De 10 største skuespilgennembrud i 2019

En række unge stjerneskud gjorde sig overmåde positivt bemærket i både film- og serieland i år, hvor blandt andre Kaitlyn Dever i ’Unbelievable’ og Gustav Lindh i ’Dronningen’ blæste os bagover. Vi lister her de 10 skuespilgennembrud, der strålede klarest – med håbet om, at se meget mere til talenterne i årene, der kommer.
De 10 største skuespilgennembrud i 2019

Kaitlyn Dever, ’Unbelievable’ og ’Booksmart’

Der var ingen vej uden om Dever i 2019, hvor den 23-årige skuespiller fra Arizona bragede igennem i to vidt forskellige, kritikerroste roller: Først som den brainy highschool-pige Amy i ‘Booksmart’ (en af årets bedste film), der sammen med veninden Molly (Beanie Feldstein, et andet af årets nye store navne) beslutter sig for at få en fest ud af den sidste skoledag.

Og herefter som voldtægtsofferet Marie Adler i Netflix-serien ’Unbelievable’, baseret på en virkelig sag (vi kårede serien som en af årets bedste). Navnlig portrættet af Marie, hvis troværdighed betvivles af politiet, efter at hun er blevet trukket igennem det ene grænseoverskridende forhør efter det andet, var blændende, idet Dever ramte teenagerens usikkerheder og desillusion over de voksnes svigt med en tapper-trodsig nerve, der gav en kæmpe klump i halsen.

’Unbelievable’ kan ses på Netflix, mens ’Booksmart’ ligger på Blockbuster.

 

Noah Jupe, ’Honey Boy’

Der er store forventninger til en, når man skal spille en ung, hårdtprøvet barneudgave af Shia LaBeouf – over for selvsamme LaBeouf som LaBeouf Senior. Det var ikke desto mindre udfordringen for 14-årige Noah Jupe, der efter roller i George Clooneys ’Surburbicon’ og John Krasinskis ’A Quiet Place’ fik sit helt store gennembrud i ’Honey Boy’ i år. Således skrev vores anmelder: »‘Honey Boy’ er bedst, når scenerne får lov at udfolde sig, rodfæstet i den gnistrende kemi mellem LaBeouf og Jupe, der her markerer sig som et af årets største breakout-talenter… Særligt i en scene, hvor Otis agerer mægler mellem sine forældre under et telefonskænderi og gengiver morens anklagende tonefald over for faren og hans snerrende svar, rammer filmen rent«.

The Guardians anmelder Peter Bradshaw mente, at Jupe spillede sin rolle med »stil og ynde«, mens Washington Posts Ann Hornaday kaldte skuespillerens præstation »hjerteskærende«.

’Honey Boy’ går i biografen nu. Læs vores anmeldelse her.

 

Michael Ward, ’Top Boy’

En af årets bedste serier fulgte op på den britiske krimiserie ’Top Boy’ fra 2011 med en ny, fremragende sæson spækket med stærke skuespilpræstationer. Ligesom ’The Wire’ formåede ’Top Boy’ – produceret af Drake – at optegne de menneskelige portrætter i ghettoen og konsekvenserne af narkohandlen, men serien fokuserede på ganske få bærende karakterer, og man kom dybt ind i relationerne.

Særligt Michael Ward var en åbenbaring som den unge Jamie, der markerer sig som ny narkoboss, samtidig med at han agerer beskyttende storebror for sine to lillebrødre efter forældrenes død. Ward skifter mesterligt fra iskold, bevæbnet ’forretningsmand’ på gaden til surrogat-far, der tager til forældremøde og putter den mindste om aftenen. Et kæmpe talent, som vi glæder os til at se meget mere til.

’Top Boy’ kan ses på Netflix. Læs vores anmeldelse HER

 

Gustav Lindh, ’Dronningen’

Det kræver sin skuespiller at claime spotlyset over for Trine Dyrholm for fuld udblæsning, men Gustav Lindh bragede ikke desto mindre ind på filmscenen i May el-Toukhys drama ’Dronningen’ (som vi har kåret til årets bedste danske film) med en intensitet, der gjorde den nu 24-årige svensker umulig at tage øjnene fra.

Lindhs legemliggørelse af den utilpassede og grænsesøgende teenager Gustav, der forføres af sin stedmor Anne (Dyrholm), bølgede frem og tilbage mellem naivitet, sanseløst begær og afgrundsdyb frustration og tegnede et uudsletteligt overbevisende karakterstudie udi ung maskulin virilitet på grænsen mellem barn og voksen, hvor kroppen måske nok knalder som en mand, men hjertet knuses som et barns. Senest har Lindh medvirket i den svenske serie ’Elsk mig’ (kan ses på Viaplay), men mon ikke også Lindh i fremtiden lægger vejen forbi dansk film igen? Gustav, du er altid velkommen.

’Dronningen’ kan ses på Blockbuster. Læs vores anmeldelse HER

 

Hunter Schafer, ’Euphoria’

HBO’s Drake-producerede ungdomsserie ’Euphoria’ (en af årets bedste) trak overskrifter for sine grafiske skildringer af teenagesex, hævnporno og druk, men storylinen om klassens nye pige Jules viste sig hurtigt at være langt mere fascinerende end billedsidens chokværdi.

Den transkønnede model Hunter Schafer åbenbarede sig som en lysende ny stjerne i rollen som transkønnede Jules, der forsøger at få sin ny BFF Rue (Zendaya) til at lægge stofferne på hylden. Men som samtidig selv leger med ilden i Grindr-møder med slibrige gifte mænd med Lolita-fantasier. Schafer ramte skildringen af kærlighedshungrede Jules’ opgør med en fordomsfuld familiefortid på kornet og tilføjede karakteren en aura af mystik, sårbarhed og coolness, der fik både Rue og os til at falde pladask for hende.

