Shop med omtanke

Tag kontrol over dit lockdown-liv med disse gode råd

Flyder dine dage også sammen for tiden? Vi har snakket med tre professionelle, om hvordan de holder fokus og jonglerer arbejde og fritid.
Tag kontrol over dit lockdown-liv med disse gode råd
Tid er blevet et mere svævende begreb i vores lockdown-liv. (Foto: David Silverman/Getty Images)

Hvornår er du i skole eller på arbejde, hvornår har du fri, og hvordan koncentrerer man sig, når det hele flyder sammen i et stort sammensurium af stribevis af timer på sofaen?

Vi er nok mange, der har fået udfordret vores struktur og overblik i den hverdag, som lockdown 2.0 har vendt lidt på hovedet.

Hvis du også svæver i tomrummet, så kan du måske finde hjælp i de råd, vi har samlet fra tre professionelle i vores netværk: A&R’en Astrid Storm, managementbureauejeren Ole Nørup og journalisten og podcastværten Sara Mering.

Vi starter hos Astrid Storm, der er A&R hos Copenhagen Records og blandt andet arbejder med navne som Tessa, Emil Kruse, Michael Williams og Elias Boussnina. Hun har to råd. Det første er app’en Evernote, som hun selv har brugt i nogle år til at organisere sit arbejde, personlige mål og ideer.

Astrid Storm. (Foto: PR)

»Appen fungerer både på computer og telefon. Her har jeg oprettet forskellige notesbøger – én til hvert felt i mit liv – og laver herefter noter i de enkelte notesbøger alt efter formål«, fortæller hun.

»Nogle noter er deciderede lister, som jeg kan sætte virtuelle flueben ud for, når en opgave er udført. Andre noter er en slags dagbog til at reflektere uhæmmet over det, jeg oplever – ægte stream of consciousnesss-stil«.

Derudover har hun en anden metode, som hun er blevet inspireret til at bruge af Billie Eilish’ storebror Phineas’ kæreste, Claudia Sulewski. Den går ud på at indkalde sig selv til møder, selv når det gælder personlige ting.

»Jeg indkalder mig selv til alt, der er vigtigt for mig at prioritere. Det gælder alt fra møder, research, musikopdagelse, løbeture og vigtig downtime«, forklarer hun.

Astrid Storm har brugt Evernote i flere år. (Foto: PR)

»Det kan lyde ekstremt, men det skabte meget frihed for min hjerne til ikke at skulle tage beslutninger hele tiden, for dem havde fortids-Astrid allerede taget.

Jeg har i denne uge for eksempel indkaldt mig selv i weekenden til at undersøge, hvordan man investerer penge, og jeg har fast tid til musikopdagelse og dagbogsskrivning om søndagen«.

Uundværlig Google-kalender

For Astrid Storms kollega i musikbranchen, Ole Nørup, der er medstifer og -ejer af mangementbureauet The Bank, som blandt andre arbejder med The Minds of 99, Saveus, Joyce og Dopha, har corona-lockdown især betydet et større behov for overblik og hjælp til at jonglere arbejdet og en familie med tre børn.

Der har Googles kalender været et uundværligt redskab.

»Min personlige kalender, som jeg deler med min kæreste, blev i flere perioder af 2020 mere en form for arbejdskalender, da vi på grund af hjemmeskole for de to ældste og i perioder hjemmepasning af den mindste blev nødt til at fordele arbejdet i vores jobs imellem os«, fortæller han.

Ole Nørups kæreste er produktchef på Berlingske Media, så de har begge fleksible jobs i forhold til arbejdstid, men det har krævet overblik at fordele dagens opgaver imellem sig.

»Online-møder, der ikke kunne flyttes og var vigtigere end den anden parts, blev afgørende for, hvem der tog på legepladsen med børnene«, siger han.

»Vi har også i en større grad end tidligere koordineret aflevering og afhentning af børn, hvem der laver aftensmad og så videre. Simpelthen for at man hver dag kunne se, hvornår der var det optimale hul til at arbejde for os hver især. Vores delte Google Cal blev i perioder en redning«. 

