De 15 mest ventede danske film i 2020

Dansk film leverede svingende kvalitet, men masser af friske eksperimenter i 2019. Og hvad kan vi så vente os af 2020? På papiret ligner det en årgang præget af interessante mainstreamfilm med stor publikumsappel, mens de kunstnerisk udfordrende film med få undtagelser træder mere i baggrunden. Spændende ser det dog ud med stjerneskuespillere som Mads Mikkelsen, Trine Dyrholm, Danica Curcic, Ulrich Thomsen, Sidse Babett Knudsen, Nikolaj Coster-Waldau og Victoria Carmen Sonne i krævende roller.
De 15 mest ventede danske film i 2020
Mads Mikkelsen under verdenspremieren på 'Arctic' i Cannes i maj sidste år. (Foto: Andreas Rentz/Getty Images)
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Klovn the Final’

Der hviler lidt af et forventningspres på skuldrene af Frank Hvam, Casper Christensen og instruktør Mikkel Nørgaard før den afsluttende film i sagaen om de kålhøgne og svigefulde drengemænd Casper og Frank. De to første film blev bragende successer (særligt den første triumferede både publikumsmæssigt og blandt anmelderne), og nu sætter de punktum med en film, der efter sigende sætter fokus på ægteskabet – med udgangspunkt i Franks 50-års-fødselsdag, hvor Mia meddeler, at hun vil skilles. Det fører blandt andet til en weekendtur til Island, tandbørster i numsen og 250 forsvundne forårsruller.

Premiere 30. januar.

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’En helt almindelig familie’

Malou Reymann blev først kendt som skuespiller, før hun gjorde sig bemærket ved i en meget ung alder at instruere den glimrende kortfilm ’13’ i 2011. Hun lavede flere andre kortfilm, mens hun helligede sig universitetsstudierne, men efter en grad i instruktion fra den anerkendte National Film & TV School i London er hun i en alder af 31 klar med sin spillefilmdebut.

’En helt almindelig familie’ er inspireret af Reymanns egen barndom, hvor hendes far sprang ud som transkønnet. I filmen spiller Mikkel Boe Følsgaard Thomas, som bliver Agnete, hvilket skaber store bølgeskvulp i familien at dømme ud fra den både sjove og varme trailer. Også Neel Rønholt, Jessica Dinnage og Rigmor Ranthe er på rollelisten.

Premiere 20. februar

 

Fra venstre: Lars Brygmann, Ole Christian Madsen, Adam Buschard, Sonja Richter, Albert Arthur Amiryan og Nikolaj Coster-Waldau. (Foto: Christian Geisnæs)

’Krudttønden’

Vi har indimellem savnet danske film, der går i kødet på vores betændte samtid, men nu kommer Ole Christian Madsens sprængfarlige ’Krudttønden’, der ripper op i det åbne sår fra 2015, hvor Omar El-Hussein dræbte to mennesker ved Kulturhuset Krudttønden og Den Jødiske Synagoge i København. Filmen følger fire hovedpersoner: Offeret ved Krudttønden Finn Nørgaard (Lars Brygmann), offeret ved synagogen Dan Uzan (Adam Buschard), gerningsmanden Omar El-Hussein (Albert Arthur Amiryan) og den betjent fra Politiets Indsatsstyrke (Nikolaj Coster-Waldau), der skød ham. Også Jakob Oftebro og Sonja Richter er på rollelisten i den første film fra Ole Christian Madsens hånd siden ’Steppeulven’. ’Krudttønden’ bliver utvivlsomt en film, der skaber debat.

Premiere 5. marts

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Kød og blod’

I Jeanette Nordahls debut spiller ingen ringere end Sidse Babett Knudsen matriarken for en kriminel familie på Fyn. 17-årige Ida mister sin mor i en bilulykke og placeres hos moster Bodil (Babett Knudsen) og sine tre fætre (den talentfulde trio Elliott Crosset Hove, Besir Zeciri, Joachim Fjelstrup), hvor hun hurtigt inddrages i såvel sammenholdet som den kriminelle levevej. ’Kød og blod’ er noget så sjældent som en dansk gangsterfilm – i ånden efter den glimrende australske ’Animal Kingdom’. Filmen er udtaget til Berlin Film Festival i februar.

