Hvordan en ’Rick and Morty’-joke om nugget-dip drev en kile ned gennem fanskaren

Hvordan en ’Rick and Morty’-joke om nugget-dip drev en kile ned gennem fanskaren
Rick Sanchez ved den drive-in, der startede det hele.

ANALYSE Det var genialt. 1. april 2017 frigav Justin Roiland og Dan Harmon til manges store overraskelse det første afsnit af den længe ventede tredje sæson af ’Rick and Morty’ som en slags omvendt aprilsnar. I afsnittet undslipper hovedpersonen Rick Sanchez et topsikret galaktisk fængsel ved at narre sine fangevogtere, Rick’er fra andre dimensioner og sin familie.

Afsnittet slutter med et twist i form af en rablende monolog – det er her aprilsnarren ligger. Ricks drivkraft er ikke at bringe sin afdøde kone Rick tilbage til livet. Det er den fuldkommen glemte nugget-dyppelse szechuan sauce, som McDonald’s introducerede i forbindelse med ’Mulan’ i 1999. Et twist og en joke, der med lynets hast skabte et decideret folkekrav om en relancering af saucen. Men også et twist, der stik mod Roiland og Harmons forventninger kan vise sig at splitte ’Rick and Morty’ ad.

Det viser den seneste weekends reaktioner på den kaotiske relancering af den kinesisk inspirerede dip, der både demonstrerer seriens nyvundne brede anerkendelse og en iboende splid blandt seriens fans.

Det første aspekt er, at den tredje sæson af ’Rick & Morty’ har katapulteret den til bred anerkendelse. Indtil denne sæson var det en relativt smal serie for Adult Swims trofaste fans, der primært har været forbeholdt dedikerede onlinefora, men seertallene er steget med 81 procent i denne sæson. Det skyldes primært en distribueringsaftale med Netflix, der har udbredt den til en langt mere alsidig fanskare. Nu står den tilbage som den Adult Swim-serie med de højeste ratings nogensinde og årets bedst ratede comedyserie for aldersgruppen 18-34, foruden at være en serie, der har fået samfundsmæssig relevans, som ’Simpsons’ og ’South Park’ har haft længe.

Men deri ligger også kimen til seriens mulige undergang. Så snart en serie når det niveau af popularitet, vil der sidde nogle early adapters og harcelere over invasionen af normies, der fatter interesse for deres serie/spil/subkultur. Det kan naturligvis ikke udelukkende tilskrives szechuan sauce-joken, men det har ganske givet ikke hjulpet.

Det andet aspekt er, at ‘Rick and Morty’ er endt med at blive malket af enorme kommercielle interesser, der har taget serien som gidsel. Case in point: Jeg ikke tror, det McDonald’s begik en fejl, da de lancerede kriminelt for lidt sauce. Det var i stedet et langsigtet marketingstunt, der gennem de tumultariske scener skulle højne kendskabsgraden til den glemte sauce til andre end ’Rick and Morty’-fans.

Motherboard sammenligner stuntet med det Taylor Swift og Apple Music lavede, da førstnævnte først trak sin musik fra Apple Music, hvorefter Apple Music meget hurtigt efterkom hendes krav, inden hun slutteligt overgik til at være reklamesøjle for tjenesten.

Jeg er tilbøjelig til at give dem ret: Set fra et rent forretningsmæssigt perspektiv, fremstår selve relanceringsdagen som ”et kiks”, hvor McDonald’s påstår, at de slet ikke havde forestillet sig den hype, der opstod. Men den ultrasmalle udrulning giver ikke mening for McDonald’s, der er eksperter i markedsanalyse og naturligvis har været fuldkommen bevidste om, hvor stor efterspørgslen har været. Det lyder som om et begrænset udbud var målet hele tiden.

Szechuan sauce anyone?

Et opslag delt af Ethan Klein (@h3h3productions) den

Hvad der til gengæld var en kæmpesucces, var PR-maskinen. McDonald’s havde nok som minimum regnet med at få udsolgt i løbet af ingen tid og dermed opnået endnu mere omtale. Selvom udrulningen ikke ser helt godt ud for fastfoodkæden, så gjorde den alligevel det, den skulle. De har svømmet i omtale på sociale medier, i dagblade og på webfora. Når McDonald’s frigiver mere szechuan sauce, vil nyheden være nået ud til en meget bredere skare. Til gengæld har det drevet en kile ned igennem ’Rick and Morty’s fanskare.

Seriens skabere Justin Roiland og Dan Harmon har kommenteret på sagen med fortrydelse.

Her er det værd at bemærke, at den relancerede szechuan sauce ikke har nogen direkte relation til ’Rick and Morty’ – end ikke et lille nik på indpakningen. Da den oprindeligt blev lanceret, var det et samarbejde med Disney, men hverken Harmon/Roiland, Adult Swim eller Netflix har haft nogen indflydelse på relanceringen og derfor kan de heller ikke påvirke, hvordan den skulle eksekveres.

Mens McD-cheferne griner hele vejen ned til banken, knækker fanbasen over i to lejre.

The neckbearding in here is too much today. It’s McNuggets sauce. You’ll be fine. from rickandmorty

Det leder videre til det tredje aspekt, der er det mest interessante. For mens szechuan sauce-polemikken har været gavnlig for McDonald’s og (muligvis) til en vis grad gavnlig for ’Rick and Morty’ har den mere eller mindre splittet fan-fællesskabet i to.

I ’Rick and Morty’-communities online – i særdeleshed Reddit – er fanskaren delt i to højtråbende og dybt uenige fraktioner, bestående af en stor flok fedora-klædte first movers med »høj IQ«, der siden dag 1 har dyrket seriens dybere, eksistentielle temaer over for en lige så stor flok shitposters og edgelords, der elsker serien for sin voldsomhed, pruttejokes og tårnhøje meme-faktor.

People jumping on the Szechuan Haters Bandwagon be like: from rickandmorty

Mens videoerne af demonstrerende fans, der råber »we want sauce« sagtens kan afskrives som ren underholdning, tager andre fans af serien stærk afstand fra det. YouTube-videoen i toppen af artiklen er eksempelvis disliket af 3.000, men kun liket af 2.000 – et uvant billede for en YouTube-video. Kommentarerne går for manges vedkommende på hvor sløj fankulturen omkring serien er. På ’Rick and Morty’-subredditten får brugere dødstrusler for at påpege, at de synes, fanbasen er tåkrummende, giftig eller idiotisk.

Sprækkerne i fundamentet tegnede sig allerede tidligere på sæsonen, da seriens nye, kvindelige forfattere blev doxxed af selvudnævnte ”fans” af serien – hvilket Dan Harmon talte med store bogstaver imod.

Tilbage står en serie med en i forvejen usikker fremtid og vakler mellem presset fra en forgiftet fankultur og en gigantisk kommerciel malkemaskine på den anden. Alt sammen på grund af en simpel joke om en glemt nugget-sauce. And that’s the waaaayyy 2017 goes.

Læs også: ‘Rick and Morty’-bagmændene tager afstand fra Adult Swims ‘Game of Thrones’-diss

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af