Niels Brandt fra The Minds of 99 er en af de musikere, Ole Nørup kommunikerer med igennem Workplace. (Foto: Samy Khabthani/Soundvenue)

I sit arbejde med The Banks musikere har Ole Nørup haft stor glæde af Facebooks redskab Workplace, som han kalder både »sindssygt godt« og »intuitivt«.

»Hvis man ikke kender det, så skal man forestille sig Facebook og Messenger i et lukket miljø, uden reklamer for et lukket antal medlemmer med et lidt andet look«, forklarer han.

»I den Messenger-lignende app Workchat kan man lave fællesopkald, diskutere og tagge hinanden. Workchat er sindssygt godt som alternativ til sms og mail med en gruppe af mennesker. Dels får man ret hurtigt svar, da den pinger personer eller grupper, når man skriver.  Vil man ikke forstyrres, kan man slå den fra og få notifikation på et senere tidspunkt«, siger Ole, der var glad for sidstnævnte i 2020, så han kunne fokusere på børnene, når hans kæreste arbejdede, og snooze beskederne til senere.

Ole Nørup har desuden opdelt sit arbejde yderligere på sin computer, så han bruger Safari mange aspekter af arbejdet, mens Chrome er forbeholdt Workplace. Det skaber ekstra fokus.

Kun én ting om dagen

For Sara Mering, der er journalist og podcastvært samt grundlægger og tidligere chefredaktør på ungdomsmediet SEIN, har coronatiden måske været knapt så struktureret som for Astrid Storm og Ole Nørup, men hun er til gengæld kommet frem til, at det også er okay.

»Jeg har lige læst den første bog i Solvej Balles serie ‘Om udregning af rumfang’, der handler om en kvinde, som sidder fast i den 18. november og ikke kan slippe ud«, fortæller hun.

Sara Mering. (Foto: PR)

»Tiden kører simpelthen i loop. Hver morgen vågner hun op til den samme dag, det samme vejr, de samme lyde og dufte – alt omkring hende gentager de samme bevægelser.

Det var sådan en underlig oplevelse at læse den bog lige nu, for det føles jo, som om man også selv befinder sig i en form for gentagelsesmareridt. Man går rundt i de samme rum, har de samme rutiner og ser de samme mennesker, man går de samme ture, drikker den samme kaffe, og så sidder man hver dag og kigger på sit eget ansigt være til Zoom-møde eller i skole, mens man prøver at koncentrere sig.

Derfor var det næsten lidt inspirerende at læse, hvordan hovedpersonen i Solvej Balles bog bliver nødt til at finde nogle nye måder at opleve den samme dag på, hun bliver nødt til at lede efter noget, der kan gøre den samme dag anderledes.

Selvfølgelig er der den forskel, at vi ikke sidder fast i den 18. november, men at det er januar 2021, og tiden bliver ved med at gå, og vi er stadig midt i en pandemi. Det er svært for os bare at droppe alting og tage med et spændende tog rundt i Frankrig eller bruge hele natten på at kigge på stjerner, som hun gør i bogen. I stedet må man bare finde ud af, hvordan man gør sine gentagelsesdage til gode dage.

Jeg synes, det hjælper mig at acceptere, at min koncentration ikke er en bred motorvej, men at jeg har nogle få små ting, jeg gør mig umage med. Måske er det at lave god morgenmad, at ringe til en savnet ven, skrive noter til en enkelt lektie, se en film uden at kigge på telefonen, høre et album eller cykle forbi min mormor og vinke.

Hvis man føler sig rigtig presset af alt muligt, man skal nå, vil jeg gerne give et råd videre, som min mor plejer at sige til mig: Der er kun én ting om dagen, du skal klare godt. Der er én ting, man skal gøre sig umage med, og resten skal man bare klare sådan nogenlunde, og man vælger selv, hvad den ene ting er. Måske er det bare at stå op og få tøj på«.

Purchase-redaktionen opererer uafhængigt af kommercielle aftaler. Soundvenue tjener ingen penge, hvis du køber et produkt, vi anbefaler. Vi har udelukkende interesse i at viderebringe anbefalinger af højkvalitetsprodukter.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af