Premiere 12. marts

 

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

’Undtagelsen’

Det er et intet mindre end forrygende cast, der skal puste liv i historien om mobning og dødstrusler blandt de kvindelige ansatte på Dansk Center for Information om Folkedrab baseret på Christian Jungersens bestseller af samme navn fra 2004. Danica Curcic, Amanda Collin, Sidse Babett Knudsen og Lene Maria Christensen tilhører cremen af dansk skuespil, og det er svært at forestille sig, at det ikke skulle blive underholdende at se kvartetten i clinch. Filmen er instrueret af Jesper W. Nielsen, der fik succes med sin seneste film ’Der kommer en dag’, mens Christian Torpe (’Stille hjerte’, ’Fred til lands’) har stået for overførslen fra bog til film.

Premiere 30. april

 

Mikkel Boe Følsgaard og Ulrich Thomsen har de bærende roller i Christina Rosendahls kommende film, ‘Vores mand i Amerika’. (Foto: Christian Geisnæs)

’Vores mand i Amerika’

Fire danske film centrerer sig i det kommende år om en af de to store verdenskrige, men Christina Rosendahls nye drama går dog til sagen fra en anden vinkel, end vi er vant til. Den følger nemlig den danske ambassadør i USA, Henrik Kaufman, som under krigen fra sin position på den anden side af Atlanten satte alt ind på at give den tyske besættelsesmagt kamp til stregen, selvom den danske regering kapitulerede med det samme. Ulrich Thomsen spiller hovedrollen, mens Mikkel Boe Følsgaard er Kaufmans nære medarbejder, diplomaten Povl Bang-Jensen. Det er Rosendahls første fiktionsfilm siden ’Idealisten’ i 2015 – i mellemtiden har hun lavet den gennemslagskraftige dokumentarfilm ’Vold i kærlighedens navn’ om vold mod kvinder fra 2017.

Premiere 18. juni

 

Det første billede fra Thomas Vinterbergs ‘Druk’. (Foto: Henrik Ohsten)

’Druk’

Hvis ’Undtagelsen’ har årets stærkeste kvindeensemble, frontliner Thomas Vinterberg det mest opsigtsvækkende mandecast. Mads Mikkelsen (i sin første danske rolle siden 2015), Thomas Bo Larsen, Magnus Millang og Lars Ranthe spiller kolleger på et gymnasium, der beslutter sig for at afprøve deres tese om, at mennesker er født med en halv promille for lidt i blodet. De opnår hurtigt flotte resultater med deres alkoholindtag, og særligt Martin (Mikkelsen) får sat kulør på sit ellers hensygnende ægteskab. Med det systematiserede alkoforbrug følger dog også visse slagsider.

Thomas Vinterberg mistede på tragisk vis sin 19-årige datter, kort før optagelserne skulle gå i gang. Men han fik efter en udskydelse filmen i kassen med hjælp fra medmanusforfatter Tobias Lindholm. Vinterberg og Mads Mikkelsens seneste samarbejde, ’Jagten’, blev udtaget til Cannes-festivalen, og man kan jo kun håbe på, at ’Druk’ rejser samme vej.

Forventet premiere 27. august

 

Ulrich Thomsen (Foto: Jasper Spanning)

’Marco Effekten’

En æra sluttede, da Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares takkede af som Carl Mørck og Assad i filmatiseringerne af Jussi Adler Olsens Afdeling Q-bøger. Forfatteren var aldrig tilfreds med Zentropas take på sine populære krimier, og nu har Nordisk Film så overtaget stafetten. Ulrich Thomsen og Zaki Youssef (’Danmarks sønner’) indtager de to store hovedroller, mens stærke Martin Zandvliet (’Under sandet’) dirigerer tropperne med Anders August som forfatter. Filmatiseringen af Adler Olsens femte roman i serien tager udgangspunkt i en 15-årig romadreng, der flygter fra sin voldelige familie. Carl og Assad kommer på sporet i en sag, der trækker tråde til korruption og svindel på højeste plan.

