Serie-sommeren 2019 bliver vanvittig – men pas på, du ikke foræder dig

Serieland anno 2019 har allerede forkælet os godt og grundigt, men hold på hat og briller for lige om lidt skydes en tv-sommer i gang, der vil give biografernes blockbusters kamp til stregen. Er der risiko for, at vi får reel serieforstoppelse?
Serie-sommeren 2019 bliver vanvittig – men pas på, du ikke foræder dig
Miley Cyrus i 'Black Mirror' sæson 5.

KOMMENTAR. Du hørte det her først: Sommeren er aflyst.

Glem alt om strandture og skærm-detox, lange grillaftener og ’autentisk’ familiehygge. Spar pengene på solcreme og nye shades, og investér i stedet i et par mørklægningsgardiner til at lukke strålerne ude.

For nu skal der saftsusende mig ses serier til tid og sted går i opløsning som i et andet ’Stranger Things’-klimaks.

I filmland har sommermånederne i årtier været blockbusternes højsæson, hvor dinoer, transformere, bad boys og uafhængighedsdage er blevet storfejret i svale biografer til Hollywood-studiernes mæskende fryd. Men streamingtjenesterne har kastet sig ind i kampen om dine feriedage med en iver, der støt er eskaleret over de senere år for nu at udmunde sig i sofasommeren over dem alle.

Førnævnte ’Stranger Things’ slutter sig nemlig til sværvægterne ’Black Mirror’, ’Mindhunter’, ’The Handmaid’s Tale’ og stjernespækkede ’Big Little Lies’, der skal skabe saftigt mørke i lyset, og sørge for, at du ikke vil begræde en eneste regnvejrsdag fra juni til slut august. Og ud fra trailerne at dømme, bringer de deres bedste a-game til picnic-bordet:

‘Big Little Lies’ har føjet selveste Meryl Streep til rollelisten (der i forvejen består af Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Laura Dern og Zoë Kravitz) for at udforske efterdønningerne af første sæsons dramatiske afslutning, ‘Black Mirror’s trailer er lige så frydefuldt klaustrofobisk som den er proppet med interessante skuespillervalg (Andrew Scott, Miley Cyrus, Yahya Abdul-Mateen II fra ‘Us’) og tråde til tidligere afsnit (‘White Christmas’ og ’50 Million Mertis’), mens ‘Stranger Things’ afslører et nyt skræmmende monster og et (endnu mere) samfundssatirisk take på USA som stæreblind forbrugernation med rådne undertoner.

Bagsiden af medaljen

Lige i hælene på kæmpesucceserne følger anden sæson af den tyske thriller ’Dark’, der vender tilbage sammen med Ryan Murphys transkønnede perle ’Pose’, kvindewrestlingskomedien ’Glow’ og mutantserien ’Legion’, mens ’Fucking Åmål’-intruktøren Lukas Moodysson tv-debuterer med komedieserien ’Gösta’. Så mange timers kvalitetsunderholdning, så få ugers ferie! Og så har vi slet ikke medregnet de udmærkede til decideret fremragende serier, der i skrivende forårsstund allerede ræser derudad på tværs af genrer, a la ’Barry’, ’Killing Eve’, ’Chernobyl’, ’Fleabag’, ’Tuca and Bertie’, ’The Good Fight’, ’State of the Union’, ’Dead to Me’, ’Crashing’ og, well, hvis det skulle være gået enkelte vildmarkstypers næser forbi, ’Game of Thrones’.

David Harbour i ‘Stranger Things’ sæson 3.

Bagsiden af sommerens overflødighedshorn er selvsagt, at man kan foræde sig i serier som en sulten hipster-turist i Tivolis food court, og sidde tilbage med en oppustet mæthedsfornemmelse – så stoppet af indtryk, at rutsjebanen pludselig giver mere kvalme end kriller i maven, når den ene episode tager den anden, og Netflix til sidst ekkoer dine bekymrende relationer med et »Er du der stadig?«.

