’Queen Sono’: Hovedpersonen i Netflix’ første afrikanske serie giver James Bond baghjul

3 6
’Queen Sono’: Hovedpersonen i Netflix’ første afrikanske serie giver James Bond baghjul
'Queen Sono'. (Foto: Netflix.)

Netflix’ ihærdige jagt på global dominans fortsætter uanfægtet af covid-19’s hærgen verden over. Faktisk kommer det blot streamingtitanen til gode, at alle nu er tvunget til at sidde indenfor og zone ud foran skærmen.

Nu er turen kommet til den første Netflix Original fra Afrika.

’Queen Sono’ handler om den titulære ’dronning’, som er agent i den sydafrikanske version af MI6, Special Operations Group (SOG). De har til formål at bekæmpe kriminalitet, terror og forpurrer diverse hvide menneskers udnyttelse af Afrika, hvilket det ikke ligefrem skorter på.

Queens (Pearl Thusi) mor var en berømt frihedskæmper, der blev likvideret for øjnene af den dengang lille pige. Efter en omtumlet tilværelse har hun fundet sin plads som Sydafrikas svar på James Bond, men med en langt federe garderobe.

Allerede indenfor de første fem minutter slås tonen an.

Et møde på en restaurant i Zanzibar mellem en suspekt hvid mand fra sikkerhedsfirmaet Superior Solutions (den hvide arrogance drypper af navnet alene) og en lokal våbenhandler kræver SOGs tilstedeværelse.

Målet er at kopiere SS-guttens telefon for oplysninger, men det er lettere sagt end gjort, og snart må Queen sprinte gennem de små gyder i byen med det private vagtværn lige i hælene.

Heldigvis er hun ekspert i at uddele tæsk til diverse håndlangere og til tonerne af Sampa The Greats hårdtslående banger ’Final Form’ sejler hun væk i solnedgangen – move over Daniel Craig.

Så langt, så godt.

Pearl Thusi er virkelig god som Queen. Hvad enten hun skal levere samtlige følelser i skuespilregistret eller gå fuld Jason Bourne asskicker på den, gør hun det med gusto og overbevisning

Der, hvor det begynder at halte for serien, er, når dens ambitiøse fortælling løber så snørklet rundt, med twists hvert 20 minut, at den glemmer Queen i forbifarten.

Skurken Ekarerina Gromova er en stereotypisk, russisk mafiadronning, som tilfældigvis også er leder af Superior Solutions og mest af alt virker som en kasseret Bond-skurk. Skuespilleren Kate Liquorish er underligt stiv i det og leverer replikkerne på et underligt miskmask af engelsk-sydafrikansk og ekstremt ringe russisk accent.

Det er ellers ikke, fordi karakteren ikke bliver sat op som den mest nederdrægtige og modbydelige person, der har sat fødderne i Afrika. Klassikeren med at afbrænde folk levende og lidt rask massemord er standard bad-guy-stuff, men Liquorish skaber aldrig en aura af fare omkring sig.

En anden karakter, som aldrig for alvor træder i karakter, er Queens ekskæreste og tidligere kollega i SOG, Shandu. Der er masser af potentiale her, men det bliver hele tiden holdt tilbage til fordel for en hurtigt overstået lille sidehistorie. Dem er der rigeligt af, og deres drama tenderer latinamerikanske telenovelaer. I små doser er det okay, men fem per afsnit er lige i overkanten.

Kagiso Lediga har ellers skabt et interessant univers, hvor der er rigeligt at tage fat på i en anden sæson. Til den tid har det filmtekniske niveau forhåbentlig også fået et nøk opad. Actionsekvenserne fungerer dog for det meste upåklageligt.


Kort sagt:
’Queen Sono’ er et ambitiøst projekt, med en fremragende og karismatisk hovedrolle og masser af potentiale. En sløv skurk og lidt for mange skønhedsfejl hindrer den dog i at blive for alvor mindeværdi..

Anmeldt på baggrund af hele sæsonen.

Titel. Serie. Hovedforfattere: Kagiso Lediga. Medvirkende: Pearl Thusi, Vuyo Dabula, Sechaba Morojele, Chi Mhende, Loyiso Madinga, Rob Van Vuuren, Kate Liquorish. Spilletid: Seks afsnit på cirka 43 minutter hver. Premiere: Kan ses på Netflix.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af