’Q’s Barbershop’: Ny dansk film om Vollsmoses hoffrisør og hans kunder er en fornøjelse

’Q’s Barbershop’: Ny dansk film om Vollsmoses hoffrisør og hans kunder er en fornøjelse
'Q's Barbershop'

Om man skal have en miniafro, en low fade eller en Mike Tyson, er den snakkesalige frisør Qasim Ahmed i sin salon Q’s Barbershop i Vollsmose klar til at give sine kunder de skarpeste looks. »Mænd og deres hår – en kærlighedshistorie«, kunne filmen også hedde, for det er ret sjovt at se, hvad håret betyder for selvtilliden og få indblik i et intimt rum, hvor også mænd får lov at være forfængelige.

Emil Langballes charmerende dokumentar følger hverdagen i salonen og Qasims interaktioner med kunderne. Mange er trofaste stamkunder, og tonen er kærlig og drillende. »Hitler sagde, der er to mænd, man aldrig skal fucke med: Sin egen kok og sin egen frisør«, advarer han en kunde, der er lidt for utålmodig. En stor del af samtalerne er filmet gennem frisørspejlet, og øjenkontakten giver en fin intimitet.

Qasim er fuld af gode råd om kærlighed, jobsøgning, uddannelse og boligforhold, og det er meget rørende at se ham tale en 21-årig mand op fra en følelse af håbløshed over ikke at kunne finde job efter at have siddet i fængsel. »Du har hele livet foran dig!« opmuntrer han. Og de unge mænd fra kvarteret lytter til ham.

Men selvom Qasim for det meste er smil og positiv tankegang, har han også en melankolsk side og fortæller om, at han ikke føler sig rigtigt hjemme i Danmark, fordi folk kigger skævt til ham på grund af hans mørke hudfarve.

I forhold til regeringens ghettoudspil er det også tankevækkende at høre beboere i Vollsmose fortælle, at de føler sig trygge i det sociale boligbyggeri, mens villavejene virker skræmmende, fordi de er alt for stille. Filmen viser en samhørighed, som det virker tragisk at bryde op.

Mændene diskuterer mediernes billede af Vollsmose, som de mener er helt skævvredet. Ud fra ‘Q’s Barbershop’ kan man kun være enig. Qasim og de kunder, der optræder, er ekstremt elskelige og virker som mennesker, der ligesom alle andre bare gør deres bedste for at skabe et godt liv. Det er en fornøjelse at være del af deres solidariske mandefællesskab i en times tid.

Læs også: Anmeldelse af DR3’s ‘Alt for kliken’

Dokumentar. Instruktion: Emil Langballe . Spilletid: 60 min.. Premiere: Kan ses på dr.dk/tv
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af