’Euphoria’ kan ses på HBO Nordic. Læs vores anmeldelse HER

 

Jessie Buckley, ’Chernobyl’

Irske Jessie Buckley spillede over for Tom Hardy i forrige års ’Taboo’ og viste gode toner i indiedramaet ’Beast’, men hendes internationale gennembrud kom i HBO’s enorme seriesucces ’Chernobyl’ (årets tredje bedste serie, intet mindre), hvor hun spiller gravide Lyudmilla Ignatenko, hvis mand Visily rykker ud som brandmand til Chernobyl-ulykken – og sidenhen omkommer af strålingen med ulykkelige Lyudmilla ved sin side.

Lyudmillas helt almindelige hverdag i byen Prypiat splintres i kaos og død, og Buckleys skildring af den desperate kvindes kamp for at blive hos sin mand stik imod hospitalspersonalets anbefalinger skærer i hjertet. Buckley gør Lyudmilla – baseret på en virkelig person – til seriens menneskelige ansigt på Chernobyls konsekvenser for en generation af efterladte og strålingspåvirkede (hendes ufødte barn betaler prisen), og hendes tragedie er isnende.

’Chernobyl’ kan ses på HBO Nordic.

 

Honor Swinton Byrne, ’The Souvenir’

Tilda Swintons datter claimede sin plads i Hollywoods spotlys i Joanna Hoggs semiselvbiografiske film om en ung kvindelig filmstuderendes forhold til en charmerende, men voldsomt destruktiv bad boy i 1980’ernes London (en af årets bedste film, som vi desværre endnu ikke har fået til Danmark). Og for at understrege generationsskiftet delte Byrne sågar skærmen med mama Swinton, der spillede hendes mor.

22-årige Byrnes samspil med (ligeledes fremragende) Tom Burke som kæresten, der går i hundene, føltes hjerteskærende ægte, og Byrne formidlede fornemt og med dramatisk mådehold sin karakter Julies barske emotionelle dannelsesrejse fra naivt forelsket pige til en kvinde, der på den hårde måde lærer ikke at undertrykke sin egen vilje for at tækkes andres forestillinger om, hvem hun er, og hvordan hun bør agere. Love is a bitch.

’The Souvenir’ afventer dansk premieredato.

 

Camila Morrone, ’Micky and the Bear’

Er man typen, der holder sig ajour med kendissladderen, vil man formentlig genkende Camila Morrone som Leonardo DiCaprios modelkæreste, men 22-årige Morrone er meget mere end sine paparazzibilleder. Argentineren har således gjort sig bemærket som en af årets mest lovende nye stjerner i indiefilmen ’Micky and the Bear’ fra instruktør Annabelle Attanasio (skuespiller i ’The Knick’). I filmen spiller Morrone teenageren Micky, som bor på bøhlandet i Montana sammen med sin temperamentsfulde krigsveteran-far. Micky ønsker sig brændende mere indhold i livet og sætter hele sin tilværelse over styr for sin frihed.

The Wraps anmelder kaldte Morrones præstation »rørende autentisk«, mens Matt Zoller Seitz fra Roger Ebert.com beskrev skuespilleren som »fænomenal«. »Morrone formulerer det meste af filmens spændinger i ansigts-close-ups, idet hendes karakter lydløst tænker over sit liv«, skrev Seitz endvidere.

‘Micky and the Bear’ afventer dansk premieredato.

 

Jodie Turner-Smith, ’Queen and Slim’

Anmelderroserne regnede ned over 33-årige Turner-Smith, da hun tidligere i år debuterede som spillefilmhovedrolleindehaver efter at medvirket i Nicolas Winding Refns ’The Neon Demon’ og serierne ’True Blood’ og ’Nightflyers’. Med instruktør Melina Matsoukas (’Insecure’, ’Master of None’) ved roret og et manuskript af Lena Waithe (’Master of None’, ’The Chi’) var ’Queen and Slim’ en årets mest ventede film i USA, der fortæller historien om et sort pars første date, der går grueligt galt, da de bliver stoppet af en hvid betjent.

’Get Out’-stjernen Daniel Kaluuya spiller Slim, der dræber betjenten i selvforsvar, hvorefter han og Turner-Smiths Queen tager flugten og uforvarende bliver symboler på politibrutalitet på de sociale medier. The Wraps Todd Gilchrist kaldte Turner-Smith for »betagende«, mens Empire Magazines Jimi Famurewa beskrev Kaluuya og Turner-Smiths samspil som »magnetisk«, og Rolling Stone udråbte sidstnævnte som en »knockout deubtant«.

‘Queen and Slim’ afventer dansk premieredato.

 

Taylor Russell, ’Waves’

»Alle præstationerne i Trey Edward Shults hjerteskærende familiedrama er skønne, men det er den nyligt Gotham Awards-nominererede Taylor Russell, der løber med den største sejr«. Sådan skrev Indiewires Kate Erbland om det 25-årige stjerneskud, der har genereret en storm af positiv word of mouth siden den amerikanske premiere på A24-producerede ’Waves’ i efteråret. Russell har tidligere medvirket i serieversionen af ’Lost in Space’ og thrilleren ’Escape Room’, men ’Waves’ lugter af hendes store filmgennembrud.

I ‘Waves’ spiller hun lillesøsteren Emily til Kelvin Harrison Jr.’s highschool-wrestling-talent Tyler. Da Tylers fremtid smuldrer under familiepres og en tragedie, overtager Emily i høj grad scenen. Times Stephanie Zacharek kaldte Russells performance for »et frisk pust på en varm, tør dag, der viser sig at være en velsignelse, du ikke vidste, at du havde brug for«.

’Waves’ afventer dansk biografpremiere.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af