har vi ikke at gøre med en kvindelig D1ma – men med en artist, der tager et soulet, varmt r’n’b-udgangspunkt med ind i den elektroniske pop.

Kundo. (Foto: Mark Busch)

Kundo

Hvem er han?
Han er noget så aparte som en Vejle-rapper. Kundos hjemby er ikke bare et spøjst fun-fact om ham, men en vigtig del af hans identitet – det er ikke uden årsag, at hans debutsingle er opkaldt efter Vejles postnummer.

Måske lagde du mærke til ham, da han i sommers gav en mini-optræden på Roskilde Festival? Eller måske har du hørt hans nylige samarbejde med Lamin? Alt tyder i hvert fald på, at han bliver kørt i stilling som dansk hiphops fremtid.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvordan lyder han?
Kundo er en conscious-rapper, der er reflekteret og poetisk, samtidig med at han har spændvidden og energien til også at kunne mestre hårdkogte bangers.

Får den beskrivelse dig til at tænke på Artigeardit eller måske en ung Hans Philip? Kundo ligner i høj grad næste led i det stamtræ. På debut-ep’en ‘Bar’ en drøm’ får vi både melodiøs pseudo-r’n’b og hårdkogt traprap – og alt derimellem. 2024 ser ud som om, det godt kunne blive Kundos år.

Zoumer. (Foto: Alva Le Febvre)

Zoumer

Hvem er hun?
Bag kunstnernavnet Zoumer finder vi den dansk-algeriske multikunstner Yasmina Derradj. Hun er stifter af queerkollektivet Final Planet, der i sommer stod for et fire timer langt elektronisk ekstravaganza på Roskilde Festival.

Ved siden af musikken er hun installationskunstner og har skabt en håndfuld karakterer, heriblandt Zoumer, der er inspireret af den algeriske frihedskæmper Lalla Fatma N’Soumer. Zoumer er nemlig også et oprør – et oprør mod de normer og systemer, som Derradj møder i sin hverdag.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvordan lyder hun?
Hun lyder af den mest beskidte, upolerede synthpop-fest, du kunne drømme om. Det hele er indhyllet i en grungy DIY-æstetik. Det er let at få billeder på nethinden af Derradj, der har en papkasse fyldt med instrumenter og lyde, som hun hiver instrumenter op af, som det passer hende. Hvis der er brug for en guitar i et par takter, så er den der altså kun i et få takter og bliver så kylet tilbage i papkassen.

Fuck normerne! Længe leve legesygen!

Hvor Er Skygge. (Foto: Alvilda Jakobsen)

Hvor Er Skygge

Hvem er han?
Bag kunstnernavnet Hvor Er Skygge gemmer sig sangskriveren Jeppe Dengsø, der tidligere har gjort sig bemærket med drømmejazz-projektet Båd og som frontmand i shoegaze-bandet Moon Loves Honey. Nu har han lanceret et soloprojekt, og debutalbummet ‘Sommetider evig forårsregn’ lander den 1. marts.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvordan lyder han?
Som en slags akkumulation af alt det bedste fra drømmepoppens verden, der samtidig ikke er bange for at udvide lydbilledet med såvel klarinetjazz som house-grooves. Det lyder måske en smule spraglet, men særligt hans seneste single, ‘Konstellationer’, viser, at han også kan skrive mere rendyrkede popsange. Teksterne kredser om udlængsel og mentale sammenbrud, men musikken kunne ikke være meget mere behagelig.

Elsked. (Foto: MODERN-DAY architect)

Elsked

Hvem er de?
Et elektronisk boyband! Sådan beskrev trioen i hvert fald sig selv, da de debuterede med singlen ‘1000 hænder’ sidste år.

Elsked består af sangeren Jonas Ghodt og de to producere Felix Skøtt og Malthe Guldberg. De havde egentlig oprindeligt planer om at lave hiphop, men så tog housemusikken fat i dem. I november kulminerede det i debut-ep’en ‘Piratradio’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvordan lyder de?
Du har måske hørt, hvordan popkunstnere som D1ma og Kind Mod Kind har brugt klubmusikkens lyde som tapet for alle de store følelser. Elsked er også en blanding af klubstemning og følelsesladt popmusik – men med omvendt fortegn.

