Det skal du se i biografen i december: Årets to Oscar-favoritter, ventet dansk debut og et gensyn med onkel Stewart

2018 er ved at gå på hæld, men biograferne runder af med et brag: Der er noget at komme efter for alle, om man så er til de største blockbusters eller kompromisløse artfilm.
Det skal du se i biografen i december: Årets to Oscar-favoritter, ventet dansk debut og et gensyn med onkel Stewart
Bradley Cooper og Lady Gaga i 'A Star Is Born'.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘A Star is Born’

Ikke blot er ’A Star is Born’ Bradley Coopers debut som instruktør, den byder også på Lady Gagas første hovedrolle i en film. Og skal man tro de amerikanske anmeldere, brillerer de begge i filmen, der spås til at blive tildækket med Oscar-nomineringer. Filmen er det tredje remake af Hollywood-klassikeren af samme navn fra 1937, der blev genindspillet først i 1954 og igen i 1976.

Cooper spiller den fallerede countrystjerne Jackson Maine, der falder for den ukendte Abby (Gaga). Hun får på samme tid igangsat et intenst kærlighedsforhold og en spirende karriere, der på mange måder har paralleller til Gagas egen vej mod stjernerne.

Filmen har allerede skabt sig et liv uden for biografsalene med sangen ‘The Shallows’, der i skrivende stund er blevet afspillet 168 millioner gange på Spotify.

Premiere 6. december.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Christian IV – Den sidste rejse’

2018 har været præget af en lang række interessante danske debutfilm, fra ’Den Skyldige’ til ’Brakland’. Årets sidste bliver den filmskoleuddannede Kasper Kalles ’Christian IV – den sidste rejse’.

Filmen følger de sidste timer i Christian IV’s (Baard Owe) liv, hvor han dødssyg rejser mod sit endelige hvilested på Rosenborg Slot. Med på rejsen har han sin ekskone Kirsten Munk (Karen-Lise Mynster), som han har holdt indespærret siden deres skilsmisse.

Stort set hele filmen udspiller sig i kareten, men har også en række prominente flashbacks, hvor rollerne i stedet indtages af Rudi Køhnke og Rosalinde Mynster. Filmen blev Baard Owes sidste hovedrolle. Han havde en lang karriere bag sig og nåede at arbejde sammen med alle fra Carl Th. Dreyer til Lars von Trier.

Inden premieren kan filmen opleves til Soundvenue Forpremiere den 11. december, hvor Kasper Kalle, Rosalinde Mynster og Rudi Køhnke stiller op til Q&A efterfølgende.

Regulær premiere 13. december.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Burning’

Selvom sydkoreanske Lee Chang-dong en af de største auteurs, der arbejder i dag, er han endnu ikke lige så bredt kendt herhjemme som landsmændene Park Chan-wook (’Oldboy’, ’The Handmaiden’) eller Jong Boon-ho (’Snowpiercer’). Det kan muligvis ændre sig med ’Burning’, der er Chang-dongs første film i otte år.

’Burning’ er en sjælden filmatisering af en novelle af japanske Haruki Murakami. Jong-su støder ind i det tidligere bekendtskab Hae-mi, der beder ham om at passe sin kat, mens hun er i Australien. Nick er tiltrukket af hende og takker ja, men da Hae-mi vender hjem, har hun fundet selskab i den tilsyneladende perfekte Ben (Steven Yeun fra ’The Walking Dead’). Hvad der hurtigt kunne blive et tilforladeligt trekantsdrama, udvikler sig til en uforudsigelig og intens thriller, der tegner et portræt af samtidens Korea.

Filmen var en af favoritterne til Guldpalmen på året festival i Cannes, og vores filmredaktør kårede den til festivalens næstbedste.

Premiere 20. december. 


