Trine Dyrholm og Jesper Christensen slog rekord ved årets Bodil-pris – se alle vinderne

Trine Dyrholm og Jesper Christensen slog rekord ved årets Bodil-pris – se alle vinderne
Trine Dyrholm og Gustav Lindh i 'Dronningen'.

‘Dronningen’ blev den overbevisende vinder, da årets danske Bodil-priser blev uddelt lørdag aften i Folketeatret i København med Jesper Groth som veloplagt vært.

May el-Toukhys hyldede film om en succesrig kvinde, der indleder et forhold til sin 17-årige stedsøn, hjemtog ikke blot hovedprisen for Bedste Film – helt som ventet. Både Trine Dyrholm og Gustav Lindh vandt også for deres skuespilpræstationer, ligesom fotografkometen Jasper Spanning vandt for sine betagende billeder, der giver en øget æstetisk dimension til en film, der ellers primært foregår i eller omkring et enkelt hus.

Bodilprisen er landets ældste filmpris og uddeles af foreningen Danske Filmkritikere. Og i år var der flere Bodil-rekorder i luften. Dyrholms pris var hendes syvende Bodil, hvormed hun slog sin egen rekord. Og Jesper Christensen er nu den mest vindende mandlige skuespiller nogensinde, da han vandt for bedste hovedrolle i ‘Før frosten’. Det var hans femte Bodil – og fjerde for hovedrolle.

Emil Langballe havde skrevet historie allerede inden uddelingen, da han var nomineret to gange i feltet for bedste dokumentar: For ‘Et ægte par’ og ‘Q’s Barbershop’. Han vandt prisen for sidstnævnte.

Makkerparret Michael Wikke og Steen Rasmussen vandt årets Æres-Bodil for deres mangeårige, originale indsats for dansk familiefilm, mens det store Stumfilm.dk-projekt, der har gjort de epokegørende danske stumfilm offentligt tilgængelige i smukt restaurerede versioner, vandt en Sær-Bodil.

Bong Joon-hos ‘Parasite’ fortsatte prishøsten i kategorien bedste ikke-amerikanske film, mens Noah Baumbachs Netflix-skilsmissefilm ‘Marriage Story‘ vandt for bedste amerikanske film. Joon-ho havde sendt en videotakketale, der blev vist i salen.

Ulaa Salim fik et flot skulderklap i form af Arbejdernes Landsbank Talentprisen for sin ambitiøse debut ‘Danmarks sønner’, og endelig vandt scenografstortalentet Josephine Farsø Henning Bahs-prisen for sit arbejde på ‘Harpiks’.

Soundvenue er repræsenteret i Danske Filmkritikere ved Jacob Ludvigsen, Lise Ulrich og Freja Dam.

Årets Bodil-vindere
Bedste danske film: ‘Dronningen’
Bedste kvindelige hovedrolle: Trine Dyrholm, ‘Dronningen
Bedste mandlige hovedrolle: Jesper Christensen, ‘Før frosten’
Bedste kvindelige birolle: Sofie Torp, ‘Ser du månen, Daniel’
Bedste mandlige birolle: Gustav Lindh, ‘Dronningen’
Bedste ikke-amerikanske film: ‘Parasite’
Bedste amerikanske film: ‘Marriage Story’
Bedste dokumentar: ‘Q’s Barbershop’
Bedste manuskript: Frelle Petersen, ‘Onkel’
Sær-Bodil: Stumfilm.dk
Æres-Bodil: Wikke & Rasmussen
Henning Bahs-prisen: Josephine Farsø, scenograf på ‘Harpiks’
Fotografprisen: Jasper Spanning, ‘Dronningen’
Arbejdernes Landsbank Talentprisen: Ulaa Salim, instruktør (‘Danmarks sønner’)

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af