Det er først og fremmest elektronisk klubmusik, især med skelen til house. Modsat mange af de andre klubpop-navne har de lange instrumentale passager, man kan forsvinde i, og popmelodierne er det ekstra lille krydderi, der får klublydene til at sætte sig fast.

Merro8. (Foto: PR)

Merro8

Hvem er han?
Efter at have boblet i hiphopundergrunden i en årrække, fik Husum-rapperen sit første gennembrud i 2023. Han spillede på Roskilde Festival med Kundo og Dibset og udgav flere sange – som den sorgfulde ‘Lakers’ og den euforiske ‘2 kanoner’ – der hittede på en hidtil uset måde.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvordan lyder han?
Merro8 er lyden af dansk hiphop lige netop nu. ’2 kanoner’ er en kombination af melodisk rap, afrobeats og dancehall, der næsten ikke kan ramme forkert, og så er der lige et Gilli-lignende mandekor som sidste hit-ingrediens. Andre steder, som på ’New York City’, kaster han sig ud i house – igen totalt i sync med tidens tendenser.

Men Merro8 formår at give de velkendte hitformularer en dybere, melankolsk dimenson. Det føles som scener fra virkeligheden, når han rapper om broken homes, brødre bag tremmer og et liv, der altid føles, som om det går en tand for stærkt.

Thea Dora. (Foto: Magda Haghos)

Thea Dora

Hvem er hun?
25-årige Thea Dora er født og opvokset på Nørrebro og startede egentlig som øm singer/songwriter, før en håndskade forhindrede hende i at spille guitar, og hun pludselig måtte tænke kreativt.

Involveret i projektet er også producerveteranen Ronni Vindahl, der er kendt for sit arbejde med blandt andre Mø, og der satses umiddelbart stort på det internationale marked.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvordan lyder hun?
Ikke som en singer/songwriter i hvert fald! I stedet har Thea Dora besluttet sig for at producere musik på computeren, og resultatet er idiosynkratisk electropop, som vi kender den bedst fra poppionerer som Charli XCX og Grimes.

Du havde næppe gættet, at hun er dansker, hvis ikke du vidste det på forhånd. Måske fordi Thea Dora efter eget udsagn tør lade poppen være lige så grand, som den er i udlandet?

Laura4evigt. (Foto: Jasko Bobar)

Laura4evigt

Hvem er hun?
I hvert fald ikke den samme som den Laura, vi mødte i 2022. Hun var klædt i ‘Mean Girls’-pink og skabte (imponerende vellavet) Medina-pop.

Okay, dén Laura er ret beset samme person som Laura4evigt, men det er næsten ikke til at tro, så på denne liste anerkender vi hende som en spritny artist. For 2024-Laura har skiftet både ham og stil.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvordan lyder hun?
Laura4evigt er dark og dunkende elektronisk som ‘Die4U’, debutsinglen under det nye navn, viser. Det lyder mere af progressiv pop a la Charli XCX eller Rina Sawayama end af Medina. Men noget af det originale forbillede er der da stadig i den pulserende, dystre pop – heldigt nok, for den lyd er jo meget oppe i tiden disse dage.

Perfekt timing for Laura4Eevigt med andre ord.

Østen. (Foto: Freja Jeppesen)

Østen

Hvem er han?
Østen havde en finger med i spillet på to af sidste års bedste danske album i form af Artigeardits ‘Længe leve’ og Barselonas ‘Væbnet hjerte’, men i 2024 står den på solokarriere for den aarhusianske musiker, der for nylig er kommet i stald hos musikselskabet The Bank (Zar Paulo, Fabräk m.fl.).

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvordan lyder han?
Østen er svær at sætte i bås (ikke mindst fordi vi kun har en enkelt single at dømme ud fra), men vi snakker en slags moderne udgave af en troubadur som Sebastian i sammensmeltning med produktioner, der i højere grad skeler til hiphoppen. Efter sigende har han da også fortid som rapper.