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Creed 2’

Den første ’Creed’ fra 2015, der var en fortsættelse til Sylvester Stallones populære ’Rocky’-film, blev et overraskende stort hit. Derfor er det intet under, at der nu kommer en fortsættelse, der igen har stjerneskuddet Michael B. Jordan i titelrollen som Adonis Creed. Dog er det Steven Caple Jr., der har overtaget instruktørrollen fra Ryan Coogler (‘Black Panther’).

Adonis bliver denne gang udfordret af den russiske bokser Viktor Drago (Florian Munteanu), søn af Ivan Drago (Dolph Lundgreen), der slog Adonis’ far ihjel i en boksekamp i ’Rocky IV’ fra 1985.

Filmen er altså ikke bare en fortsættelse til den første ’Creed’, men trækker endnu engang tydelige tråde tilbage til ’Rocky’-filmene. Lundgreens portræt af Ivan Drago er seriens måske mest ikoniske skurk, og han ender tilsyneladende endnu engang i bokseringen over for Sylvester Stallone, for første gang i 33 år.

Premiere 20. december. 


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Ternet Ninja’

Få standup-komikere er gået til filmen med så stor succes, som Anders ’Anden’ Matthesen gjorde det med animationsfilmen ’Terkel i knibe’ tilbage i 2004. Siden da har Matthesen været involveret i adskillige spillefilm, men nu vender han tilbage til animationsformatet med ’Ternet Ninja’.

Filmen følger drengen Aske, der går i syvende klasse. Han er forelsket i Jessica fra ottende, der slet ikke ænser ham. Men da hans onkel Stewart vender hjem fra Thailand med en ninja-dukke, der viser sig at være levende, indgår de en pagt, som måske kan løse alle Askes problemer. Men som med alle magiske ninjaer, følger også en lang række problemer.

Da filmen foregår i samme univers som ’Terkel i knibe’, kan man forvente korte gensyn med ikke blot onkel Stewart, men flere af de andre populære karakterer. Som en dansk pendant til Charlie Kaufmans ’Anomalisa’ lægger Matthesen stemme til alle karaktererne med undtagelse af de to hovedpersoner Aske og Jessica.

Premiere 25. december.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Roma’

Med film som ’Children of Men’ og ’Gravity’ har Alfonso Cuarón bevist, at han mestrer det storslåede og medrivende med en sjældent set teknisk ekvilibrisme. Nu kombinerer han sine overvældende billeder med sin mest personlige fortælling hidtil.

I smukke sort-hvide billeder fortæller Cuarón historien om stuepigen Cleo og hendes liv hos en rig familie op igennem 1970’ernes Mexico. Filmen er egentlig en Netflix-produktion, men får en sjælden (og kortlivet) tur i de danske biografer, så vil man se Cuaróns billeder for fuld udblæsning – og det kan kun anbefales! – skal man slå til hurtigt.

Da filmen blev vist under årets CPH PIX, kvitterede vores anmelder med fem stjerner og erklærede, at filmen leverer Cuaróns hidtil mest udødelige scene i karrieren, hvilket ikke siger så lidt. Sammen med ‘A Star Is Born’ regnes ‘Roma’ lige nu for årets Oscar-favorit.

Premiere 6. december.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Mortal Engines’

Det er hele ni år siden, vi første gang hørte om Peter Jacksons ønske om at filmatisere Philip Reeves science fiction-roman ’Mortal Engines’. Langt om længe er drømmen blevet en realitet, og alle sejl er sat ind for at rekreere romanforlæggets storstilede verden.

I en dyster fremtidsverden forsøger den unge Hester (Hera Hilmer) at myrde tyrannen Valentine (Hugo Weaving), som hun anklager for sin mors død. Efter et fejlslagent attentat bandlyses hun fra den gigantiske by, som Valentine er leder af. Hester skal nu geninfiltrere byen, men det bliver sværere end som så, da den simpelthen er mobil og i konstant bevægelse. Det ligner Miyazakis ’Det levende slot’ på syre.