Det kan være til at få velfærdsstres over, når yndlingsserien endelig slynger dugfriske afsnit ud lige akkurat op til bedstevennens bryllupsweekend eller studiets værste eksamen, for hvis man ikke øjeblikkeligt slår mobilen på lydløs og med feberhed spænding trykker ’Play all’ idet ’Stranger Things’ atter åbner byporten til Hawkins, er faren for at skulle løbe digital spidsrod mellem bekendte med spoiler-happy facebook-fingre overhængende. The struggle is real og førsteverdensproblemerne tynget af socialt seriepres.

Den indbyggede binge-funktion

Skal vi på den (streaming)konto derfor ikke også indgå et lille sommerløfte til hinanden forud for, at ’Black Mirror’ åbner ballet den 5. juni, blot en enkelt dag før ’The Handmaid’s Tale’s premiere på HBO Nordic? Jeg vil hermed skrue forventningerne ned til, at du selvfølgelig har set det nyeste kapitel af min personlige favorit hver torsdag, hvis du til gengæld vil lade være med at tekste mig et enerverende »KOM NU I GANG« efterfulgt af 15 udråbstegn og en face palm-emoji fordi jeg ikke har set samtlige ’Mindhunter’-minutter (og i øvrigt mangler to afsnit fra sidste år) henover lanceringsweekenden.

Elisabeth Moss i ‘The Handmaid’s Tale’ sæson 3.

Lad os give hinanden plads til at nyde forlystelserne en ad gangen som de forkælelsegaver, de nu engang forhåbentlig vil være (Offred, jeg kigger skeptisk på dig), i stedet for partout at hugge dem i os uden tanke for, om den enkelte fortælling faktisk ville stå langt stærkere som helhed, hvis man gav plads til et par dages refleksion imellem episoderne – og dermed også skabte et mere solidt fundament for seriernes efterliv i bevidstheden; ‘Stranger Things’ er specifikt skabt med indbygget binge-funktion, mens ‘Black Mirror’s komplekse individuelle historier derimod fortjener at ånde (hvor fristende det end er, at tage dem alle i rap), og ‘The Handmaid’s Tale’ risikerer at snuble i egen blodrøde kåbe, hvis Gileads knugende elendigheder indtages på én gang (hvorfor det er passende, at episoderne frigives ugentligt).

»Smag på maden!« bjæffede mine forældre mig gerne, når jeg som barn kørte frikadeller ned som var de glatte M&M’s a frygt for, at min lillebror ville nå til fadet før jeg gjorde. Det samme vil jeg opfordre til i dag, hvor serieslikhylderne bugner som aldrig før. Kanske vi så endda alligevel kan finde hul i seerkalenderen til at få lidt sol på næsen, før end bladene igen falmer og efteråret bringer nye sæsoner af – dyb indånding – ’Rick and Morty’, ’The Crown’, ’The Terror’, ’Ozark’, ’BoJack Horseman’, ’Orange is the New Black’, ’Thirteen Reasons Why’, ’She’s Gotta Have It’, ’Dear White People’, ’Narcos: Mexico’, ’Castle Rock’ og ….

Er du der stadig?

 

Sommerpremieredatoer:
5. juni: ’Black Mirror’ sæson 5 (Netflix)
6. juni: ’The Handmaid’s Tale’ sæson 3 (HBO Nordic)
10. juni: ’Big Little Lies’ (HBO Nordic)
21. juni: ’Dark’ sæson 2 (Netflix)
1. juli: ’Gösta’ (HBO Nordic)
4. juli ’Stranger Things’ sæson 3 (Netflix)

Afventer sommerpremieredato: ’Mindhunter’ sæson 2 (Netflix), ’Legion’ sæson 3 (Viaplay), ’Pose’ sæson 2 (HBO Nordic), ’Glow’ sæson 3 (Netflix).

Lyt til SOUNDVENUE STREAMER: Jacob og Lise diskuterer dansk dommedagsdrama i ‘The Rain’ og Phoebe Waller-Bridges fantastiske ‘Fleabag’

Læs også: Se den første klaustrofobiske trailer til ‘Black Mirror’ sæson 5

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af