Uanset hvad er det spændende at se, hvad det kan blive til. Især fordi Østen de seneste år har været i lære hos producer og sangskriver Frederik Thaae (The Minds of 99, Jada m.fl.), som han selv omtaler som »en slags guru«.

The Bird

Hvem er han?
Under producernavnet Bizarius har 23-årige Yunus Rosenzweig brugt en stor del af karrieren på at lave beats til danske Soundcloud-rappere som Lillebittebock og kollektivet 25/8, men i 2022 sprang han ud som soloartist med projektet The Bird, der indtil nu har kastet to ep’er af sig.

Desuden er Rosenzweig stærkt involveret i den københavnske undergrund og samarbejder jævnligt med navne som Tonser, CTM og Debbie Sings.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvordan lyder han?
Som det rene kaos. Forestil dig en blanding af alt fra dundrende dubstep til selverklæret eurotrash. Nogle gange mærker man inspirationen fra idolet Basshunter (han har endda en tatovering!), andre gange buldrer og brager han som Skrillex anno ’Bangarang’.

Vi kan ikke love dig, at du vil elske det. Men vi kan love dig, at det ikke bliver kedeligt.

Aggi. (Foto: Fhuad Braimoh)

Aggi

Hvem er hun?
Agnes Lykke Mintah Dixgaard singledebuterede faktisk under navnet Aggi Dix allerede tilbage i 2019, og to år efter fik vi debut-ep’en ‘Simmer’.

Hun har sidenhen visket tavlen ren – alle de gamle Aggi Dix-udgivelser er på streamingtjenester flyttet til kunstnernavnet Kween Kitchen – og under mononymet Aggi har hun udgivet to singler, der varsler en helt ny retning.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvordan lyder hun?
Aggi Dix (eller Kween Kitchen) var et neosoulprojekt med klare referencer til Erykah Badu. De nye Aggi-sange er også r’n’b, men af en helt anden støbning. Hun er begyndt at udforske sine ghanesiske rødder mere, og i den forbindelse er afrikanske genrer som afrobeats og amapiano begyndt at have indflydelse på hendes lyd.

Det har resulteret i hendes mest personlige stil hidtil – og hendes mest fængende ørehængere. Som for eksempel ‘Better Money’ fra efteråret, der i øvrigt udkom med en overdådig, udfordrede musikvideo, hvis lige man sjældent ser i Danmark.

Sira Jovina. (Foto: PR)

Sira Jovina

Hvem er hun?
En 19-årig musiker, der igennem længere tid har opbygget en følgerskare med snippets på TikTok og nu står klar til det store spring som soloartist. I september single-debuterede Sira Jovina med ’Længe siden’, og sidst på året dukkede hun op på Kidds ’Under solen’. Senest har hun skudt 2024 i gang med ’Guld værd’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvordan lyder hun?
Både virkelig klassisk og virkelig 2024. Sira Jovina operer i krydsfeltet mellem r’n’b, soul og hiphop, men samtidig har de næsten rap-agtigt ligefremme tekster, som stedvis dufter af Little Simz, en umiddelbarhed, der gør, at udtrykket er klart forankret i samtiden.

Hvis vi må tillade os endnu en international reference, er der lidt Steve Lacy over den her kombination af organiske, nostalgiske lyde men noget umiskendelig nutidigt.

Faza. (Foto: Mark Busch)

Faza

Hvem er han?
Det er et mysterium. Okay, Faza er ikke full-on maskeret som D1ma eller Shooter Gang, men vi har kun fået hans ansigt at se i glimt. I sommer udgav han sin første video hos Def Jam Denmark, og så sent som i sidste uge landede debutsinglen ‘4 Livet’. Senere på måneden skal han spille til Vegas Udvalgte.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Hvordan lyder han?
Der er lidt Jamaika over den melankolske sangrap på ‘4Life’, men Fazas vokal har en varme og en rytme, der lyder mere af amerikanske artister – Partynextdoor, Bryson Tiller – som han selv kalder forbilleder. Leveringen er poleret som hos en amerikansk stjerne, mens tekstindholdet er råt og personligt som hos tidens stærkeste danske rappere. Den kombination er ret uimodståelig.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af