Jackson har produceret og skrevet manuskriptet, mens instruktørtjansen er gået til debuttanten Christian Rivers, der har været Jacksons faste samarbejdspartner siden ’Braindead’ i 1992.

Premiere 6. december.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Aquaman’

Selvom DC’s superheltefilm har et forholdsvist blakket ry, ramte de plet med ’Wonder Woman’ sidste år. Derfor kan man kun krydse fingre for, at ’Aquaman’ kan levere et lignende niveau af underholdning.

Jason Momoa indtager endnu engang rollen som undervandshelten, hvis fortid nu bliver udfoldet. Aquaman, civilt kendt som Arthur Curry, finder ud af, at han er arving til det sunkne rige Atlantis, som han må forsvare fra alskens onde kræfter. På rollenlisten suppleres Momoa blandt andet af Willem Dafoe, Amber Heard og Nicole Kidman.

Filmen er instrueret af James Wan, der er mest kendt for at skabe gyserfænomener som ’Saw’ og ’The Conjuring’, men han har også bevist sit værd som Blockbuster-instruktør med ’Fast & Furious 7’.

Premiere 13. december.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Bird Box’

Ligesom ’Roma’ er ’Bird Box’ en Netflix-film, der kommer i de danske biografer. Det skyldes højst sandsynligt, at kvinden bag filmen er vores egen Susanne Bier. Det er langt fra første gang, Bier bevæger sig uden for landets grænser, da hun før har instrueret Halle Berry-dramaet ‘Things We Lost In the Fire’, floppet ‘Serena’ og senest den Golden Globe-vindende tv-serie ’The Night Manager’.

Med ’Bird Box’ bevæger Bier sig dog ud på ny grund med en overnaturlig postapokalyptisk fortælling, der har Sandra Bullock i hovedrollen. Bullock spiller en mor, der må flygte med sine to børn, da et mystisk væsen truer menneskeheden. Hvis man kigger på det, dør man på stedet. Hun beskytter sig selv og sine børn ved kun at bevæge sig udendørs med bind for øjnene.

Det er umuligt ikke at få associationer til ’A Quiet Place’, der var styret af en lignende præmis, dog med lyd i stedet for synet.

Premiere 13. december.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Cold War’

Polske Pawel Pawlikowski slog for alvor igennem på den internationale filmscene med den stilfærdigt intense ’Ida’, som vi kårede til en af de bedste film i 2014. Filmen vandt også en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film.

Nu er Pawlikowski tilbage med ’Cold War’, der forsætter den visuelle stil fra ’Ida’ med stringent komponerede (og gudesmukke) sort-hvide billeder i 4:3-formatet.

Handlingen er sat i Polen efter Anden Verdenskrig, hvor landet forsøger at komme til fode igen. Korlederen Wiktor bliver dybt forelsket i sangeren Zula. Til trods for forskellige baggrunde og temperamenter forsøger de at få det til at fungere, selvom de bliver adskilt igen og igen, frivilligt og ufrivilligt.

Premiere 13. december. 


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’

Er man fan af Spider-Man, kan ventetiden godt føles lang til det næste kapitel, ’Far From Home’, der har premiere til sommer. Indtil da kan ventetiden fordrives med den animerede ’Into the Spider-Verse’, der byder på Spider-Men.

Onde kræfter truer ikke blot verden, men adskillige dimensioner, der eksisterer parallelt med hinanden. Derfor må hver dimensions meget forskellige udgaver af Spider-Man slå sig sammen for at redde deres respektive hjem.

Med en unik animationsstil, et manuskript fra Phil Lord (’21 Jump Street’, ’The Lego Movie’) og stemmer fra Hollywood-stjerner som Hailee Steinfeld, Nicolas Cage og Mahershala Ali er der meget at se frem til for superheltens utallige fans.

Premiere 13. december. 

Hør komikerne Jesper & Julie spidde deres generation i samtale med Mathias Helt – torsdag aften i INPUT-rummet på Vesterbro.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af