Premiere 1. oktober 2020

 

Simon Sears i ‘Shorta’.

’Shorta’

En af årets mest ventede debutfilm er Frederik Hviid og Anders Ølholms ’Shorta’, der skydes i gang, da en 19-årig dreng dør i politiets varetægt. De to betjente Mike og Jens bliver fanget i ghettoområdet Svalegården, da nyheden om dødsfaldet rammer, og de er pludselig jaget vildt med områdets hævngerrige unge i hælene. Duoen spilles af Jacob Lohmann (’Den tid på året’, ’Valhalla’) og Simon Sears (’Herrens veje’) i dennes første hovedrolle, mens også Dulfi Al-Jabouri og Özlem Saglanmak er med på holdet.

Frederik Hviid er uddannet fra den alternative filmskole Super16 i 2016, mens Anders Ølholm er manuskriptforfatter fra Filmskolen med film som ’Antboy’ og ’Ækte vare’ på manus-cv’et. Tør man håbe på, at ’Shorta’ er årets svar på ’Underverden’ eller ’Les Miserables’?

Premiere 22. oktober

 

Sylvester Byder, Trine Dyrholm, Anders W. Berthelsen og Ulrich Thomsen. (Foto: Christian Geisnæs)

’Erna i krig’

Trine Dyrholm følger op på karrierehøjdepunktet i ’Dronningen’ med en anden film, der både lyder krævende og lugter af endnu mere prishæder til den syvdobbelt Bodil-vindende dronning af dansk film. I ’Erna i krig’ spiller hun sønderjyske Erna, der i 1918 vil gøre alt for, at hendes enfoldige søn (stortalentet Sylvester Byder) ikke skal til fronten under Første Verdenskrig. Hun følger med til slagmarken, hvor hun klipper håret og bytter identitet med en soldat i Regiment 86. Hun indfinder sig pludselig i en ultramaskulin verden, hvor hun dog også forelsker sig i smeden Anton (Anders W. Berthelsen). Ulrich Thomsen er ligeledes på rollelisten.

Filmen bygger på Erling Jepsens roman og er instrueret af Henrik Ruben Genz, som fik stor succes, sidst han filmatiserede en Jepsen-bog, med ’Frygtelig lykkelig’ i 2008.

Forventet premiere september 2020

 

Thomas Hwan, Bodil Jørgensen, Rosalinde Mynster, Anne Sofie Wanstrup, Jens Jørn Spottag og Jesper Groth. (Foto: Jess Bang)

’Hvor kragerne vender’

Mange har gennem årene efterspurgt troværdige fortællinger fra den danske provins, men måske er dansk film ved at komme efter det. Sønderjyske ’Onkel’ var en af sidste års store positive overraskelser, og i år tillader vi os at have store forventninger til Lisa Jespersens debutfilm, der beskrives som et humoristisk drama om den unge Laura, som flygter fra sin familie på landet for at slå sig ned som boheme-forfatter i København. Men da hun vender hjem for at deltage i sin brors bryllup, opdager hun, at broren skal giftes med hendes gamle barndomsfjende Cathrine – og at Cathrine er ved at overtage Lauras gamle plads i familien…

Som Laura ses Rosalinde Mynster, der fortsætter hovedrollestimen efter ’I krig og kærlighed’ og ’Christian IV – den sidste rejse’. Hun får selskab af rutinerede kræfter som Bodil Jørgensen og Jens Jørn Spottag, mens Jesper Groth og Thomas Hwan også er at finde i den stærke rollebesætning. Lisa Jespersen er uddannet fra Den Danske Filmskole i 2017.

Forventet premiere efteråret 2020

 

Victoria Carmen Sonne i ‘Miss Osaka’. (Foto: Eiga Natalie)

’Miss Osaka’

Daniel Dencik delte vandene, som en dansk film sjældent har gjort det (altså blandt de få, der så den), med den tålmodige ’Guldkysten’ om dansk imperialisme og udnyttelse i Afrika, og siden har han begået den glimrende dokumentariske cykelfilm. Nu er han så tilbage med endnu en eksotisk spillefilm, som handler om den unge kvinde Ines, der på flugt fra sin fortid opfinder en ny fremtid i Japan, hvor hun lærer at underholde japanske mænd på klubben Miss Osaka. Undervejs finder vi ud af, hvad hun flygtede fra i den norske vildmark.

I hovedrollen ses dansk indiefilms frontskuespiller Victoria Carmen Sonne, og Mikkel Boe Følsgaard er tillige med, sandsynligvis som Ines’ ekskæreste. Ellers er rollerne primært besat af japanere.

Forventet premiere i første del af 2020

 

Anders Thomas Jensens ‘Den grønne slagtere’.

’Retfærdighedens ryttere’

Det er altid en begivenhed, når Anders Thomas Jensen er aktuel med en ny film som instruktør. ’Blinkende lygter’, ’De grønne slagtere’ og ’Adams æbler’ er i dag en del af nationalskatten, og selvom hans seneste, ’Mænd og høns’ fra 2015, måske blegnede lidt i forhold til disse, er der stor spænding om, hvilken mørk og grovkornet fortælling der er i vente næste gang.

Det ved vi så faktisk ikke meget – eller rettere: ikke noget som helst – om, for Anders Thomas Jensen & co. holder kortene tæt til kroppen, både hvad angår cast og handling. Men han plejer at kunne samle sig et stjernehold af de sjældne. AT, som han blot kaldes i branchemunde, var senest aktuel som manuskriptforfatter på ’Ser du månen, Daniel’.

Premiere 25. december

 

Sara Hjort Ditlevsen i ‘Breeder’.

’Breeder’

En dansk survival-horrorfilm! ’Breeder’ lyder som en forfriskende anderledes dansk film med fortællingen om et stamcelleanlæg, hvor kvinder og deres ufødte børn behandles som dyr, så kunderne kan opnå evig ungdom. Den er instrueret af Jens Dahl, der i sin tid var manusforfatter på ’Pusher’ og debuterede som instruktør med thrilleren ’3 ting’ i 2017.

Bag manuskriptet står Sissel Dalsgaard Thomsen, der tidligere har kaldt ’Breeder’ en »prosex-feministisk, sadomasochistisk horror-lovestory«. Så er nysgerrigheden da vakt. I hovedrollen ses altid gode Sara Hjort Ditlevsen, der flankeres af Signe Egholm Olsen, Anders Heinrichsen og Morten Holst.

Premiere i løbet af 2020

 

Alex Høgh Andersen har en bærende rolle i Ole Bornedals kommende film.

’Skyggen i mit øje’

Faste lyttere af salig ’Den Korte Radioavis’ vil allerede kende manuskriptet til Ole Bornedals kommende Anden Verdenskrigsfilm. Eller ok: Forhåbentligt er plottet og replikkerne en tand skarpere end i Kirsten Birgits karikerede fremførsel.

Filmen tager udgangspunkt i englændernes tragiske fejlbombning af Den Franske Skole i København under Anden Verdenskrig i 1945, hvor 104 mennesker – heriblandt 86 børn – blev dræbt. Fanny Bornedal (instruktørens datter, der tidligere har medvirket i ’Den tid på året’ og ’Journal 64’) og Danica Curcic har de bærende rolle sammen med Alex Høgh Andersen, der blev en verdensstjerne med ’Vikings’, men har undret sig over, hvor lidt rolletilbud det førte til på dansk grund. Nu får han sin store chance.

’Skyggen i mit øje’ er selvsikre Ole Bornedals første film siden den succesrige John Mogensen-film ’Så længe jeg lever’ fra 2018.

Forventet premiere i slutningen af 2020.

Se også: De 35 mest ventede internationale film i 2020

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af